Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Το Πάσχα πλησιάζει και οι καταναλωτές, εν μέσω κρίσης, προσπαθούν να μην στερηθούν τα παραδοσιακά εδέσματα για το γιορτινό τραπέζι, χωρίς να αδειάσει όμως και το πορτοφόλι τους.  Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επεξεργάστηκε στοιχεία από Σούπερ Μάρκετ, Λαϊκές – Δημοτικές Αγορές, αλλά και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος).

Φθηνότερα τα κρεατικά:

Τι προέκυψε από τα στοιχεία; Τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 10,44% κατά μέσο όρο, ενώ η μείωση στα λαχανικά και τα φρούτα είναι της τάξης του 5,80%.

Ειδικότερα, για τα κρεατικά υπήρχε μεγάλη προτίμηση το φετινό Πάσχα στα ντόπια αμνοερίφια με μείωση της τιμής τόσο του νωπού αρνιού (17,11%) όσο και του κατσικιού (13,36%), ενώ  πτώση παρουσιάζουν το  κοτόπουλο (10,59%) καθώς και η χοιρινή μπριζόλα (0,68%). Οι  τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν μία μεσοσταθμική μείωση που προσεγγίζει το 6%.

Στα 102 ευρώ το μέσο κόστος του τραπεζιού:

Τώρα, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια. Θα είναι δηλαδή μειωμένο κατά 10,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το κόστος του ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση, η οποία ξεπερνάει το 8%.

Αυτό προκύπτει από τα προαναφερθέντα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τιμοληψίες της ΕΣΕΕ. Αναλυτικότερα, από τον Απρίλιο του 2009, οπότε και οι πρώτες επιπτώσεις της παγκόσμιας ύφεσης είχαν μόλις αρχίσει να γίνονται αντιληπτές στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών του Λιανικού Εμπορίου (πλην οχημάτων) υποχώρησε κατά 4,48% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008.

Η πτώση συνεχίστηκε και τον Απρίλιο των δύο επόμενων ετών, με ρυθμό της τάξης του 10,64% και 4,48% αντίστοιχα. Η συγκρατημένη, σε σχέση με το 2010, υποχώρηση του τζίρου το 2011, αν και καθόλου αμελητέα για εορταστική περίοδο (Πάσχα), φανερώνει, επίσης, την αδυναμία και την κόπωση των καταναλωτών να περικόψουν δραστικότερα τη ζήτησή τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά