Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

"Ένας Ελέφαντας στέκεται ακίνητος" η ταινία που ξεχωρίζει του αυτόχειρα Χου Μπο

"Ένας Ελέφαντας στέκεται ακίνητος&q...

Ο 29χρονος Χου Μπο έδωσε τέλος στη ζωή του μόλις ολοκλήρωσε την ταινία

Το ιδιαίτερο, ελεγειακό Κινέζικο φιλμ «Ένας Ελέφαντας στέκεται ακίνητος-An Elephant sitting still» του Χου Μπο διάρκειας 4 ωρών, έχει κάνει την έκπληξη στις Αθηναικές αίθουσες προσελκύοντας τους σινεφίλ.

H συγκεκριμένη ταινία από την Κίνα διανομής Carousel Films βγήκε στις Ελληνικές αίθουσες στις 18 Απριλίου 2019 κι όπως έγραψε ο Ούγγρος δημιουργός Μπέλα Ταρ, «δάσκαλος» του αυτόχειρα Χου Μπο (ο νεαρός Κινέζος σκηνοθέτης έδωσε τέλος στη ζωή του μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής τον Οκτώβριο του 2017 στα 29 του μόλις χρόνια), «βιαζόταν να προλάβει συνεχώς, ίσως και να γνώριζε ότι δεν του έμενε πολύς χρόνος. Έκαιγε το κερί του και από τις δύο άκρες. Ήθελε να έχει τα πάντα εδώ και τώρα. Η ταινία του θα μας συντροφεύει για πάντα, σας παρακαλώ να την καλωσορίσετε και να τον αγαπήσετε όσο τον αγάπησα κι εγώ».

Ο Χου Μπο υπογράφει το σενάριο, την σκηνοθεσία καθώς και το μοντάζ.

Τον Χου Μπο χαρακτήρισε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Γκας Βαν Σαντ ως μοναδικό ενώ το New Yorker έκανε λόγο για την σπουδαιότερη πρόσφατη ταινία.

Ερμηνευτές είναι οι: Ζανγκ Γου, Πενγκ Γουτσάνγκ, Γουάνγκ Γιουγουέν, Λι Κονγκζ.

Φωτογραφία: Φαν Τσάο

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ζίε Λίζια

Μουσική: Χουά Λουν

Ήχος: Λου Κουν, Μπάι Ρουίτζου

Παραγωγή: Λιου Ζουάν

Στο Φεστιβάλ Βερολίνου – Τμήμα Forum το φιλμ τιμήθηκε με το Ειδικό βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας & το Βραβείο Fipresci.

Χρυσοί Ίπποι: Βραβείο καλύτερης ταινίας, καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, Βραβείο Κοινού

Διεθνές Φεστιβάλ Χονγκ Κονγκ: Βραβείο Κοινού

Επίσημη συμμετοχή: Διεθνές Φεστιβάλ Λοκάρνο, Διεθνές Φεστιβάλ Τορόντο,

Διεθνές Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, New Directors, New Films - Νεα Υόρκη,

Διεθνές Φεστιβάλ Μόσχας, Διεθνές Φεστιβάλ Σίδνεϊ, Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου.

Κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό μιας ανώνυμης πόλης στη βόρεια Κίνα, οι ζωές κάποιων απελπισμένων ανθρώπων διαπλέκονται στη διάρκεια μίας και μόνο έντονης μέρας, από το ξημέρωμα μέχρι το σούρουπο.

H κάμερα τους παρακολουθεί να δραπετεύουν από οικογένειες, αρχές, γκάνγκστερ, σχολείο και κυρίως από την ζοφερή πραγματικότητα της ζωής τους στην μεταβιομηχανική παρακμασμένη πολιτεία, μιας ζωής που κυριαρχείται από την αδιαφορία, τη βία και την απόγνωση. Όλοι τους σκέφτονται τη διαφυγή στο Μανζούλι (μια πόλη στα Κινεζο – Ρωσικά σύνορα). Εκεί, στο μεγάλο τσίρκο, βρίσκεται ένας ελέφαντας που στέκεται διαρκώς ακίνητος, αδιάφορος για την κτηνωδία που κυριαρχεί στον κόσμο.

Τo μνημειώδες, ελεγειακό και «βασανισμένο» ντεμπούτο του Χου Μπο είναι μια οδυνηρή ιστορία οργής και ομορφιάς. Ήδη, αποτελεί ένα ορόσημο για τον νεότερο Κινεζικό κινηματογράφο (και όχι μόνο), σημαδεμένο από μια τραγωδία: ο δημιουργός του, αναγνωρισμένος συγγραφέας, σκηνοθέτης μερικών διακεκριμένων φιλμ μικρού μήκους που γύρισε πριν την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία και αγαπημένος μαθητής του Μπέλα Ταρ, δυστυχώς έδωσε τέλος στη ζωή του αφήνοντας το «Ένας ελέφαντας στέκεται ακίνητος», ως το μοναδικό μεγάλου μήκους και μεγαλειώδες φιλμ του.

Ο Δημήτρης Δανίκας έγραψε για το φιλμ, «προφανώς ο “Ελέφαντας” είναι η Κίνα, προφανώς είναι όλος ο κόσμος, επειδή είναι τεράστιος και ασυγκίνητος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Carousel Films, το «Ένας Ελέφαντας στέκεται ακίνητος», λόγω διάρκειας προβάλλεται μια φορά κάθε μέρα στο σινεμά, στις 19.30.

Το έργο, έκλεισε την πρώτη εβδομάδα με 1386 εισιτήρια, καταγράφοντας έναν «εξωφρενικό» μέσο όρο ανά ημέρα προβολής, σε μία εποχή που το Ελληνικό και όχι μόνο box office συρρικνώνεται.

Οι θεατές, περιμένουν ώρα στις ουρές επί της οδού Ιπποκράτους στην Αθήνα και παρακολουθούν ως το τέλος το φιλμ, ενώ μετά τη λήξη της προβολής, δεν είναι λίγα τα πηγαδάκια που ανοίγουν συζητώντας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνθρωποι που δεν ανήκουν επαγγελματικά στον χώρο του σινεμά, νιώθουν την ανάγκη να δημοσιοποιήσουν τις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα που τους δημιούργησε η ταινία.

Η ταινία φυσικά συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα από την Μ. Πέμπτη 25 Απριλίου 2019, πάντα αποκλειστικά στην ΑΑΒΟΡΑ. Ενδιαφέρον έχει να δούμε αν το φιλμ θα βγει και εκτός Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη ή και στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture