Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έτσι θα γίνει το πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου στην Πάτρα - Όλες οι λεπτομέρειες

Έτσι θα γίνει το πρώην εργοστάσιο του Λα...

Απ. Κατσιφάρας: Με τη στήριξη της κοινωνίας θα υλοποιήσουμε με διαφάνεια τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του Λαδόπουλου

Εγκρίθηκε το σχέδιο ανάπτυξης του πρώην εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου της Πάτρας από το Περιφερειακό Συμβούλειο Δυτικής Ελλάδας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Όλες οι παρατάξεις, εκτός από την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση ψήφισαν υπέρ του σχεδίου όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια.

Παράλληλα το Σώμα προχώρησε στην αποδοχή της δωρεάν παραχώρησης χρήσης του χώρου για τριάντα χρόνια. Στo πλαίσιo της αναβάθμισης του ακινήτου και της νότιας ζώνης της πόλης, ο Δήμος Πατρέων και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμφώνησαν να προωθήσουν την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω παραχώρησης από τον Δήμο στην Περιφέρεια.

 

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπλαση Δημόσιου χώρου με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος 1». Είναι η αρχή για την αναζωογόνηση της Νότιας πλευράς της Πάτρας και ταυτόχρονα το παράδειγμα για τη μελλοντική αξιοποίηση και άλλων χώρων που βρίσκονται στη Νότια περιοχή της πόλης. Προηγήθηκαν 2.5 χρόνια μεθοδικών διαπραγματεύσεων, συστηματικής προετοιμασίας και επίμονης διεκδίκησης. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και κερδήθηκε» τόνισε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση την οποία έκλεισε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας: «Θα ζητήσω τη στήριξη των πολιτών. Θα απευθυνθώ στην κοινωνία και θα ζητήσω τη στήριξή της για να υλοποιήσουμε αυτό το οραματικό σχέδιο. Θα το κάνουμε με σχέδιο, με πολιτική βούληση, με προσήλωση και με αντίληψη ότι με αυτά τα έργα απαντάμε στην πρόκληση του αύριο».

Όπως είναι γνωστό, το σενάριο που έχει προκριθεί απ’ τον Δήμο Πατρέων δομείται στη βάση της απόδοσης μεγαλύτερης επιφάνειας κοινοχρήστων χώρων μέσω της δημιουργίας ενός Ενιαίου Πάρκου Αναψυχής που θα λειτουργεί ως πόλος έλξης, μνήμης και διασύνδεσης της πόλης με τη θάλασσα. Θα εξυπηρετεί το σύνολο των αναγκών των φορέων και θα εξασφαλίζει τη λειτουργική βιωσιμότητα της αξιοποίησης. Για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις παραμέτρους που ελήφθησαν υπ όψη στον σχεδιασμό μίλησε ο εκπρόσωπος της Ομάδας Έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος.

Το προκαταρκτικό φάκελο που δεν αποτελεί αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά τη βάση της συζήτησης για την αξιοποίηση του συγκροτήματος παρουσίασε ο Γιώργος Κινδύνης Διευθυντής Έργων του τεχνικού συμβούλου SALFO Συνεργάτες Α.Ε.

Με βάση το προκαταρκτικό σχέδιο η υφιστάμενη δόμηση με μικρές προσθήκες εξυπηρετεί τις ανάγκες για να στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Βιομηχανικού Μουσείου, του πολυχώρου καινοτομίας και άλλες χρήσεις, όπως επίσης υπηρεσίες εστίασης κ.α, ενώ απαιτείται νέα δόμηση για τη στέγαση της 6ης ΥΠΕ, του Μουσικού Σχολείου, Βρεφονηπιακού Σταθμού και Υπηρεσιών Διοίκησης.

H είσοδος και η έξοδος των οχημάτων στο συγκρότημα χωροθετείται στη βορειοδυτική πλευρά του ακινήτου επί της οδού Ακτής Δυμαίων. Η περιοχή νοτίως της εισόδου – εξόδου του ακινήτου πεζοδρομείται. Δημιουργείται πρόσθετη δευτερεύουσα είσοδος – έξοδος πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης νοτιοδυτικά του οικοπέδου.

Εντός της εγκατάστασης δημιουργείται ποδηλατική διαδρομή για την ενίσχυση της χρήσης των ποδηλάτων και για λόγους αναψυχής, διαχωρισμένη από τους χώρους κίνησης των πεζών.

Η λογική του σχεδιασμού διέπεται από το στόχο να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο, βιώσιμο και τεχνολογικά προηγμένο κτιριακό συγκρότημα, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής, θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό τα υφιστάμενα, υψηλής αρχιτεκτονικής σημασίας, κτίρια, θα συνδέεται και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό σε μια λογική ανοικτού πάρκου.

Για την αξιοποίηση του πρώην συγκροτήματος Λαδόπουλου το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι συλλογικών οργάνων, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης του σχεδίου αξιοποίησης. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, τόνισε ότι «δεν πρέπει να χάνονται τέτοιες ευκαιρίες από τις οποίες ωφελείται ο πολίτης». Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αχαΐας Γιάννης Πανταζόπουλος, επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός εναρμονίζεται με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Άρης Γκατζόγιας, από την πλευρά του εκτίμησε ότι με την αξιοποίηση του συγκροτήματος δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

 

Εργοστάσιο Τέχνης

Για το γειτονικό Εργοστάσιο Τέχνης του Δήμου Πατρέων το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των εργασιών επισκευής και ενίσχυσης προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο έχει σκοπό την επισκευή, ενίσχυση και τη γενικότερη αποκατάσταση του κτιρίου, με στόχο την ασφαλή επαναλειτουργία του και την ανάδειξή του ως χώρο-πυρήνα ενίσχυσης της πολιτιστικής και τουριστικής δράσης. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα είναι εφικτή η χρήση του ως Κεντρική Θεατρική Σκηνή του Δήμου Πατρέων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις