Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εξισορρόπηση Περιφερειακών ανισοτήτων

Εξισορρόπηση Περιφερειακών ανισοτήτων

Του Βασίλη Κ. Μάρκου, δικηγόρος Πατρών, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Δικαίωμα στην πρόοδο» με τον Απ. Κατσιφάρα

Στην παρούσα ιστορική φάση όπου το ξέσπασμα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης έχει επηρεάσει σοβαρά την ευημερία και την αναπτυξιακή κατάσταση των περιφερειών της χώρας, βασική προϋπόθεση για την πρόταση λύσεων για την αντιμετώπιση του περιφερειακού προβλήματος είναι η αναγνώριση και ανάλυση των πραγματικών αιτιών που το δημιουργούν.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ήταν γεωγραφικά οριζόντια που σημαίνει πως ήταν τα ίδια για όλες τις περιφέρειες και πως δεν λήφθηκαν υπόψη ανισότητες όπως το εισόδημα, οικονομικοί όροι, εξειδίκευση κτλ. Αυτή η τακτική, παρόλα αυτά, είχε ως αποτέλεσμα την άνιση επίπτωση της κρίσης στις ελληνικές περιφέρειες. Αυτό μπορεί να αναγνωριστεί από το γεγονός ότι 40% του ελληνικού πληθυσμού και 50% του Α.Ε.Π. είναι συγκεντρωμένο στην Αττική, ενώ οι υπόλοιπες περιφέρειες βασίζονται κυρίως στον τουρισμό, την γεωργία και την ελαφρά βιομηχανία. Η παραδοχή αυτή ονομάζεται «περιφερειακό πρόβλημα εξισορρόπησης» και αναγνωρίζεται από όλους τους πολιτικούς επιστήμονες. Απορρέει από τις ίδιες καταβολές με το πρόβλημα των ανισοτήτων μεταξύ χωρών του Νότου και του Βορρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά όλες τις δομικές δυσκολίες που δημιούργησε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας το 2004-2009 και η ύφεση κυκλικής φύσης που ακολούθησε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την περίοδο 2010-2019 επέδειξε μια σημαντική αντοχή σε αυτές τις ταραχές που την κατέστησε ικανή να μην ξεφύγει από την πορεία της. Σε ένα δεύτερο στάδιο προχώρησε σε επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές για την τόνωση της ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος ήταν να εφαρμοστούν μέτρα άμεσης επίδρασης με αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών σε έργα με βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και επιδράσεις στην συνολική εγχώρια ζήτηση.

Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν και βρίσκονται σε εξέλιξη στα οδικά δίκτυα, στα ενεργειακά δίκτυα, στο Σιδηροδρομικό δίκτυο, στα εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα και στην ανεργία.

Αυτή η προσπάθεια για δημοσιονομική επέκταση σε επίπεδο Περιφέρειας δεν βρίσκει σύμφωνες τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την λιτότητα ως δικό τους πρόγραμμα, όπως τα περιφερειακά σχήματα της Νέας Δημοκρατίας. Τις δυνάμεις της συρρίκνωσης του κράτους, των υπηρεσιών του και της ανάθεσης της κοινωνικής φροντίδας και των κοινωνικών αγαθών σε ιδιωτικά συμφέροντα. Του αναπτυξιακού σχεδίου που στηρίζεται στην εξοικονόμηση του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις και όχι στην καινοτομία και την ποιότητα στην παραγωγή με ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουμε σαν τόπος.

Η Κυβέρνηση έχει συντάξει εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των περιφερειών, το οποίο εμπλουτίστηκε και ξετυλίχτηκε στα 13 περιφερειακά συνέδρια το καλοκαίρι του 2017,  τα οποία η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να υπονομεύσει καλώντας τους Περιφερειάρχες της παράταξής της να μην λάβουν μέρος. Ο κ. Απ. Κατσιφάρας  συμμετείχε με ενεργό τρόπο ανοίγοντας τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας. Ικανοποιήθηκε έτσι η ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και η απαιτούμενη ανάπτυξη συνεργασιών για την αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες.

Η περιφερειακή εξισορρόπηση των χωρικών ανισοτήτων δεν είναι δεδομένη και χρειάζεται κρατική παρέμβαση. Οι παρατάξεις που στηρίζονται από την Νέα Δημοκρατία της ελεύθερης αγοράς και του μικρού κράτους δεν κομίζουν τίποτα χρήσιμο στις εγγενείς και αναπόφευκτες χωρίς παρέμβαση ανισότητες, ειδικά σε περιόδους συστημικών κρίσεων.  Έχουν να κομίσουν μονάχα στα συμφέροντα που τις χρηματοδοτούν και προσπαθούν να προωθήσουν με αυτόν τον τρόπο τις κερδοσκοπικές τους βλέψεις, συγκροτώντας την κακώς νοούμενη επιχειρηματικότητα. Στοχεύουν στην εύκολη κερδοφορία, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην μείωση του εργατικού κόστους και κατ’ επέκταση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον προκαλώντας ως αποτέλεσμα παράλληλα με την δική τους κερδοφορία την χειροτέρευση της ανταγωνιστικής θέσης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο διεθνή ορίζοντα.

Συνιστά κακή στρατηγική να υποστηρίζει κανείς ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μπορεί να γίνει ένα ελληνικό Μιλάνο. Οι πολίτες δεν τρέφονται πλέον από φανφάρες και λουστραρισμένα ευχολόγια. Χωρίς γνώση των δομικών προβλημάτων που έχει επιφέρει η κρίση στην χώρα μας δεν μπορεί να υπάρχει αξίωση της Δυτικής Ελλάδος στην πρόοδο. Η Περιφέρειά μας επέδειξε την αναγκαία ανθεκτικότητα στο σοκ των προηγούμενων ετών και τώρα είναι ικανή με μια επιθετική ενίσχυση της ζήτησης στην αγορά, με δημόσιες επενδύσεις που θα μειώσουν την ανεργία και απορρόφηση των κατάλληλων προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

 

Μάρκου Κ. Βασίλειος, δικηγόρος Πατρών, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Δικαίωμα στην πρόοδο» με τον Απ. Κατσιφάρα

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις