Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έντεκα εκ. ευρώ για την ανάπλαση του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου - Κύτταρο πολιτιστικής δημιουργίας αλλά με καφέ και εστιατόριο – ΜΑΚΕΤΕΣ

Έντεκα εκ. ευρώ για την ανάπλαση του Παλ...
Βγενόπουλος Φάνης

Όλα όσα θα γίνουν στο ιστορικό κτίριο

To Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στην Άνω πόλη της Πάτρας ξαναβρίσκει τη χαμένη του αίγλη και μετατρέπεται σε Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς. Η μελέτη του έργου, που προβλέπει ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις, με σεβασμό στο ιστορικό κτίριο, είναι έτοιμη από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται το thebest.gr, η μελέτη πήρε το πράσινο φως από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η χρηματοδότηση του έργου που έχει προϋπολογισμό 10,9 εκατ. ευρώ.

Για το θέμα της ανάπλασης του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, που σήμερα καταρρέει έγινε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Τετάρτη παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Κορκολή, του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, κ. Απ. Κατσιφάρα, του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, του Αντιδημάρχου Χρήστου Κορδά και υπηρεσιακών παραγόντων.

Τι θα γίνει στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Η δημιουργία  Κέντρου Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς ένα σημαντικό έργο για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και στην προσπάθεια συμμετέχουν και άνθρωποι από το χώρο των Τεχνών που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, στη συγκέντρωση και ανάδειξη του υλικού, το οποίο θα έχει ως επίκεντρο της πόλη της Πάτρας.

Στόχος του κέντρου θα είναι η συγκέντρωση, προστασία και ανάδειξη της οπτικοακουστικής κληρονομίας της περιοχής, σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Παράλληλα, στο χώρο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, όπου καλλιτέχνες θα μπορούν να εκθέτουν τη δουλειά τους, όπως νέες οπτικοακουστικές παραγωγές, διαδραστικές εφαρμογές, κτλ.

Τι προβλέπει η μελέτη

Το συγκρότημα αποτελείται από κτίρια τα οποία έχουν κατασκευασθεί μεταξύ των ετών

1871 και 1934. Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις:

- Παραμένει το ισόγειο δυτικό τμήμα της πτέρυγας Hansen ως χώρος περιοδικών εκθέσεων και δραστηριοτήτων.

- Στο αντίστοιχο υπόγειο δυτικό τμήμα της ίδιας πτέρυγας, που διαμορφώνονταν το Ιατρικό Μουσείο, χωροθετούνται εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας και γραφεία.

- Το ανατολικό υπόγειο και ισόγειο τμήμα της πτέρυγας Hansen, και η ανατολική και βόρεια πτέρυγα του συγκροτήματος - χώροι που εντάσσονταν το πρώην Βυζαντινό μουσείο - χωροθετείται το Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστική Κληρονομιάς της πόλης.

- Στην βορειοδυτική πτέρυγα ο χώρος εστίασης παραμένει και επεκτείνεται και στο υπερυψωμένο διώροφο κτίριο της δυτικής πτέρυγας με τη λειτουργία cafe - εστιατορίου.

- Η ισόγεια αίθουσα της δυτικής πτέρυγας διαμορφώνεται σε μικρό συνεδριακό κέντρο με δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων συνδυαζόμενη και με τις λειτουργίες που εντάσσονται στους λοιπούς χώρους.

- Βοηθητικοί Χώροι, γραφεία και λοιπές υποστηρικτικές λειτουργίες προβλέπονται στους υπόλοιπους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δήμου Πατρέων, εκπονήθηκε η μελέτη εφαρμογής τροποποιώντας τις λειτουργείες του ανατολικού τμήματος της Πτέρυγας Hansen, καθώς επίσης και του ανατολικού και βόρειου τμήματος του συγκροτήματος, ώστε να φιλοξενήσουν την νέα χρήση του Ψηφιακού Κέντρου Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.

Επισημαίνεται οτι πρόκειται για μιά μόνιμη δομή για τη συλλογή, διάσωση, μελέτη, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση, προβολή και ανάδειξη της Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς της πόλης της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας, με τρόπο που να συμβάλλει στην διατήρηση της μνήμης της πολιτισμικής εξέλιξης της περιοχής, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πόλος τουριστικής έλξης/προβολής της περιοχής και ως πυρήνας ανάπτυξης ψηφιακής στρατηγικής, μέσα από την μεγιστοποίηση συνεργειών με κέντρα, ομάδες και φορείς που προάγουν την καινοτομία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι διαμορφούμενοι χώροι της ενότητας του Ψηφιακού Κέντρου Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, συνιστούν μιά σύζευξη της ερευνητικής διάστασης και της ανάπτυξης ψηφιακής πολιτικής με την καλλιτεχνική διάσταση για την εκθεσιακή προβολή υψηλής αισθητικής, με όχημα την καινοτόμα χρήση των νέων τεχνολογιών για την δημιουργία οπτικοακουστικών αφηγήσεων και βιωμάτων.

Οι χώροι του Ψηφιακού Κέντρου Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς της Πάτρας

προβλέπονται ως ακολούθως :

α. Χώρος Έκθεσης (πολυδύναμος εκθεσιακός χώρος) με την μέγιστη δυνατή ευελιξία ως προς τις δυνατότητες μεταμόρφωσής του, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε έκθεσης.

β. Χώρος Αρχείου, με εργαστήρια συντήρησης και χώρους αποθήκευσης των τεκμηρίων.

γ. Χώρος Ψηφιοποίησης των συλλογών του κέντρου και κάθε άλλου αρχειακού

τεκμηρίου με το οποίο θα εμπλουτίζονται αυτές, σύμφωνα με τα τεχνολογικά πρότυπα και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

δ. Χώρος Έρευνας & Τεκμηρίωσης.

ε. Χώρος Μελέτης, όπου θα μπορούν οι ερευνητές, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι πολίτες και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος να έχει ανοικτή πρόσβαση στο σύνολο των τεκμηρίων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις