Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Για τον κυματοθραύστη μας, που μας περιμένει

Για τον κυματοθραύστη μας, που μας περιμένει

Του Γιώργου Τελώνη

Για τη δική μου γενιά, ο κυματοθραύστης ήταν κάτι παραπάνω από ένα εμβληματικό μέρος - προμετωπίδα στο λιμάνι της πόλης.

Ήταν το κοντινότερο καταφύγιο για ένα μπάνιο, μια όαση ψυχαγωγίας, μια πραγματική απόδραση για τα δεδομένα της εποχής.

Πολλοί Πατρινοί σαν και μένα θυμούνται με νοσταλγία τα χρόνια που πήγαιναν στον κυματοθραύστη για το μπάνιο τους, ενώ εξίσου πολλοί θα ήθελαν σήμερα να βιώσουν αυτή την εμπειρία. Προς το παρόν, όμως, δεν μπορούν.

Διότι τις τελευταίες δεκαετίες ο κυματοθραύστης έχει πάψει να είναι αυτό που ήταν κάποτε. Δεν θα λέγαμε ακριβώς ότι βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, αλλά στέκει εκεί σαν φάντασμα, ερημωμένος, δείχνοντας ότι μας περιμένει σε ένα ραντεβού που είχαμε μαζί του κι έχουμε καθυστερήσει να προσέλθουμε.

Την Τετάρτη (9/5) ο ΟΛΠΑ δρομολόγησε βαρκάκια για να μεταφέρουν στον κυματοθραύστη τους πιστούς στο εκκλησάκι του, αυτό του Αγίου Νικολάου, που γιόρταζε.

Ωστόσο, αυτήν την κίνηση δεν πρέπει να τη δούμε ως ένα υστερόγραφο του παρελθόντος αλλά μια πρόκληση για το εγγύς μέλλον.

Μετά από την αίσια έκβαση που είχε για την πόλη η παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου, είναι προφανές ότι η αξιοποίηση του κυματοθραύστη βρίσκεται πλέον στα χέρια της δημοτικής Αρχής.

Γνωρίζοντας ότι αυτή βρίσκεται στα σχέδια της, πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάσει χρόνο.

Εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, που βρίσκεται προ των πυλών, ο Δήμος Πατρέων επιβάλλεται να προχωρήσει σε κάποιες μικρές παρεμβάσεις ήπιας μορφής, ούτως ώστε οι Πατρινοί να αποκτήσουν πρόσβαση στον κυματοθραύστη τους απ’ αυτό κιόλας το καλοκαίρι.

Μερικές φορές, τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο όμορφα. Δεν χρειάζονται θεαματικές και κοστοβόρες παρεμβάσεις για να ομορφύνεις ένα τοπίο, σαν τον κυματοθραύστη, που από μόνο του είναι όμορφο, ειδυλλιακό  και κουβαλάει  πάνω του ένα μεγάλο κομμάτι της παράδοσης της παλιάς Πάτρας, ένα μεγάλο κομμάτι αναμνήσεων!

Πέντε-έξι απλές κινήσεις, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση και πολύ μεράκι, και όλα γίνονται.

Το είδαμε όλοι μας, όσοι ζούμε σε τούτη την πόλη.

Το είδαμε και το χαρήκαμε.

Πριν από μερικούς μήνες ολοκληρώθηκε το έργο φωταγώγησης του κυματοθραύστη στο λιμάνι της Πάτρας. Μια τόσο απλή κίνηση έφερε ένα τόσο όμορφο αποτέλεσμα. Λες και έγινε άλλος χώρος.

Μονομιάς, η αισθητική του θαλάσσιου μετώπου, στο συγκεκριμένο σημείο, ανανεώθηκε, εμπλουτίστηκε. Η αποδοχή της οποίας έτυχε από τον απλό κόσμο ο «καινούργιος» νυχτερινός κυματοθραύστης, σε καθημερινή σχεδόν βάση, ήταν και εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή.

Εκτιμώ ότι έφτασε η ώρα για το επόμενο βήμα. Για να φωτίσουμε ξανά, με διαφορετικούς «προβολείς» αυτή τη φορά, τον κυματοθραύστη μας, ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία αναφοράς της πόλης.

Να δώσουμε στους πολίτες της Πάτρας τη δυνατότητα να χαρούν, να απολαύσουν, να χορτάσουν ένα δικό τους αγαπημένο μέρος, να το νιώσουν ακόμα πιο οικείο.

Απλά πράγματα. Δεν χρειάζονται, και δεν υπάρχουν, μαγικές συνταγές.

-Μια μίνι «κρουαζιέρα» με ένα μικρό πλοιάριο (όπως γίνεται μέχρι τώρα ανήμερα του Αγίου Νικολάου ), καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου σε καθημερινή βάση, με συγκεκριμένες ώρες αναχώρησης.

- Τοποθέτηση χημικών τουαλετών και  αποδυτηρίων σε συγκεκριμένους χώρους.

- Εγκατάσταση κινητών σκίαστρων, ώστε να μην είναι τελείως απαγορευτική η βόλτα τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες.

- Να τοποθετηθούν ξαπλώστρες ήλιου, τους καλοκαιρινούς μήνες.

- Να εγκατασταθούν αυτόματοι πωλητές αναψυκτικών σε παρακείμενο χώρο.

Απλά, καθημερινά πράγματα, χωρίς μεγάλο κόστος, αλλά με μεγάλη λειτουργική απόδοση, και ενταγμένα, εννοείται, στους περιβαλλοντολογικούς κανόνες. Οι πατρινοί θα μπορούν ν’ απολαμβάνουν όποια ώρα θέλουν τον κυματοθραύστη, να κάνουν τη βόλτα τους, να «γευθούν» το ηλιοβασίλεμα , να περάσουν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς και ρομάντζας!

Απλά, καθημερινά, όμορφα πράγματα. Η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τον ΟΛΠΑ και άλλους φορείς της πόλης, μπορεί να δράσει άμεσα και στοχευμένα. Όπως έκανε, με τόσο μεγάλη επιτυχία, και στο θέμα του Νότιου Πάρκου της Πάτρας. 

Μεσοπρόθεσμα, η πλήρης αξιοποίηση του κυματοθραύστη (με τον ενδεδειγμένο σεβασμό στο περιβάλλον και στο τοπίο) μπορεί κι επιβάλλεται να έλθει μέσα από την αγαστή συνεργασία της δημοτικής Αρχής με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, βάσει και των σχετικών αρχιτεκτονικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Για χάρη της Πάτρας, για χάρη των πατρινών. Αξίζει να τους δώσουμε μία ακόμα πραγματική όαση δροσιάς και έναν παραδοσιακό και γοητευτικό γαλάζιο πνεύμονα ηρεμίας στο κέντρο της ίδιας τους της πόλης. Αξίζει να το προσπαθήσουμε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις