Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κάναμε περιπολία με το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα της Πάτρας – Καρέ καρέ στο thebest.gr μια μέρα μέσα στο περιπολικό - ΦΩΤΟ

Κάναμε περιπολία με το  Α΄ Αστυνομικό Τμ...

Ποικίλο και σύνθετο εύρος αρμοδιοτήτων

Στολές, όπλα, ασύρματοι…Με δίκυκλο ή τετράτροχο ο Λάμπρος και η Ελένη ξεκινούν τις περιπολίες τους. Στο Ρίο, στο νοσοκομείο, στην παραλιακή, στη λαϊκή της Αγίας Σοφίας και όχι μόνο, σε τράπεζες και σχολεία. Στη συνέχεια θα παραδώσουν τη σκυτάλη σε άλλους, για να συνεχίσουν την αστυνόμευση.

Την ίδια ώρα άλλοι συνάδελφοί τους, μέσα στο κτίριο του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος στο οποίο ανήκουν, εξυπηρετούν τον πολίτη, είτε για το γνήσιο της υπογραφής, είτε για άλλα ζητήματα.  Στον ίδιο χώρο εξάλλου στεγάζεται πια και η τουριστική αστυνομία, με ευθύνη όλο τον νομό Αχαΐας.

Οι αρμοδιότητες ενός αστυνομικού τμήματος είναι πραγματικά πολλές, σύνθετες και ευαίσθητες. Κάποιες δε, ίσως θα μπορούσαν να έχουν ανατεθεί αλλού και όχι στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς μιλάμε για διαδικασίες που θα ήταν προτιμότερο να είχαν αναλάβει άλλες υπηρεσίες, όπως πχ η επίδοση δικογράφων, οι σφραγίσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α.

Το thebest.gr μαζί με τον Ιγνάτιο Τριανταφύλλου, Αστυνόμο Β΄ και Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Γραφείο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, επισκέφθηκε το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα της Πάτρας στην Ανθούπολη.  Μίλησε με τον Διοικητή Δημήτρη Διονυσόπουλο, με τους αστυνομικούς Λάμπρο Δημητρέλο και Ελένη Κοτσανά και κυρίως πήρε μια «γεύση» από το έργο τους, μέσα από τις περιπολίες τους.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Το προσωπικό του Ά Αστυνομικού Τμήματος Πατρών αποτελείται από αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό και Ειδικούς Φρουρούς.  Τα καθήκοντά τους  έχουν μεγάλο εύρος. Ξεκινούν από την παροχή απλών υπηρεσιών στους πολίτες, όπως το γνήσιο της υπογραφής και τις θεωρήσεις αδειών, ως  τις συνοδείες ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα και  τον σχηματισμό δικογραφιών για ειδικούς ποινικούς νόμους, για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, για αδικήματα σωματικών βλαβών.

Ένα μεγάλο κομμάτι είναι οι περιπολίες, στον αστικό  ιστό και κυρίως γύρω από σχολεία, πλατείες, παιδικές χαρές, εκκλησίες, λαϊκές αγορές καταστήματα, τράπεζες και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση δε του Α΄Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, η περιοχή ευθύνης του είναι και μεγάλη και σύνθετη. Περιλαμβάνει και ορεινό όγκο και παραλιακή ζώνη. Πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ένα Πανεπιστήμιο, πολλές δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και γήπεδα.

Λάμπρος Δημητρέλος, Ελένη Κοτσανά εν ώρα περιπολίας

Λάμπρος Δημητρέλος, Ελένη Κοτσανά εν ώρα...

Λάμπρος Δημητρέλος, Ελένη Κοτσανά εν ώρα περιπολίας

Γνήσιο υπογραφής από τον Αρχιφύλακα Γιώργο Βαρελά

Γνήσιο υπογραφής από τον Αρχιφύλακα Γιώργο Βαρελά

Γνήσιο υπογραφής από τον Αρχιφύλακα Γιώργο Βαρελά

Ο αστυνομικός  μπορεί να βρεθεί από την λαϊκή και τον απλό έλεγχο μέχρι την επ΄ αυτοφόρω σύλληψη ατόμων, που αναπτύσσουν παράνομη δράση. Η περιοχή ευθύνης του Α΄ ξεκινά από την Καρόλου και φτάνει  μέχρι τα όρια της Ροδινής. Και περιλαμβάνει περιοχές όπως η Αγία Σοφία, ο Καστελόκαμπος, το Ρίο, ο Άγιος Βασίλειος,  στο παραλιακό κομμάτι. Και στο ορεινά έχει τη Βούντενη, του Μπάλα μέχρι και τα όρια του Αιγίου, στο Σαλμενίκο, την Πιτίτσα τα Αργυρά, τα Σελλά .

Όπως εξήγησε στο thebest.gr o Διοικητής  Δημήτρης Διονυσόπουλος, η περιοχή της αρμοδιότητας του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος είναι τεράστια ,με πολλά νευραλγικά σημεία. Αλλά δεν  είναι μόνο αυτά. Ο έλεγχος λειτουργίας των δημοσίων κέντρων, καταστημάτων θεαμάτων και άλλων, η τήρηση της ασφάλειας κατά τις Δημόσιες συγκεντρώσεις, αγώνες σε γήπεδα και γενικότερα στις συναθροίσεις, περιλαμβάνονται επίσης στις αρμοδιότητες.

Αρκετά συχνά είναι τα περιστατικά την ίδια ώρα της ενδοοικογενειακής βίας, που καλούνται αστυνομικοί του Α΄Α.Τ. «Οι συνάδελφοι έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα συμπεριφερθούν στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, το οποίο τηρούμε, βάση των διαταγών από το Υπουργείο, αλλά κυρίως υπάρχει ανθρώπινη προσέγγιση πάνω απ΄ όλα και αυτός είναι ο στόχος μας. Προέχει ο άνθρωπος, ο πολίτης που είναι απέναντί μας και εν συνεχεία κοιτάμε να αντιμετωπίσουμε αστυνομικά το πρόβλημα» εξηγεί ο κ. Διονυσόπουλος.

Ο Διοικητής του Α΄ Α.Τ. Πατρών Δημήτρης Διονυσόπουλος

Ο Διοικητής του Α΄ Α.Τ. Πατρών Δημήτρης ...

Ο Διοικητής του Α΄ Α.Τ. Πατρών Δημήτρης Διονυσόπουλος

Δυστυχώς  τώρα πια οι αστυνομικοί καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν και συμβάντα που αφορούν τους κανόνες ευζωίας των ζώων. «Υπάρχουν αρκετές καταγγελίες στην περιοχή της αρμοδιότητάς μας. Υπάρχει συνεργασία με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και η εξέταση των καταγγελιών γίνεται άμεσα από την υπηρεσία μας», προσθέτει.

Από αριστερά, Άγγελος Τασιούλας, Ελένη Κοτσανά, Λάμπρος Δημητρέλος

Από αριστερά, Άγγελος Τασιούλας, Ελένη Κ...

Από αριστερά, Άγγελος Τασιούλας, Ελένη Κοτσανά, Λάμπρος Δημητρέλος

Στη διαδικασία συνοδείας ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα ποιους κινδύνους έχετε αντιμετωπίσει; Πώς διαχειρίζεστε τέτοια περιστατικά;

«Η διαδικασία κινείται συνήθως από συγγενικά πρόσωπα του ασθενούς που θέλουν να τον βοηθήσουν και μετά από παραγγελία του αρμόδιου Εισαγγελέα. Κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται με τρόπο μοναδικό, ώστε να παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στο πρόσωπο που παρουσιάζει ψυχιατρικά προβλήματα. Ο ασθενής σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι εγκληματίας, ενώ η μεταφορά του πραγματοποιείται πάντοτε με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του και την προσωπικότητα του».

Ποια είναι η  κατάσταση του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος μετά τη συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων; Ελλείψεις και προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

«Μετά την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, η λειτουργία του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών έχει βελτιωθεί και μπορούμε πλέον να προσφέρουμε αποτελεσματικότερα τις Υπηρεσίες μας στους πολίτες. Σε καθημερινή βάση εποχούμενες περιπολίες με υπηρεσιακά δίκυκλα και αυτοκίνητα διέρχονται από  σχολεία, πλατείες, παιδικές χαρές, εκκλησίες, λαϊκές αγορές καταστήματα και τράπεζες περιπολώντας, με απώτερο σκοπό να παρέχουμε την άμεση βοήθεια μας στους πολίτες όταν μας χρειαστούν».

Εκτός από τα Υπηρεσιακά πλαίσια αναπτύσσουν κοινωνικές δράσεις οι αστυνομικοί του Τμηματός σας;

«Οι αστυνομικοί είμαστε άνθρωποι και ως άνθρωποι έχουμε ανάγκη για την συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες. Γενικά στην Υπηρεσία μας έχουμε αναπτύξει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας, δίνοντας μεγάλη βάση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της συμπεριφοράς του προσωπικού μας. Ποντάρουμε στην ανάπτυξη του προσωπικού ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες. Επίσης, το αστυνομικό προσωπικό μας συμμετέχει και σε αθλητικές εκδηλώσεις τόσο με την ομάδα ποδοσφαίρου όσο και με την ομάδα μπάσκετ του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών και με διακρίσεις μάλιστα».

Το υπηρεσιακό πάρκινγκ της Αστυνομίας, στην Ανθούπολη

Το υπηρεσιακό πάρκινγκ της Αστυνομίας, σ...

Το υπηρεσιακό πάρκινγκ της Αστυνομίας, στην Ανθούπολη

Στο Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών υπηρετούν και νέοι άνθρωποι, κάτι που βλέπεις και σε άλλες υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, καθώς πια το Σώμα έχει ανανεωθεί τα τελευταία χρόνια. Γεγονός που έχει συμβάλει και στη διαδικασία αλλαγής του «προφίλ» της ΕΛ.ΑΣ. Η εικόνα πολλών νέων αστυνομικών απέχει πολύ από εκείνη που υπήρχε στο παρελθόν, σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις.

Νέοι άνθρωποι, εκπαιδευμένοι, με σπουδές και όρεξη στελεχώνουν πολλές αστυνομικές υπηρεσίες.

Ο Ανθυπαστυνόμος Λάμπρος Δημητρέλος και η  Αρχιφύλακας Ελένη Κοτσανά ανήκουν στη μάχιμη δύναμη του Α΄Αστυνομικού Τμήματος.

Ο Λάμπρος υπηρετεί 12 χρόνια στην ΕΛ.ΑΣ , όλα ως μάχιμος.Στο Α΄ Α.Τ. Πατρών, εργάζεται συνήθως ως οδηγός περιπολικού και δικύκλου.

«Στα πλαίσια των καθηκόντων γενικής αστυνόμευσης, τα οποία μας έχουν ανατεθεί, εντάσσεται και η εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών ακούσιας εξέτασης ψυχασθενών. Αυτά τα περιστατικά είναι εξ ορισμού  δύσκολα, καθώς οι ασθενείς είναι απρόβλεπτοι και πολλές φορές βίαιοι απέναντι σε εμάς ή τους οικείους τους, πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν λεκτική ή σωματική βία, ακόμη και όπλα εναντίον μας.

Εμείς οι αστυνομικοί από την πλευρά μας, πάντα θυμόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με ασθενή και όχι κακοποιό. Εμένα προσωπικά με βοηθάει να σκέφτομαι κάθε φορά ότι αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να είναι «δικός μου άνθρωπος» και να τον αντιμετωπίζω αναλόγως…

Σε ότι αφορά τα οικογενειακά προβλήματα, όταν δεν διαπιστώσουμε ενδείξεις βίας, προσπαθούμε να κατευθύνουμε αμφότερες τις πλευρές σε ήπια αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, όπως λ.χ. η συμβουλή κάποιου ειδικού, ενώ όταν βλέπουμε κάποια γυναίκα να αντιμετωπίζει δυσκολία να μας μιλήσει για τη βία που ενδεχομένως δέχεται, λαμβάνουμε άμεσα την καταγγελία της και την ενημερώνουμε για τις ειδικές δομές και τηλεφωνικές γραμμές για τέτοια θέματα.

Ξέρετε είναι σχεδόν αδύνατον να λύσεις ως αστυνομικός μέσα σε λίγα λεπτά, προβλήματα ετών ή και δεκαετιών», λέει στο thebest.gr

«Το πιο δύσκολο περιστατικό που έχω αντιμετωπίσει στο Α΄ Α.Τ. Πατρών αφορά μια μεγάλης διάρκειας καταδίωξη οχήματος, η οποία ξεκίνησε από το τρίτο τούνελ της περιμετρικής οδού, έφτασε μέχρι τις αποβάθρες του Ρίου και τελείωσε στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Ζαΐμη.

Ήμασταν ένα εκ των δύο περιπολικών που ακολουθούσαν σε απόσταση αναπνοής το ύποπτο όχημα, μέχρι και τη σύλληψη του οδηγού σχεδόν είκοσι λεπτά μετά.

Η ένταση ήταν μεγάλη, καθώς ο δράστης κινούνταν με πολύ υψηλές ταχύτητες, ακόμη και σε δρόμους που δεν επιτρέπουν τέτοια οδήγηση, ενώ έκανε συνεχείς παραβιάσεις «υψηλού ρίσκου» του Κ.Ο.Κ., όπως κόκκινα φανάρια, «stop» κλπ. Το πολύ δύσκολο και επικίνδυνο σε αυτά τα περιστατικά είναι το ότι εξελίσσονται πάρα πολύ γρήγορα και συνήθως ανάμεσα σε ανυποψίαστους οδηγούς και πεζούς».

Η Αρχιφύλακας Ελένη Κοτσανά  λέει στο thebest.gr ότι από μικρή ήθελε να γίνει αστυνομικός.

«Ήθελα να βοηθάω όσους με έχουν ανάγκη, να τους προστατεύω και γενικότερα να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο. Ασχολούμαστε  με θέματα γενικής αστυνόμευσης και κάνω περιπολίες. Συνήθως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά όπως επεισόδια μεταξύ πολιτών, περιστατικά ενδοοικογενειακής  βίας, κλοπές, ελέγχους υπόπτων ατόμων και οχημάτων.

Στη δουλειά, μου αρέσει το «ευχαριστώ» του πολίτη τον οποίον βοήθησα να επιλύσει ένα θέμα το οποίο για εκείνον φάνταζε «βουνό». Έχουν υπάρξει πολλές στιγμές που έχω κινδυνεύσει. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε λάβει δύο φορές σήματα για ένοπλες ληστείες, τη μία σε οικία, την άλλη σε κατάστημα. Ο κίνδυνος είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς μας, καθώς όπου όλοι οι άνθρωποι τρέχουν να απομακρυνθούν, εμείς τρέχουμε για να προσεγγίσουμε!

Η εκπαίδευσή μας όμως, η εμπειρία και η ανάπτυξη των σωστών κάθε φορά τακτικών είναι κάποιοι από τους παράγοντες, οι οποίοι μας βοηθούν να ξεπερνάμε τη σκέψη του να συμβεί κάτι κακό».

Στο κτίριο του Α΄Αστυνομικού Τμήματος στεγάζεται και η Τουριστική Αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια για όλο τον νομό, για την εφαρμογή των διατάξεων της τουριστικής νομοθεσίας και την εξυπηρέτηση των τουριστών. Επίσης, εκτελεί τα προγράμματα τουριστικής αστυνόμευσης, παρακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις που σχετίζονται με την τουριστική αστυνομία και συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Προϊστάμενος του Γραφείου Τουριστικής Αστυνομίας είναι ο Ηλίας Βέμης.

Ο έλεγχος για την εφαρμογή της νομοθεσίας όλης της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αφορά τον τουρισμό, όπως

  • την διαμονή  (ξενοδοχεία – κάμπινγκ –ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ)
  • την μεταφορά (τουριστικά λεωφορεία – Ταξί και ειδικής μίσθωσης ‘’εννεαθέσια-λιμουζίνες΄΄.),
  • την σίτιση και διασκέδαση (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος –εστιατόρια- καφετέριες – καφέ/μπαρ και τα συναφή) εντός και εκτός τουριστικών καταλυμάτων,

τις ειδικές  εγκαταστάσεις παροχής αθλητικών και  λοιπών υπηρεσιών όπως είναι τα χιονοδρομικά κέντρα και τα ιαματικά  κέντρα λουτροθεραπείας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις