Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τι αέρα αναπνέουμε; Ανησυχητικά τα στοιχεία από το σύστημα "Αιθέρας" του Πανεπιστημίου

Πάτρα: Τι αέρα αναπνέουμε; Ανησυχητικά τ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Οι καθηγητές Αργυρίου και Καζαντζίδης μιλούν στο thebest.gr

Σαφώς αυξημένα είναι, κατά περιόδους, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα της αχαϊκής πρωτεύουσας σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει στη διάθεσή του το Εργαστήρι Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Εργαστήριο, πέρα από τη λειτουργία, από το 2012 ενός αναλυτή αιωρουμένων σωματιδίων στο Νότιο Λιμένα Πατρών (στου οποίου την τακτική συντήρηση έχει συμβάλλει σημαντικά ο ΟΛΠΑ), λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή της Πάτρας, με έμφαση στα μικρά σωματίδια που είναι και πιο επικίνδυνα για την υγεία.

Στο σύστημα «Αιθέρας» καταγράφει την κατάσταση της ατμόσφαιρα σε 10 σημεία της πόλης και σε πραγματικό χρόνο καταγράφει και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα patrasair.gr τα αποτελέσματα τα οποία είναι άκρως ανησυχητικά. Όπως εξηγούν μιλώντας στο thebest.gr ο ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Καθηγητής κ. Ανδρέας Καζαντζίδης και ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα:

-Σε όλους τους σταθμούς μέτρησης (Νέο Λιμάνι, Τριών Ναυάρχων, Υψηλά Αλώνια, Αγυιά, Αγία Σοφία, Ρίο, Καστελόκαμπος, Πανεπιστήμιο, Πλατάνι και Κουκούλι) εμφανίζονται σαφώς αυξημένες συγκεντρώσεις τον χειμώνα και κατά τις απογευματινές/πρώτες βραδινές ώρες.

-Πέρα από τη δεδομένη και σημαντική επιβάρυνση από την καύση ξύλων, είναι πρόωρο να προκύψουν ακριβή συμπεράσματα για τη συνεισφορά άλλων πηγών αέριας ρύπανσης από τοπικές ή μακρινές πηγές.

Οι δύο καθηγητές επισημαίνουν παράλληλα ότι η ύπαρξη 10 σταθμών σε μία πόλη με το μέγεθος της Πάτρας, με τη δυνατότητα να καταγράφεται και να παρουσιάζεται σε πραγματικό χρόνο η συγκέντρωση των σωματιδίων και του δείκτη ποιότητας αέρα αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα και έρχεται σε συνέχεια άλλων σημαντικών μελετών για την περιοχή που έχει πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής.

Παρόλα αυτά, το δίκτυο χρειάζεται περισσότερους σταθμούς για να καλύψει περιοχές ειδικά στο Κέντρο και τη Νότια πλευρά της πόλης, οι οποίες φαίνεται να έχουν και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε αιωρούμενα σωματίδια.

 

Έρχονται καύσωνες, άνοδος της θάλασσας και καταστροφικές καταιγίδες;

 

Αναφορικά τώρα με τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί στην ατμόσφαιρα της πόλης οι κ.κ. Αργυρίου και Καζαντζίδης επισημαίνουν ότι οι συμπολίτες μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν να βελτιωθεί η κατάσταση, μειώνοντας την καύση ξύλων στο σπίτι τους ή τις αγροτικές ασχολίες τους, ειδικά στις περιπτώσεις που οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση αιθαλομίχλης.

Προσθέτουν ωστόσο ότι θα έπρεπε όμως να υπάρχει ένας μηχανισμός ενημέρωσης για τις περιπτώσεις που οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένες ή όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες  είναι ευνοϊκές για την εμφάνιση του φαινομένου.

Επίσης, εξηγούν, ότι είναι σημαντικό να περιορίσουν οι Πατρινοί τις άσκοπες μετακινήσεις με ΙΧ οχήματα, να μετακινούνται περισσότερο πεζή, ή να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Η ύπαρξη του προαστιακού σιδηροδρόμου, έστω και σ' αυτή την υποτυπώδη μορφή λειτουργίας του, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση· όχι μόνο η λειτουργία του θα πρέπει να διατηρηθεί, πάση θυσία, αλλά η Αυτοδιοίκηση (Δήμος, Περιφέρεια) θα πρέπει να φροντίσουν για την επέκταση και ίσως πύκνωση των δρομολογίων του.

Θα πρέπει επίσης, όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα, αν σκέπτεται να αλλάξει το όχημά του, να εξετάσει σοβαρά την αγορά υβριδικού οχήματος», τονίζουν μεταξύ άλλων οι δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις