Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Θάνος Μικρούτσικος: Πολύ μεγάλη συγκίνηση και τιμή οι τρεις συναυλίες για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Θάνος Μικρούτσικος: Πολύ μεγάλη συγκίνησ...

Στην Πάτρα η συναυλία στις 23 Μαρτίου

«Αυτές οι τρείς συναυλίες που γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και αφιερώνονται από εμένα στο ΚΚΕ, σημαίνουν πολύ μεγάλη συγκίνηση και πολύ μεγάλη τιμή», υπογράμμισε ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο φουαγιέ του θεάτρου "Τζένη Καρέζη", παρουσία και του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Συνεχίζοντας ο Θάνος Μικρούτσικος αναφέρθηκε στους λόγους που αισθάνεται συγκίνηση και τιμή: «Οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι το ΚΚΕ είναι το πιο ιστορικό κόμμα στην Ελλάδα, μακράν. Δεύτερον, άνθρωποι που ακόμα κι αν δεν συμφωνούν με το ΚΚΕ, δεν μπορεί, αν είναι καλοπροαίρετοι να μην δεχθούν ότι αυτό το κόμμα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, των φτωχών ανθρώπων, των ανθρώπων των κάτω στρωμάτων και μάλιστα σε ένα αυξανόμενα βάρβαρο κόσμο που ο καπιταλισμός δημιουργεί, κάθε χρόνο και χειρότερα».

«Ο άλλος λόγος είναι τα έργα που παρουσιάζω» πρόσθεσε ο κ. Μικρούτσικος στεκόμενος ιδιαίτερα στην "Καντάτα για την Μακρόνησο" σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, την οποία συμπεριέλαβε στις «οριακές περιπτώσεις» έργων τέχνης, όπου πέραν του δημιουργού ή των συνδημιουργών ενός έργου, «ιδιοκτήτες είναι εξίσου με τους δημιουργούς αυτοί που αγωνίστηκαν και πάλεψαν μέσα από τις γραμμές του Κόμματος ή και δίπλα σε αυτό, σε χρόνους ζοφερούς, όσοι εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, αντιστάθηκαν, πάλεψαν για μία δίκαιη κοινωνία».

Χαρακτήρισε τον Γ. Ρίτσο ως τον μεγαλύτερο Έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα «ο οποίος κατέγραψε με εξαιρετικό τρόπο και τον τρόμο και τον φόβο που προερχόταν από τους βασανιστές που δεν αναπαύεται η ψυχή τους, όπως είπαν πρόσφατα μετά τη διαδήλωση στο Σύνταγμα, αλλά και τον ηρωισμό μιας ολόκληρης γενιάς αγωνιστών και δημιούργησε ένα ποιητικό έργο το οποίο διδάσκει ιστορία σε όλους τους νεώτερους».

Επισημαίνοντας ότι το έντεχνο ελληνικό τραγούδι είναι το πλέον ανθεκτικό στην Ευρώπη, καθώς αντέχει 80 χρόνια και το οποίο ξεκίνησε με «τρεις γίγαντες, τον Τσιτσάνη, τον Χατζηδάκι και τον Θεοδωράκη και συνομίλησε σε όλες αυτές τις δεκαετίες με τον καθένα χωριστά, εκφράζοντας τον έναν και με όλους μαζί εκφράζοντας το όλον», είπε ότι «συνέδεσε την ποίηση με την μουσική και έκανε τους νεοέλληνες να τραγουδούν στην καθημερινότητά τους στίχους πολύ μεγάλων ποιητών ελλήνων και ξένων».

«Η "Καντάτα για την Μακρόνησο" είναι οριακό έργο, καθώς στην ιστορία του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού υπήρξαν οριακές περιπτώσεις -"Αξιον Εστί" (Μ. Θεοδωράκης), "Όρνιθες" (Μ. Χατζιδάκις), "Μπολιβάρ" (Ν. Μαμαγκάκης)- που πήραν το τραγούδι ως βάση και δημιούργησαν ένα οικοδόμημα που ξέφευγε από το τραγούδι. Αυτό προσπάθησα να κάνω με την "Καντάτα για την Μακρόνησο" αλλά με σύγχρονο τρόπο» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «με αυτό το έργο διευρύνονται τα όρια του ελληνικού τραγουδιού και είμαι πολύ ευτυχής που παρουσιάζεται ολοκληρωμένο 42 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του το 1976».

Η "Καντάτα για την Μακρόνησο" έκτοτε παρουσιάστηκε εκτός Ελλάδας, το 1981 στην Όπερα του Βερολίνου, το 1982 στην Όπερα της Βιέννης και το 1983 στην Όπερα της Γλασκώβης.

Ο κ. Μικρούτσικος είπε ότι μαζί με την "Καντάτα για την Μακρόνησο" στις συναυλίες θα παρουσιαστεί το έργο του "Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι", του ποιητή που «εξέφρασε με την μεγάλη τέχνη του την πιο δημιουργική και απελευθερωτική δεκαετία που γνώρισε ποτέ όλος ο κόσμος στη διάρκεια της κίνησης όλων των κοινωνιών, δηλαδή τη δεκαετία του ΄20 (όπου) είναι απίστευτα αυτά που συνέβησαν στην Σοβιετική Ένωση τότε, είναι μάθημα ιστορίας».

Οι τρείς συναυλίες του Θ. Μικρούτσικου ολοκληρώνονται με μια σειρά πολιτικών τραγουδιών που συνέθεσε στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του σε στίχους σπουδαίων ποιητών και στιχουργών.

Επίσης ο κ. Μικρούτσικος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τέχνη και τις δυνατότητες των τριών ερμηνευτών Κώστα Θωμαΐδη, Ρίτας Αντωνοπούλου και Μίλτου Πασχαλίδη.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου ευχαρίστησε «από βάθους καρδιάς» τον Θάνο Μικρούτσικο, ενώ τόνισε: «Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι: Αποτελεί τεράστια τιμή για το ΚΚΕ να ξεκινά τον φετινό εορτασμό με αυτά τα αριστουργήματα της τέχνης, με ένα πολύ μεγάλο συνθέτη της πατρίδας μας, με έναν άνθρωπο πολιτικοποιημένο, που όχι μόνο τον καίει η ιστορία, αλλά ζει την ίδια την ιστορία, φέρνει την ιστορία, το παρελθόν, στο σήμερα, ζωντανά μέσα από την τέχνη του και κυρίως φλογίζει τις καρδιές μας και το νου μας για το μέλλον και αυτό αφορά και τις μελλούμενες γενιές».

Τη συνέντευξη του κ. Μικρούτσικου προλόγισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τα 43 από τα 100 χρόνια δράσης του ΚΚΕ, μας συνοδεύουν στην πάλη μας τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου» τα οποία έχουν την δική τους συμβολή στη δημιουργία στάσης ζωής των κομμουνιστών.

Ο κ. Σοφιανός αναφέρθηκε και εκείνος στην "Καντάτα για την Μακρόνησο" χαρακτηρίζοντάς την ως ένα έργο όπου «συγκρούονται ο εφιάλτης και η φρίκη ενός συστήματος με το ηθικό μεγαλείο των κομμουνιστών».

Ανέφερε ότι στη συναυλία της Αθήνας θα μιλήσει για τον Θάνο Μικρούτσικο ο γγ του ΚΚΕ, ενώ οι συναυλίες εντάσσονται στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ οι οποίες θα κορυφωθούν με εκδήλωση στις 25 Νοεμβρίου και με το επιστημονικό Συνέδριο που οργανώνει η ΚΕ τον Δεκέμβριο για την επίδραση του ΚΚΕ στην Λογοτεχνία.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των τριών συναυλιών του Θ. Μικρούτσικου είναι 11 Μαρτίου στην Αθήνα, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, 23 Μαρτίου στο Κλειστό Γυμναστήριο "Δ. Τόφαλος" στην Πάτρα και 1η Απριλίου στο Παλαί ντε Σπόρ στην Θεσσαλονίκη.

 

AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις