Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα χρέη της...προίκας και οι..."δυσβάσταχτες" κληρονομιές πριν τα δικαστήρια περνούν...συμβουλευτικά από το ΚΕΥΔ της Πάτρας-Τι είναι και ποιους αφορά

Τα χρέη της...προίκας και οι..."δυσ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Το κέντρο ενημέρωσης δανειοληπτών λειτουργεί από το Φεβρουάριο στην Πάτρα

Η προσπάθεια των ηλικιωμένων να προσφέρουν τα μέγιστα στα παιδιά τους, πολλές φορές υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους, οδήγησε πολλούς σε δεινή οικονομική θέση στα χρόνια της κρισης αφού είχαν πάρει δάνεια ή ξόδεψαν το σύνολο του εφάπαξ για να αποκαταστήσουν τους απογόνους τους είτε επενδύοντας στα όνειρα των δεύτερων για μια επιχειρηματική κίνηση, είτε για να κάνουν πλουσιοπάροχους… γάμους .

Αυτή η απάντηση τουλάχιστον δόθηκε ούτε μια, ούτε δυο αλλά τρεις φορές στο Ειρηνοδικείο της Πάτρας σε διαφορετικές συνεδριάσεις , με διαφορετικούς… πρωταγωνιστές.

Από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα, έχουν λειτουργήσει δεκαεπτά (17) γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών σε όλη τη χώρα, παρέχοντας εξατομικευμένες συμβουλές και οδηγίες σχετικά με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο που αφορά το πρόβλημα της υπερχρέωσης.

Στην Πάτρα το κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών λειτουργεί στην οδό Φιλοποίμενος από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Επικοινωνώντας με τον τηλεφωνικό αριθμό 213.212.57.30 οι ενδιαφερόμενοι κλείνουν άμεσα το ραντεβού τους με τους υπεύθυνους του γραφείου στην Πάτρα και ενημερώνονται κατ' ιδίαν για την υπόθεσή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το thebest.gr στον πρώτο μήνα λειτουργίας του τοπικού γραφείου, έχουν απευθυνθεί περίπου 50 συμπολίτες. Οι περισσότεροι φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να μπουν στο πλαίσιο προστασίας του νόμου Κατσέλη.

Είναι ελάχιστο για την ώρα - σχεδόν ανύπαρκτο- το ενδιαφέρον από επιχειρηματίες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό στο συγκεκριμένο γραφείο.

Σε ο,τι αφορά στο προφίλ των ενδιαφερομένων, είναι διαφόρων ηλικιών (στα γραφεία που λειτουργούν στην υπολοιπες περιοχές της χώρας οι πλειοψηφία των ενδιαφερομένων είναι ηλικιωμένοι και μάλιστα γυναίκες που έμειναν χήρες πρόσφατα και "κληρονόμησαν" τα χρέη της επιχείρησης του συζύγου).

Στην Πάτρα παρατηρείται σταδιακή αύξηση της προσέλευσης του κόσμου κι αυτό γιατί η λειτουργία του γραφείου μετρά λίγο καιρό. Από τον Ιανουάριο οπότε άνοιξε είχαν προσφύγει 15 άτομα ενώ από την ώρα που έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο και τα εγκαίνια του χώρου ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά.

 

Από τα εγκαίνια του ΚΕΥΔ στις 6 Φεβρουαρίου στην Πάτρα

Από τα εγκαίνια του ΚΕΥΔ στις 6 Φεβρουαρ...

Από τα εγκαίνια του ΚΕΥΔ στις 6 Φεβρουαρίου στην Πάτρα

Τι είναι τα ΚΕΥΔ

Μέσω των εν λόγω γραφείων ενημέρωσης παρέχεται ενημέρωση σχετικά με:

α) τη δυνατότητα εξωδικαστικής παρέμβασης από Ενώσεις Καταναλωτών, Διαμεσολαβητές, αλλά και θεσμικούς παράγοντες που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή και οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού,

β) τα θεσμικά εργαλεία ρύθμισης οφειλών, ήτοι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών (για φυσικά πρόσωπα με τραπεζικά δάνεια) και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών (για επιχειρήσεις και χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και λοιπά χρέη), ο οποίος παρέχει ιδιαίτερα κίνητρα ρύθμισης δημοσίων και ασφαλιστικών οφειλών, και

γ) τις διαδικασίες αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας που περιλαμβάνει ο αναθεωρημένος Ν. Κατσέλη (Ν. Σταθάκη) για το σύνολο των χρεών των ευάλωτων -και μη- κοινωνικών ομάδων.

Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα ενημέρωσης δανειοληπτών είναι δωρεάν και ανοικτές σε όλους τους πολίτες, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (π.χ. προβλήματα υγείας, χρόνια ανεργία, κατασχέσεις κοκ)

Στα ΚΕΥΔ δεν εξετάζονται οι λόγοι αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών αλλά κατά πόσο είναι αντικειμενική η αδυναμία αποπληρωμής λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης και εξαιρετικών περιστάσεων που πιθανώς αντιμετωπίζουν οι οφελέτες (π.χ. προβλήματα υγείας, ανεργία, μείωση εισοδημάτων).

Στα ΓΕΥΔ υπάρχουν απαντήσεις για τα δικαιώματα και τις πρόνοιες όπως ορίζονται απο τη νομοθεσία και προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις και διαδικασίες για την αντιμετώπιση όλων των συσσωρευμένων οφειλών. Σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας εξυπηρέτησης οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τις Τράπεζες υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις