Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Διήμερο εκδηλώσεων για τα 38 χρόνια από την Επανακομιδή του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου

Διήμερο εκδηλώσεων για τα 38 χρόνια από ...

Το σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιανουαρίου 2018

Τριάντα οκτώ (38) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις 19 Ιανουαρίου του 1980 όταν ο Σταυρός του μαρτυρίου του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου επεστράφη στην πόλη της Πάτρας από το ναό του Αγίου Βίκτωρος στη Μασσαλία της Γαλλίας όπου και φυλασσόταν. Ο Άγιος Ανδρέας σταυρώθηκε χιαστί σε ξύλο ελιάς.

Με αφορμή την επέτειο της επανακομιδής του Σταυρού, το σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιανουαρίου 2018 θα γίνουν λατρευτικές εκδηλώσεις στο νέο ιερό ναό του Πολιούχου των Πατρών. Πιο συγκεκριμένα στις 18.00 του Σαββάτου 20/1 θα τελεστεί πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός και την Κυριακή 21/1 αρχιερατική Θεία λειτουργία συγχοροστατούντων του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Ο Σταυρός που μάλιστα μετά το ταξίδι του σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία φυλάσσεται σε νέα ανθεκτική ξύλινη θήκη, βρισκόταν στην πόλη της Πάτρας έως τον 12ο-13ο αιώνα. Όπως διαβάσαμε στην Ορθόδοξη Αλήθεια, στη συνέχεια οι Σταυροφόροι τον άρπαξαν και τον μετέφεραν στον Ναό του Αγίου Βίκτωρος, στην πόλη της Μασσαλίας.

Εκεί το 1980 εντοπίστηκε από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο της Μητροπόλεως Γαλλίας, τον π. Παναγιώτη Σιμιγιάτο, ο οποίος ήταν Πατρινός στην καταγωγή. Ο π. Παναγιώτης, με τις έρευνες που έκανε, εντόπισε ότι τμήματα του Σταυρού βρίσκονταν στον Ναό του Αγίου Βίκτωρος, μέσα σε μια Σταυρόσχημη Λειψανοθήκη. Κατόπιν ο μακαριστός μητροπολίτης πρώην Πατρών κυρός Νικόδημος ξεκίνησε τις διαδικασίες για να μεταφερθεί στην Πάτρα ο Σταυρός του Αγίου, με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου, τη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη συνεργασία των τοπικών αρχών.

Πράγματι στις 19 Ιανουαρίου 1980, με αεροπλάνο που παραχωρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν αιτήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ο Σταυρός του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέου, μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο του Αράξου και στη συνέχεια οδικώς στην Πάτρα. Κατά τη μεταφορά τον συνόδευσε πολυμελής αντιπροσωπία, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γαλλίας και έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μελέτιο και αντιπροσωπία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με επικεφαλής τον καρδινάλιο και Αρχιεπίσκοπο Μασσαλίας Rozer Etchegaray.

Τον υποδέχθηκε όπως γράφει η Ορθόδοξη Αλήθεια, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και με εκδηλώσεις σεβασμού, ο ευσεβής λαός των Πατρών με επικεφαλής τον ιερό κλήρο και τους άρχοντες. Οι Πατρινοί είχαν στρώσει στους δρόμους ενδύματα, χαλιά κ.α., για να περάσει η ιερή πομπή, η οποία μετέφερε τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα. Η υποδοχή έγινε στην Πλατεία Συμμάχων και στη συνέχεια έφτασαν στον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, στην πόλη των Πατρών, όπου ο Σταυρός τοποθετήθηκε στο μέσον του ναού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις