Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι ονομασίες των δρόμων στην Πάτρα

Οι ονομασίες των δρόμων στην Πάτρα
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Η περίπτωση του Κωστή Στεφανόπουλου

Είναι η κεντρικότερη πλατεία της πόλης, για πολλούς η πιο χαρακτηριστική, αν όχι η πιο όμορφη.

Η ιστορική πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, μια πλατεία που έχει αλλάξει πολλά ονόματα. Θυμίζουμε: Καλαμογδάρτη, Οθωνος, Κεντρική, Θωμόπουλου, Εθνική, Λουδοβίκου, Παλιγγενεσίας, Θεάτρου, Δημαρχίας, Γεωργίου Α’, Δημοκρατίας.

Δεν γνωρίζουμε αν το κανονικό της όνομα είναι Δημοκρατίας, σημασία έχει πως, καλώς ή κακώς, ακόμα όλοι την λένε Γεωργίου, όπως «βαπτίστηκε» για χάρη της εξυπηρέτησης φιλοβασιλικών σκοπιμοτήτων, δηλαδή με το ίδιο σκεπτικό που κάποτε την είπαν …Λουδοβίκου.

Τέλος πάντων, μαζί με τον θεσμό της βασιλείας, σιγά - σιγά περνούν στο χρονοντούλαπο και οι σχετικές ονοματοδοσίες.

Θα είχε ενδιαφέρον, αν ποτέ, μετά από χρόνια, η αρμόδια επιτροπή του Δήμου αποφασίσει να τιμήσει τον Κωστή Στεφανόπουλο, να έχει κατά νου τα εξής.

- Δεν χρειάζονται οι υπερβολές, που οδηγούν το κοινό αισθητήριο στα αντίθετα αποτελέσματα, αποστορφής δηλαδή, παρά θαυμασμού για τον τιμώμενο. Παράδειγμα ο Κανελλόπουλος, στον οποίο καθ’ υπερβολή δόθηκε το όνομα (από διάφορες αρχές) στην μεγάλη νέα λεωφόρο της Αγυιάς, σε σχολικό συγκρότημα αλλά και σε Σταθμό Επιβατών.

- Θα είναι συνετό να δοθεί το όνομα του Κωστή Στεφανόπουλου σε κάποιο δρόμο ή πλατεία που δεν έχει μέχρι στιγμής, καλή ώρα η μίνι περιμετρική, το διανοιγέν τμήμα της Κανακάρη κ.ά.

- Αν παρ’ ελπίδα η αρμόδια επιτροπή αποφασίσει να δώσει το όνομα «Στεφανόπουλου» σε δρόμο, αλλάζοντας κάποιο υφιστάμενο όνομα, ας το κάνει τουλάχιστον σε δρόμους ή πλατείες που έχουν βασιλικά ονόματα, όπως οι πλατείες Γεωργίου, Ολγας, κυρίως δε η Οθωνος - Αμαλίας κι όχι για παράδειγμα στην Φιλοποίμενος, όπου ήταν το δικηγορικό του γραφείο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις