Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συναγερμός στο Ρίο από τον εντοπισμό ...λαγοκέφαλου - ΦΩΤΟ

Συναγερμός στο Ρίο από τον εντοπισμό ......

Τον ψάρεψε ερασιτέχνης αλιέας

Ένας λαγοκέφαλος πιάστηκε στο αγκίστρι ψαρά στο Ρίο της Πάτρας. Πρόκειται για ένα από τα πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία ψάρια, αν καταναλωθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το επικίνδυνο ψάρι εντοπίζεται στη θάλασσα της περιοχής. Πριν από περίπου ένα χρόνο η εξάπλωση του ψαριού στο Ιόνιο είχε επίσης προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα με πολλαπλό αντίκτυπο .Τα τελευταία δύο χρόνια ο ρυθμός αναπαραγωγής του είναι πολύ υψηλός, καθώς έχει καταγραφεί η παρουσία του από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ακόμα και στην Αδριατική!

Οι πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι έχει φτάσει ως και την Κροατία, ενώ έχει καταγραφεί και στις ακτές της Μάλτας.Η παρουσία του, πέραν του ότι είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο σε περίπτωση κατανάλωσης, επιφέρει σοβαρή ζημιά στην επαγγελματική αλιεία.

Ο κύριος αντίκτυπος είναι στους επαγγελματίες αλιείς, καθώς προκαλεί πολλές ζημές. Λόγω του ότι ανήκει στην οικογένεια των τετραοδοντιδών, έχει πολύ κοφτερά δόντια και κόβει τα λεγόμενα παράμαλλα (σ.σ. τα νήματα του παραγαδιού) στο αγκίστρι.

Επίσης ο λαγοκέφαλος επιτίθεται στα ψάρια που πιάνουν οι αλιείς στα στατικά δίχτυα και πολύ συχνά παγιδεύεται και αυτός. Για να μπορέσει να απεμπλακεί, αρχίζει και δαγκώνει τα δίχτυα, με συνέπεια να τα κόβει και να τα καταστρέφει.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις από πιθανή κατανάλωση του λαγοκέφαλου, οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Ο λαγοκέφαλος εμπεριέχει την τετροδοτοξίνη, μια πολύ επικίνδυνη νευροτοξίνη, η οποία είναι μυοαναλγητική και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο τον καταναλωτή. Για αυτό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενημερώσει σχετικά τα λιμεναρχεία για την αποφυγή της κατανάλωσης. Έχουν γίνει μερικές μελέτες, από τις οποίες προκύπτει μεγάλη συγκέντρωση της τετροδοτοξίνης στα σπλάχνα και στον μυικό ιστό του λαγοκέφαλου».

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στις ελληνικές θάλασσες απαντάται λαγοκέφαλος μεγάλου μεγέθους, μήκους 80-90 εκ. και βάρους 8 κιλών. Οι μελέτες του ΕΛΚΕΘΕ στα παράκτια συστήματα έδειξαν ότι είναι το τρίτο κυρίαρχο είδος σε βιομάζα και καταλαμβάνει τεράστιο χώρο σαν νέος «επισκέπτης».

Ανήκει στα χωροκατακτητικά αλλόχθονα είδη, είναι μετανάστης από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Έχει εξαπλωθεί παντού και είναι ένα είδος που πρέπει να το προσέξουμε πολύ, διότι δεν είναι βαθύβιο είδος, αλλά παράκτιο, συναντάται πάρα πολύ κοντά στην ακτή.

Ο λαγοκέφαλος πρωτοεμφανίστηκε στις ακτές της Τουρκίας το 2003 και εξαπλώθηκε στο Αιγαίο κατά την τριετία 2005-07. Ανήκει στα Λεσεψιανά είδη, τα οποία πήραν την ονομασία τους από τον Γάλλο μηχανικό Φέρντιναντ Λεσσέψ, κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ, από το 1854 έως το 1869.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις