Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

H "βασίλισσα" του κρασιού παγκοσμίως είναι από την Αχαΐα - Η ιδιοκτήτρια του περίφημου Château Margaux

H "βασίλισσα" του κρασιού παγκ...

Δεν ξεχνάει την ιδιαίτερη πατρίδα της και έχει αισθητή παρουσία με τις φιλανθρωπικές της δράσεις

Η Κορίνα Μεντζελοπούλου είναι η ιδιοκτήτρια και διευθύνων σύμβουλος της περίφημης και ευρέως γνωστής επιχείρησης οίνου, Château Margaux. Μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις κορυφαίες προσωπικότητες στον κλάδο της οινοποιίας.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα Margaux του 2003 κοστίζει περίπου 900 ευρώ, ενώ μια φιάλη από τη χρονιά του 1961 μπορεί να κοστίζει ακόμα και 1.200 έως 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» ένα μπουκάλι Château Margaux του 1787 με τα αρχικά του Τζέφερσον έγινε το 1989 το «ακριβότερο σπασμένο μπουκάλι κρασί στον κόσμο».

Ο νεοϋορκέζος έμπορος κρασιού Γουίλιαμ Σοκολίν έλαβε αποζημίωση 225.000 δολάρια από την ασφαλιστική του εταιρεία μετά το ατυχές συμβάν της θραύσης του μπουκαλιού στο ξενοδοχείο Four Seasons.

 

Ο πατέρας της, Ανδρέας Μεντζελόπουλος, γεννήθηκε στην Πάτρα και το 1977 αποφάσισε να αγοράσει το κτήμα Château Margaux για να στήσει την επιχείρηση οινοποιίας του.

«Τι; Ενας Ελληνας στο Μαργκό;» Με αυτόν τον «οργισμένο» πρωτοσέλιδο τίτλο υποδέχτηκε η μεγάλη εφημερίδα «Le Monde» την είδηση ότι ένας πλούσιος Ελληνας, ο Ανδρέας Μεντζελόπουλος, αγόρασε έναν από τους μύθους της Γαλλίας σχεδόν 32 χρόνια πριν: το περίφημο Château Margaux που παράγει ίσως το κορυφαίο και το πιο αριστοκρατικό κρασί του πλανήτη και το οποίο λίγοι και πολύ πλούσιοι έχουν τη ευτυχία να το γεύονται, καθώς οι τιμές στις οποίες πωλείται φτάνουν ακόμα και τα 1.500 ευρώ (ανάλογα με τη χρονιά) η φιάλη. Βέβαια, εκείνη την εποχή στη δεκαετία του ’70 κανείς στη Γαλλία δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το θρυλικό château, που αποτελεί μέρος της ιστορίας της χώρας αυτής, θα μπορούσε να περάσει στα χέρια ενός ανθρώπου που δεν ήταν Γάλλος. Για αυτό άλλωστε και η είδηση αυτή είχε προκαλέσει «σοκ» στον οινοπαραγωγικό κόσμο της χώρας, αλλά και στα μεγάλα σαλόνια της Πόλης του Φωτός.

Μάλιστα, επειδή είχε χαρακτηριστεί εθνικός θησαυρός, ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είχε απαγορεύσει την πώλησή του λίγους μήνες νωρίτερα σε μια αμερικανική πολυεθνική. Ο Ανδρέας Μετζελόπουλος ομως ζούσε πολλά χρόνια στη Γαλλία, είχε παντρευτεί Γαλλίδα και είχε αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική δράση στο Παρίσι, οπότε τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Βέβαια, χρειάστηκε να πάρει άδεια από τη γαλλική κυβέρνηση για αυτή την αγορά.

Η Κορίνα Μεντζελοπούλου γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1953 στο Παρίσι. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Παρισιού. Ξεκίνησε τη καριέρα της σε μια διεθνή διαφημιστική εταιρεία, τη Havas και στη συνέχεια ως οικονομικός ελεγκτής στην εταιρεία Primistères.

Το 1999, η Μεντζελοπούλου διορίστηκε στο γαλλικό συμβούλιο εμπορίου. Έχει υπηρετήσει στο Διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Exor στο Λουξεμβούργο και της Société des Industries Chimiques du Nord de la Grèce στην Αθήνα.

Μετά το θάνατο του Ανδρέα Μετζελόπουλου, το 1980, η γυναίκα του Laura  μαζί με την Κορίνα κληρονομούν το κτήμα και η νεαρή τότε Κορίνα αποφασίζει να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας.

Με τον Philippe Barré ως γενικό διευθυντή και τον Emile Peynaud ως σύμβουλό της διοικούν το κτήμα. Το 1983, η Μεντζελόπουλος διορίζει τον Paul Pontallier ως γενικό διευθυντή ο οποίος και προχωρά σε σημαντικές βελτιώσεις στο οινοποιείο. Ένα νέο κελάρι προστέθηκε, η αποστράγγιση βελτιώθηκε και ένα δεύτερο υπόγειο κελάρι δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει δεύτερου έτους βαρέλια.

Υπό τη διοίκηση της Μεντζελοπούλου, η εταιρεία το 2012 άξιζε 600 εκατομμύρια ευρώ, από τα 300 εκατομμύρια που ήταν η αξία της το 2004.

Επίσης είναι γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο. Στη Νικαράγουα, την Κολομβία, το Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη έχει φιλοξενήσει το “Fine Wine Dinner”, δωρίζοντας διάσημα κρασιά από τη προσωπική της συλλογή αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Επίσης θέσπισε μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στη μνήμη του πατέρα της.

Μόλις πριν λίγες ημέρες η Κορίνα Μετζελοπούλου ενίσχυσε για μια ακόμη φορά το Δήμο Αιγιάλειας με δωρεά στην Πολιτική Προστασία ύψους 75.000€, η οποία εισπράχθηκε από τον δήμο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Από το συνολικό ποσό των 75.000€, σύμφωνα με την επιθυμία της δωρήτριας, ποσό 25.000€ θα διατεθεί για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, το δε υπόλοιπο ποσό των 50.000€ θα διατεθεί για την καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες του δήμου Αιγιαλείας.

 

*στοιχεία από ellines.com & protionline.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight