Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συντάξεις "χαρτζιλίκια" φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου - Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι - Ο Αλ. Μητρόπουλος μιλά στο thebest.gr

Συντάξεις "χαρτζιλίκια" φέρνει...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Μειώσεις έως και 30%

Συντάξεις χαρτζηλίκια φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου, που τίθεται σε εφαρμογή μέσα στον Απρίλιο. Ο γνωστός εργατολόγος – συνταγματολόγος Αλέξης Μητρόπουλος κάνει λόγο για Βουλγαροποίηση της χώρας και ειδικότερα των συντάξεων ενώ εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr πόσο περικόπτωνται οι συντάξεις οι οποίες χρονικά υπάγονται στο νέο νομικό πλαίσιο.

 

Λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους, οι νέες συντάξεις που ξεκίνησαν να καταβάλονται από τον Μάιο του 2016 και μετά) θα είναι μειωμένες έως 30%, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 60.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που θα απονέμει στο εξής ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους θα ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν θα ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Νομο.

Οι νέες χαμηλές κατώτατες συντάξεις οφείλονται στον νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και σε 345 ευρώ με 15ετία.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Ιδιαίτερα χαμηλές θα είναι οι νέες συντάξεις λόγω θανάτου, καθώς στην περίπτωση χαμηλόμισθων με λίγα χρόνια ασφάλισης μπορεί να ξεκινούν από τα 195,90 ευρώ μεικτά. Εξάλλου, ακόμη χαμηλότερα ποσά προκύπτουν (στη 15ετία) για τους αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας έως 67%, καθώς τους χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης.

Εκτός από τις 13 μειώσεις στις συντάξεις την περίοδο των Μνημονίων έρχεται και η (νέα) μείωση των ηδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Από τα συνολικά 2,2 εκατ. καταβαλλόμενες συντάξεις (πλην ΟΓΑ) που θα πρέπει να επανυπολογισθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2017, προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα προκύψει για 1,2 εκατ. συντάξεις. Στο φάσμα των περικοπών θα μπουν περίπου 900.000 συνταξιούχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις θα γίνουν σε δύο δόσεις εντός της διετίας 2019-2020.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις