Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Ελληνικοί αφρώδεις οίνοι: Το ποτό της γιορτής

Ελληνικοί αφρώδεις οίνοι: Το ποτό της γιορτής

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Αυτές οι λαμπερές φυσαλίδες που ανεβαίνουν παιχνιδιάρικα στα ψηλόλιγνα κρυστάλλινα ποτήρια και γαργαλούν την μύτη και το στόμα μας είναι συνώνυμο της χαράς και της γιορτής.
Η πατρίδα της σαμπάνιας είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα η περιοχή της Καμπανίας, απ’όπου πήρε και το όνομα της και μόνο τα κρασιά που παράγονται και εμφιαλώνονται εκεί, μπορούν να ονομάζονται σαμπάνια.

Ο πρώτος οινοποιός ήταν ο Αββάς Dom Perignon το 1743, ο οποίος έδωσε και το όνομά του και στην πιο διάσημη, ίσως σαμπάνια στον κόσμο.
Στην Γαλλία συνοδεύουν με σαμπάνια όλα σχεδόν τα πιάτα και όλες τις ώρες, έτσι που «απενοχοποιείται» η καθημερινή της κατανάλωση. Είναι δε μεγάλος μύθος ότι τα αφρώδη κρασιά πίνονται μόνο ως απεριτίφ ή συνοδεύουν μόνο γλυκά.
Οι Έλληνες οινοποιοί φέρνουν στα ποτήρια μας πολύ έξοχα αφρώδη κρασιά, κάποια δε, οινοποιημένα με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας.
Ξινόμαυρο, Ντεμπίνα, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, είναι κάποιες από τις Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών που γράφουν την ιστορία της ελληνικής «σαμπάνιας».
Αρχίστε και τελειώστε το γιορτινό σας τραπέζι με κάποιο αφρώδες από τις sparkling προτάσεις μας, όπως περιγράφονται παρακάτω από τον οίκο κάθε κρασιού.

Σαμπάνια Moet & Chandon
Cuvee Dom Perignon Vintage 1992
Είναι η βασίλισσα της Καμπανίας και ίσως και του κόσμου της σαμπάνιας. Οινοποιείται από τις ποικιλίες Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Έντονα αρώματα λευκών και κίτρινων λουλουδιών με ένα φόντο γεμάτο αρώματα ψημένου ψωμιού.
Οι ιδιαίτερες χρονιές όπως αυτή του 1992 αποτελούν λόγο για συζητήσεις και σχόλια στην παγκόσμια οινική κοινότητα. Αν βρεθεί μία Vintage, από κάποια ιδιωτική κάβα, στα ποτήρια σας ευχαριστήστε τον Θεό της σαμπάνιας και αφεθείτε στην απόλυτη ηδονή των φυσαλίδων της.

ΑΚΑΚΙΕΣ- Κir- Yianni
Το φημισμένο κτήμα Κir- Yianni μας προσφέρει την αφρώδη εκδοχή του ξινόμαυρου. «Ανοιχτό τριανταφυλλί χρώμα και έντονο αφρισμό που είναι οι πρώτες ενδείξεις ενός κρασιού που έχει δημιουργηθεί για να μετατρέπει σε γιορτή την κάθε στιγμή. Την εμπειρία συμπληρώνουν τα ζωηρά αρώματα φράουλας και κερασιού, χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου, και η τονισμένη οξύτητα, η οποία προσθέτει στο κρασί νεύρο και ισορροπία με την κομψή γλυκύτητα.
Ποικιλιακή σύνθεση Ξινόμαυρο 100%
Δυνατότητα Παλαίωσης 2- 3 έτη
Ωρίμανση Οι οίνοι βάσης εξελίσσονται για 3 μήνες με τη διαδικασία των αναδεύσεων σε ελαφριές οινολάσπες.
Προέλευση
Αμπελώνες ομάδας παραγωγών του Αγίου Παντελεήμονα στη ζώνη ΠΟΠ Αμυνταίου».

POÉME ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ -  MÉTHODE TRADITIONNELLE
Ένα κρασί λαμπερό ,που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις γαλλικές σαμπάνιες. «Λευκό φυσικό αφρώδες κρασί, με κρυστάλλινη διαύγεια που παράγεται από τη δημοφιλή ποικιλία Ντεμπίνα της Ζίτσας με την παραδοσιακή μέθοδο σαμπάνιας, γεγονός που του προσδίδει έναν πολύπλοκο και πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Αρώματα φρούτων και λεμονανθών καθώς και γοητευτικές ευωδιές ζύμης  και  ξηρών καρπών κατακλύζουν το ποτήρι. Είναι η ιδανική επιλογή για κάθε ξεχωριστή στιγμή και κάθε λογής εκλεκτά εδέσματα.
Η POÈME, η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια της εξαιρετικής συλλογής Αφρωδών οίνων του κτήματος Γκλίναβος και κυκλοφορεί και σε περιορισμένο αριθμό φιαλών παλαιότερων ετών».

SANTO BRUT-  MÉTHODE TRADITIONNELLE
Ποικιλίες: 100% Ασύρτικο Σαντορίνης
To Ασύρτικο σε μία κεφάτη αλλά και με μέθοδο παραδοσιακής οινοποίησης «σαμπάνιας».

«Highlight: Το SANTO SPARKLING από το 2014, είναι ο πρώτος αφρώδης οίνος που παράγεται από οινοποιείο της Σαντορίνης.

Χαρακτηριστικά: Διαυγής και κρυστάλλινος, με ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, κομψές συνεχείς φυσαλίδες και αναβρασμό μεγάλης διάρκειας. Στη μύτη εκφράζει αρώματα φρέσκων λευκόσαρκων φρούτων, που συμπληρώνονται από αρωματικές νότες κηρύθρας και μελιού. Ισορροπημένος και στρογγυλός γευστικά, διαθέτει πολύ καλή οξύτητα που τον καθιστά φρέσκο και ευχάριστο, ενώ χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από μακρά επίγευση.
Φαγητό & Κρασί: Ιδανικός συνδυασμός για λευκά ντελικάτα ψάρια, sushi, αυγοτάραχο, λευκά πουλερικά à la crème. Εξαιρετική πρόταση ως απεριτίφ, αλλά και στο τέλος ενός  γεύματος με ώριμα τυριά».

ΑΜALΙΑ BRUT-  MÉTHODE TRADITIONNELLE
Ίσως η πιο «γαλλική» εκδοχή του μοσχοφίλερου σε αφρώδη οίνο.
«Ιδιόκτητος αμπελώνας στην περιοχή Περπατιάρα, στην Τεγέα Αρκαδίας. Για την παραγωγή του φυσικού αφρώδη οίνου Amalia Brut ο τρύγος γίνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Κρασί και Οινοποίηση
Για την παραγωγή του κρασιού βάσης γίνεται πρώιμος τρυγητός ώστε τα σταφύλια να έχουν χαμηλό εν δυνάμει αλκοολικό τίτλο και υψηλή φυσική οξύτητα. Παραδοσιακή μέθοδος με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη.
Γευστικά Χαρακτηριστικά
Κομψό αφρώδες κρασί με ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα και λεπτές φυσαλίδες με ένταση και αντοχή στο χρόνο. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα τριαντάφυλλου και μελιού, με φόντο γοητευτικές ευωδιές ζύμης».

BiancoNero- Λευκό & Ροζέ Αφρώδες
Ερωτευθείτε! Ερωτευθείτε ! Ερωτευθείτε!
Η πιο χαρούμενη και νεανική pop art φιάλη!
«To λευκό, αφρώδες κρασί της γκάμας παράγεται από σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτο Αμβούργου και χαρακτηρίζεται από λουλουδάτα αρώματα τριαντάφυλλου και λεμονανθών, φρουτώδη αρώματα ροδάκινου και μανταρινιού, αφήνοντας μια αίσθηση λευκού τσαγιού.
Δροσερό και σπιρτόζικο καταναλώνεται ευχάριστα μόνο του, με φρούτα ή fingerfood και κρεμώδη γλυκά.
Το ροζέ (ή ροζ!) αφρώδες κρασί της γκάμας παράγεται από σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτο Αμβούργου και χαρακτηρίζεται από φρουτώδη αρώματα φράουλας, βατόμουρου και κερασιού που συνδυάζονται με νότες βιολέτας και βανίλιας.
Ευχάριστο και παιχνιδιάρικο καταναλώνεται μόνο του ως απεριτίφ, με φρούτα και σοκολατένια γλυκά.»

Placebo - Οίνος γλυκός Αφρώδης - Kolyperas Wines
Οίνος γλυκός αφρώδης (Moscato Bianco & Alicante Nero). Το πρώτο αφρώδες κρασί από την περιοχή μας τιμημένο με μεγάλα βραβεία.
«Η οινοποιϊα Κολυπέρα δημιούργησε σε συνεργασία με την οινοποιϊα Moroder (ένα από τα πιο βραβευμένα οινοποιεία της Ιταλίας) της οποίας οι αμπελώνες βρίσκονται σε προστατευόμενο φυσικό πάρκο, αυτό το ιδιαίτερα αρωματικό, αφρώδες και γλυκό κρασί από λευκά και μαύρα σταφύλια. Δύο φορές βραβευμένο από οινογαστρονομικούς οδηγούς, για την ποιότητα του και την ιδιαιτερότητα του. Απολαύστε το στους 8° C συνοδεύοντας το με γλυκά, φρούτα ή κίτρινα τυριά.
Βραβεία:

1. (Menzione ad Honorem, Vini Buoni d’Italia,Touring Club Italiano)
2. (Oscar qualità/prezzo, Almanacco del bere bene, Gambero Rosso)».

ΟΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΚΡΑΣΙΏΝ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ 10,00 €

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life