Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Σιωπηρό… «διαζύγιο» Δήμου – Εκκλησίας στον κοινωνικό τομέα

Πάτρα: Σιωπηρό… «διαζύγιο» Δήμου – Εκκλη...
Βγενόπουλος Φάνης

Ο κάθε φορέας δημιουργεί τις δικές του δομές

Ξεχωριστούν δρόμους τραβούν ο Δήμος της Πάτρας και η τοπική Εκκλησία στην αντιμετώπιση της φτώχιας, ενός τομέα που αποτελούσε στο παρελθόν πεδίο κοινής δράσης μεταξύ της εκάστοτε δημοτικής Αρχής και της Μητρόπολης. Το «διαζύγιο» αποτυπώνεται εκ των πραγμάτων στο γεγονός ότι η Μητρόπολη δημιουργεί νέες κοινωνικές δομές, ενώ ο Δήμος προχωρά στην υλοποίηση προγραμμάτων χωρίς της συμμετοχή της Εκκλησίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  ο νέος χώρος που εγκαινίασε πρόσφατα η Μητρόπολη, στην οδό Φιλοποίμενος, με την επωνυμία «Άρτος Ζωής», μέσω της οποίας θα παρέχεται συσσίτιο στους απόρους και θα λειτουργεί στέγη για τους άπορους φοιτητές.

Την ίδια ώρα ο  Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στην πρόταση που έκανε – και εγκρίθηκε – στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» για την αντιμετώπιση της φτώχειας, δεν συμπεριέλαβε στους εταίρους τη Μητρόπολη Πατρών.

Στο πρόγραμμα εντάχθηκε και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τη μετεξέλιξη της Τράπεζας Τροφίμων, στην οποία η Μητρόπολη Πατρών ήταν βασικός εταίρος μαζί με τον Δήμο, από την ίδρυση του θεσμού, το 2000 επί δημαρχίας Φλωράτου.

Ωστόσο, στο νέο σχήμα, το οποίο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος της Μητρόπολης στη διοίκηση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Παράλληλα, η Μητρόπολη είχε υποβάλλει πέρσι πρόταση για το πρόγραμμα «ΣτεγάΖΩ», που αφορά στη στέγαση ανθρώπων που δεν έχουν σπίτι, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όχι με τον Δήμο Πατρέων.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Τροφίμων, αποτελούσε την «κορωνίδα» της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Μητρόπολης στον κοινωνικό τομέα. Μιας συνεργασίας που συνεχίστηκε και με τις επόμενες δημοτικές Αρχές (Καράβολα, Φούρα και Δημαρά).

Ωστόσο, σταδιακά τα δυο μέρη τράβηξαν σταδιακά το δρόμο τους, τουλάχιστον όσον αφορά το διοικητικό μέρος των δομών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η «Στέγη Αστέγων», καρπός και αυτή της συνεργασίας Δήμου – Μητρόπολης επί αντιδημαρχίας Πέτρου Ρηγάτου, η οποία σταδιακά ατόνησε και έκλεισε, επί δημαρχίας Δημαρά, καθώς φιλοξενούταν μόνο ένας ένοικος.

Στη συνέχεια ο Δήμος αποφάσισε να φιλοξενεί τους ανθρώπους που δεν είχαν στέγη σε ξενώνα που νοικιάζει.

Αλλά και τα συσσίτια που διοργανώνονταν, από την προηγούμενη δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Μητρόπολη, στην ενορία της Αγίας Σοφίας σταμάτησαν.

Μιλώντας στο thebest.gr, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θεόδωρος Τουλγαρίδης, σημείωσε ότι ο Δήμος συνεργάζεται με την Μητρόπολη καθώς στέλνει αγαθά, όταν έχει πλεόνασμα, για τα συσσίτια  ή μεριμνά για τη στέγαση των αστέγων που στέλνονται από την τοπική Εκκλησία.

Όσον αφορά στο διοικητικό μέρος της μη συνεργασίας, ο κ. Τουλγαρίδης ανέφερε πως από τη στιγμή που στα προγράμματα μπορούσε να κάνει μόνος του αίτηση ο Κοινωνικός Οργανισμός το έπραξε, όπως το ίδιο έπραξε και η Μητρόπολη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις