Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε δυο ακτιβίστριες κατά του ISIS δόθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ

Σε δυο ακτιβίστριες κατά του ISIS δόθηκε...

Οι δύο γυναίκες ανήκουν στην κοινότητα των Γεζίντι του Ιράκ

Σε δύο γυναίκες θύματα του Ισλαμικού κράτους, στη Nadia Murad Basee Taha και την Kamiya Aji Bashar αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει το Βραβείο Ζαχάρωφ.

Πρόκειται για δύο ακτιβίστριες της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του ISIS έχου εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας.

Οι δύο γυναίκες υπήρξαν θύματα σεξουαλικής δουλείας και εκμετάλλευσης από το Ισλαμικό Κράτος, επέζησαν όμως και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από τον ISIS.

Σύμφωνα με την ιστορία της ζωής τους που συνόδευε την υποψηφιότητα τους για το Βραβείο, στις 3 Αυγούστου 2014, ο ISIS δολοφόνησε όλους τους άρρενες του χωρίου Kocho του Ιράκ απ' όπου κατάγονται οι δύο γυναίκες.

Μετά τη σφαγή αυτή, ο ISIS προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών. Όλες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών η Aji Bashar, η Murad και οι αδελφές τους, απήχθησαν, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα, και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ. Στη σφαγή στο Kocho, η Murad έχασε έξι από τους αδερφούς και τη μητέρα της, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με άλλες ογδόντα μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που κρίθηκε ότι δεν είχαν σεξουαλική αξία.

Θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης έπεσε και η Aji Bashar μαζί με τις έξι αδελφές της. Πουλήθηκε πέντε φορές σε μαχητές και αναγκάστηκε να κατασκευάσει βόμβες και γιλέκα αυτοκτονίας στη Μοσούλη μετά την εκτέλεση των αδερφών και του πατέρα της από μαχητές του ISIS.

Συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις δύο ακτιβίστριες

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε, μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προς την 20χρονη Νάντια Μουράντ Μπασί και τη 18χρονη Λάμια Ατζί Μπασάρ, οι οποίες τιμήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 για την Ελευθερία της Σκέψης.

«Με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία Σκέψης βραβεύονται και ενισχύονται οι αγώνες τους υπέρ των Γιαζίντι και της γυναικείας αξιοπρέπειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

Οι δύο γυναίκες από την κουρδική κοινότητα των Γεζίντι, πρώην αιχμάλωτες του ISIS, οι οποίες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν, βραβεύθηκαν για τον αγώνα τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπασί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάρτιν Σουλτς: Απαραίτητη για να αποφευχθεί η ατιμωρησία του Ισλαμικού Κράτους η μαρτυρία των δύο ακτιβιστριών

«Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε και στηρίξουμε τις δύο ακτιβίστριες Γεζίντι που ύστερα από πολλά δεινά έφθασαν στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά την ανακοίνωση ότι η Νάντια Μουράντ και η Λαμίγια Χάτζι Μπασάρ τιμώνται με το βραβείο Ζαχάροφ 2016.

Η φωτ. είναι EPA/JULIAN STRATENSCHULTE.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις