Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πλήθος πιστών παρά τον βροχερό καιρό στην Παντάνασσα της Πάτρας - Το θέμα της προσευχής στα σχολεία έθιξε ο Μητροπολίτης στο κήρυγμα του-ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πλήθος πιστών παρά τον βροχερό καιρό στη...

Όπως είπε, η προσευχή είναι κατοχυρωμένη με εθνικό διάταγμα και δεν μπορεί να καταργηθεί

Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η προσέλευση στον πανηγυρίζοντα περικαλλή ιερό ναό Παντανάσσης Πατρών. Μάλιστα το εντυπωσιακό στοιχείο ήταν πως παρά την κακοκαιρία, πολύς κόσμος ευλαβικά στήθηκε στην ουρά με τις ομπρέλες του προκειμένου να φτάσει έως την εικόνα της Χρυσοπαντάνασσας να προσκυνήσει, ν’ ανάψει το κερί του και να λάβει τον άρτο.

Μάλιστα όπως ακούσαμε στον μεγαλοπρεπή ναό της Παντάνασσας, το «καύχημα» αυτό της πόλεως των Πατρών όπως τον χαρακτήρισε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, είχαν έρθει για να προσκυνήσουν μέχρι και πιστοί από μακρινά μέρη όπως η Λαμία (ήρθαν με πούλμαν).

Η Παντάνασσα που θεμελιώθηκε το 1847, εγκαινιάστηκε το 1859 και με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού του 1986 αποτελεί μνημείο εξέχουσας αρχιτεκτονικής σημασίας και αξίας, κάθε χρόνο πανηγυρίζει στην αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους, στο Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου).

Στην αρχιερατική Θεία λειτουργία το πρωί της Πέμπτης 8/9, στον κατάμεστο από κόσμο ναό χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ενώ συγχοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος συμπαραστατούμενοι από πολλούς ιερείς, ανάμεσα τους και ο αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος του Μητροπολιτικού ναού της Ευαγγελίστριας.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος στο Θείο κήρυγμα του, επανέλαβε αυτό που είπε και στην διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού την Τετάρτη 7/9 το απόγευμα, για την αξία της προσευχής στα σχολεία, η οποία και είναι κατοχυρωμένη με εθνικό διάταγμα, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να καταργηθεί.

Είναι γεγονός πως το θέμα αυτό συζητείται έντονα τις τελευταίες μέρες στην κοινωνία. Στο ναό της Παντάνασσας ακούσαμε δύο γυναίκες, οι οποίες ήσαν προφανώς εκπαιδευτικοί, οι οποίες σχολίαζαν ακριβώς αυτό το θέμα και πως ενδεχομένως αν ισχύσει, θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος δεν χαρίστηκε στο λόγο του και είπε ευθέως πως όποιος δεν θέλει την προσευχή στο σχολείο, τότε επιθυμεί την δημιουργία ανθρώπων αδύναμων, μετέωρων, ευκολομεταχείριστων και ανελεύθερων.

Ο Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε ακόμα στο πρόσωπο της Παναγίας, στην οποία αμφότερα ενώθηκαν η παρθενία και η μητρότητα όπως χαρακτηριστικά είπε, δημιουργώντας ένα εξαίρετο αποτέλεσμα. Μάλιστα σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως η Θεοτόκος είναι ο λαιμός που ενώνει την κεφαλή που είναι ο Ιησούς με το σώμα που είναι οι πιστοί.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος δεν παρέλειψε να εκφράσει εκ νέου δημοσίως τις ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος και ήταν παρών στην Παντάνασσα, για την συνέργεια του στο να ενταχθεί το έργο της αποκαταστάσεως του σεισμόπληκτου ναού της Παντάνασσας στο ευρωπαικό πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε και πάλι να απολαμβάνουμε το μεγαλείο της Θείας λειτουργίας και ευχαριστίας. Παρόντες ήσαν ακόμα το πρωί της Πέμπτης η πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου κυρία Τογιοπούλου, ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, η πολιτευτής Έλενα Κονιδάρη - Αντωνοπούλου, κ.α.

Να θυμίσουμε πως το γενικό πρόσταγμα του εορτασμού είχε ο προιστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος μαζί με τους άλλους δύο ιερείς της Παντάνασσας, τον π. Παύλο Σπίνο και τον αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Παπασταύρου.

Ο εορτασμός συνεχίζεται απόψε με τον εσπερινό όπου λειτουργεί ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης ενώ το πρωί της Παρασκευής 9/9 θα έρθει στην Παντάνασσα, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ερμόλαος Μασσαράς.

*Στην ιερά αγρυπνία το βράδυ της Τετάρτης προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος. Ο Μητροπολίτης Πατρών επαίνεσε τέλος και συνεχάρη όλους όσους εργάζονται και διακονούν με ζέση ψυχής και καρδιάς στον ναό, τους ιερείς, ιεροψάλτες, τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους και φυσικά το λαό.

*Μετά το πέρας της πανηγυρικής ιεράς ακολουθίας το πρωί της Πέμπτης παρετέθη κέρασμα στον Μητροπολίτη Πατρών και τον Επίσκοπο Κερνίτσης στο πνευματικό κέντρο του ναού στην οδό Βασ. Ρούφου.

Οι φωτ. εστάλησαν από την Μητρόπολη Πατρών.

Επιμέλεια κειμένου - ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις