Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αντιδράσεις για τη συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων –Τι αλλάζει στην Αχαΐα

Πάτρα: Αντιδράσεις  για τη συγχώνευση ασ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ήδη δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες με πέντε αστυνομικά τμήματα σε λειτουργία

Αντιδράσεις από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας προκαλεί το σχέδιο της συγχώνευσης αστυνομικών τμημάτων στην Πάτρα όπου προβλέπεται η λειτουργία  δύο, από πέντε που είναι τώρα.Όπως αναφέρει στο thebest.gr  o Πρόεδρος της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Σταύρος Τσεκούρας ήδη οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες και γίνονται υπερπροσπάθειες από τους αστυνομικούς, για να καλυφθούν οι ανάγκες της προστασίας του πολίτη.

Ήδη από τη στιγμή της παρουσίασης του σχεδίου συγχώνευσης αστυνομικών η Ένωση είχε εκφράσει τη διαφωνία της. Η πρότασή της είναι η λειτουργία όχι δύο αλλά τριών αστυνομικών τμημάτων. Ένα στο βόρειο, ένα στο νότιο τμήμα κι  ένα στο κέντρο της πόλης.

«Για τα δύο αστυνομικά τμήματα στην Πάτρα εμείς και πάλι εκφράζουμε την αντίθεσή μας.Είναι φύση αδύνατο μια τόσο μεγάλη πόλη , σε τέτοια γεωγραφική θέση και με τέτοια έκταση,αλλά και με τους οικισμούς που βρίσκονται στις παρυφές της ,να λειτουργήσει με δυο αστυνομικά τμήματα.Καλούμε τη φυσική και πολιτική ηγεσία να το ξαναδούν το θέμα των τριών αστυνομικών τμημάτων», λέει ο κ.Τσεκούρας. Και προσθέτει:

«Όσον αφορά στην ενσωμάτωση του Α.Τ.Αιγίου με το Τμήμα Τροχαίας  Αιγίου  και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών  και σε αυτό εμείς είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας. Δεν μπορεί το Αίγιο , η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αχαΐας  να μη διαθέτει Τμήμα Τροχαίας, τη στιγμή που πολεις, πληθυσμιακά ίδιες με το Αίγιο που είναι πρωτεύουσες νομών , έχουν Τμήμα Τροχαίας».

Ωστόσο στα θετικά, όπως  τονίζει και ο κ.Τσεκούρας είναι η δημιουργία Τμήματος Ασφαλείας στη Δυτική Αχαΐα που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσης και του Δήμου.«Οι ανάγκες της περιοχής το απαιτούσαν και είναι πάνω από αναγκαίο».

Όπως διευκρινίζει ο Σταύρος Τσεκούρας δεν υπάρχει ακόμα διευκρίνηση για το ποια αστυνομικά τμήματα θα μείνουν,πολυ θα εδρεύουν και ποιες περιοχές θα καλύπτουν.

Πολλά κενά

Ένα ακόμα πάγιο αίτημα της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας είναι και η ενίσχυση με προσωπικό. « Το 1985 στην Πάτρα υπηρετούσαν 1400 περίπου αστυνομικοί. Τώρα είναι οι μισοί.  Σκεφτείται ποιος ήταν ο πληθυσμός τότε, τα εγκληματολογικά δεδομένα και ποια η διάσταση της πόλης τότε και τώρα. Έπρεπε η δύναμη να είναι πολλαπλάσια κι αντ΄αυτού είναι λιγότερη. Τα κενά στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, σε μια τετραετία έχουν ξεπεράσει τα διακόσια και η αναπλήρωση δεν ξεπερνά τα 25. Όλο αυτό στοιχίζει στην αστυνόμευση της περιοχής. Πολλές φορές οι συνάδελφοι για να προσφέρουν στερόνυται ρεπό περικόπτουν άδειες . Αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Παράλληλα, η αστυνομία έχει επιφορτιστεί με ένα σωρό αλλότρια καθήκοντα .Επίδοση δικογράφων, μεταγωγές ψυχασθενών, λαϊκές αγορές , καταστήματα, οικοδομές.Εδώ θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια αναδιάρθρωση καθηκόντων και μετά να δούμε όλα τα  άλλα περικοπής αστυνομικών τμημάτων κλπ. Βεβαίως όλα αυτά γίνονται στο βωμό της οικονομίας. Αλλά δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια, την υγεία και την παιδεία των πολιτών».

Επιπλέον η ενσωμάτωση των πρώην καποδιστριακών δήμων στο Δήμο Πατρέων έχει αυξήσει τις ανάγκες προστασίας των πολιτών. Ο κ. Τσεκούρας επισημαίνει ότι πλέον με τη λειτουργία δύο αστυνομικών τμημάτων στην Πάτρα οι περιοχές που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης θα μένουν ακόμα πιο απροστάτευτες. "Αυτές οι περιοχές στερούνται τώρα αστυνόμευσης, με τη λειτουργία πέντε τμημάτων. Ο σχεδιασμός δεν κινείται  στη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την ασφάλεια των πολιτών. Η περιοχή είναι κομβική στη Δυτική Ελλάδα. Η Πάτρα αποτελεί πύλη εισόδου, εξόδου προς τη Δύση. Και δεν μπορεί να συμπεριφέρονται  στην Αχαΐα και την Πάτρα την τρίτη πόλη της Ελλάδας , λες και είναι μια επαρχιακή πόλη. Ας της συμπεριφερθούν μια φορά όπως της αξίζει».


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις