Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μία ομάδα από την Πάτρα, ...ελλιμενίζει την καινοτομία - Η βραβευμένη startup SaMMY, που φιλοδοξεί να κατακτήσει τον θαλάσσιο τουρισμό σκαφών αναψυχής

Μία ομάδα από την Πάτρα, ...ελλιμενίζει ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών του Patras IQ και έλκει την προσοχή σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Mια νέα startup με έδρα την Πάτρα, φιλοδοξεί να κατακτήσει  τον  θαλάσσιο τουρισμό σκαφών αναψυχής, λειτουργώντας ως ...πυξίδα πλεύσης  για τους κυβερνήτες, τα πληρώματα και τους διαχειριστές των μαρίνων της Ελλάδας, της Αδριατικής και της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο αμφίδρομης επικοινωνίας και πληροφόρησης, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό, σε ό,τι αφορά τις μαρίνες αλλά και να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με όλο τον κόσμο του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος κατακτά συνεχώς νέο έδαφος και θέλει τα  έξυπνα ...εργαλεία του.

Πίσω από αυτό το πολλά υποσχόμενο εγχείρημα, το οποίο προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης Patras IQ και έλκει την προσοχή σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκονται μία ομάδα δραστήριων Πατρινών, οι οποίοι συστήνουν την πόλη με το λαμπερό και δημιουργικό της πρόσωπο.

Πρόκειται για οκτώ ενθουσιώδεις νέους επιστήμονες και επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων, που κατάφεραν να κάνουν την ιδέα τους να λάμψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να επιτύχουν την χρηματοδότηση που θα κάνει το σχέδιό τους να ανοιχτεί στα πέλαγα της καινοτομίας.

Η ομάδα συντονίζεται από το Γιάννη Κωστόπουλο (CEO & CO-Fοunder) και συμμετέχουν επίσης οι Γιάννης Παναρέτου (CTO & CO-Founder), Λίνος Κωστόπουλος (Senior Software Engineer), Νεκτάριος Κωνσταντόπουλος (Senior Software Engineer), Σπύρος Μαζαράκης (Commercial Advisor), Γιώργος Ψωμιάδης (Marina Expert), Γιώργος Κοντόγεωργας (ΙΤ developer /Customer Support) και  Αλέξανδρος Πατσιάς (ΙΤ developer/Customer Support).

Το SaΜΜΥ, έχει διακριθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ως μία από τις 27 startups που επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν από το Fiware Accelerator “FrontierCities” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάμεσα σε 594 επιχειρηματικά σχέδια καινοτομίας. Στα τέλη Μαρτίου του 2016, αναδείχθηκε ως High Potential Impact project (δράση υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος) του Fiware Programme.

 

Όπως λέει στο thebest.gr o  Γιάννης Κωστόπουλος, η ιδέα γεννήθηκε με τον συνήθη τρόπο. Από την αναγκαιότητα κάλυψης ενός κενού σε μια υπόθεση που όσο περισσότερο διευρύνεται το πεδίο αναφοράς της, τόσο αποκαλύπτεται το χάσμα της επικοινωνίας μεταξύ των πρωταγωνιστών της. Σε απλά ελληνικά, όσο πολλαπλασιάζονται οι χρήστες σκαφών ανά τον κόσμο και όσο περισσότερο έδαφος κερδίζει ο τουρισμός σκαφών αναψυχής, τόσο περισσότερο γεννάται η ανάγκη της επικοινωνίας, της αλληλεπίδρασης  και της ενημέρωσης που πηγάζει από αυτή, μέσα από τη δημιουργία ενός θαλάσσιου group που θα ενώνει χώρες, νερά, πληρώματα, καπετάνιους, αλλά και αγορές.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες του SaMMY εκσυγχρονίζουν τον τρόπο λειτουργίας των μαρίνων, με τη εγκατάσταση ενός πλέγματος αισθητήρων για την παρακολούθηση των θέσεων ελλιμενισμού των σκαφών, των συνθηκών στη θάλασσα και το περιβάλλον. Επιπλέον, παρέχεται ένας online μηχανισμός επικοινωνίας και κράτησης θέσεων στις μαρίνες, μαζί με πληροφορίες για τα κοντινά σημεία ενδιαφέροντος και ειδοποιήσεις ‘συμβάντων’ προς τους ταξιδιώτες και τα πληρώματα των σκαφών.

«Η βασικότερη ανάγκη που καλύπτει η πλατφόρμα είναι η διαδικασία εύρεσης θέσης ελλιμενισμού και η αμφίδρομη επικοινωνία με τους διαχειριστές της μαρίνας προκειμένου να γίνει η κράτηση μίας θέσης. Ο κυβερνήτης του σκάφους ή το μέλος του πληρώματος μπορεί να επιλέξει τη μαρίνα που επιθυμεί, να αποστείλει τα χαρακτηριστικά του σκάφους του, να υπολογίσει σε πραγματικό χρόνο το κόστος του ελλιμενισμού και να αιτηθεί την κράτηση. Οι διαχειριστές της μαρίνας ενημερώνονται άμεσα για τα αιτήματα των σκαφών και τα εξυπηρετούν στη συνέχεια, αξιοποιώντας την ευελιξία που προσφέρει το σύστημα του SaMMY (ενσωμάτωση πολιτικών χρέωσης, προσδιορισμός συγκεκριμένης θέσης ελλιμενισμού, παροχή εκπτωτικών πακέτων κλπ.)» μου λέει ο κ. Κωστόπουλος και με ενημερώνει ότι το πρόγραμμα μπήκε σε τροχιά υλοποίησης πέρυσι τον Ιούλιο και μέσα στον Απρίλιο θα βγει στον αέρα πιλοτικά.

 

Το SaMMY εκτός των υπηρεσιών κράτησης θέσεων ελλιμενισμού παρέχει δυνατότητες υποβοήθησης στάθμευσης, πληροφορίες για τις διαθέσιμες υπηρεσίες των μαρίνων, πληροφορίες πραγματικού χρόνου για το θαλάσσιο περιβάλλον και τον καιρό ή  ειδοποιήσεις για συμβάντα (ατυχήματα, έκτακτα φαινόμενα κλπ.), καθώς και πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος γύρω από τη μαρίνα (τράπεζες, φαρμακεία, καταστήματα με ναυτιλιακά είδη κ.α.)

Η έδρα του SaMMY  είναι η Πάτρα, ενώ η ματιά του είναι στραμμένη στην παγκόσμια αγορά και... κυβερνήτης του είναι  η εξωστρέφεια.

Ο... πλους, του ξεκινάει από την Ελλάδα, την Αδριατική και συνεχίζει Τουρκία, Κύπρο και Μεσόγειο.

«Οι ανάγκες που καλύπτει είναι πολύ βασικές στην οργάνωση ενός ταξιδιού με τουριστικό σκάφος ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Υπάρχουν διάφορες εταιρίες στην Ευρώπη και την Αμερική που προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες για τα σκάφη αναψυχής, αλλά είτε οι διαδικασίες κράτησης θέσης είναι πιο περίπλοκες και χρονοβόρες, είτε προσφέρεται ένα υποσύνολο μόνο από το φάσμα των υπηρεσιών του SaMMY (π.χ. μόνο πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος)».

 

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ SaMMY

H πλατφόρμα του SaMMY βασίζεται στη χρήση τεχνολογιών Fiware.  To Fiware είναι η βασική πλατφόρμα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια των δράσεων ανάπτυξης λύσεων για το Internet του μέλλοντος. Πρόκειται για μία πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί και υποστηρίζεται από μεγάλους Ευρωπαϊκούς παρόχους τεχνολογίας όπως η Ισπανική Telefonica, οι Γαλλικές πολυεθνικές ATOS και  Orange και η Ιταλική Engineering με στόχο την ανάδειξη επιχειρηματικών ευκαιριών που προέρχονται από το νέο κύμα της τεχνολογίας μέσω του συνδυασμού λύσεων στους τομείς των Internet of Things, Big Data και Cloud Computing. «Στο SaMMY αξιοποιούμε την πλατφόρμα του Fiware προκειμένου να μπορούμε να διαχειριστούμε δεδομένα που προέρχονται από δίκτυα αισθητήρων που εγκαθιστούμε στις μαρίνες, πληροφορίες που σχετίζονται με σημεία ενδιαφέροντος, να προσφέρουμε υπηρεσίες που φιλοξενούνται σε υποδομές υπολογιστικού νέφους (Cloud services), να στείλουμε μαζικές ειδοποιήσεις ή να κάνουμε ελέγχους για συμβάντα που αφορούν στα σκάφη αναψυχής και τα πληρώματά τους» μας λέει ο κ. Κωστόπουλος.

Οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται στο SaMMY είναι της εταιρίας Libelium Technologies και αφορούν στον έλεγχο πρόσβασης σε θέσεις ελλιμενισμού ( Ultrasound Sensors), τις συνθήκες στη θάλασσα (Water quality sensors, sensors υπολογισμού απόστασης στάθμης επιφάνειας θάλασσας από το κρηπίδωμα) και τις μετεωρολογικές συνθήκες (temperature, humidity sensors).

 

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ  ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΑΦΩΝ

Η αγορά μόνο για το αντικείμενο του ελλιμενισμού σκαφών στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην περιοχή της Αδριατικής και του Αιγαίου αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στη Μεσόγειο υπολογίζεται ότι 2.2 δις ευρώ δαπανώνται σε ετήσια βάση για τον ελλιμενισμό των σκαφών αναψυχής. Τα σκάφη αναψυχής τα οποία πλέουν στη Μεσόγειο θάλασσα υπολογίζονται σε 1.460.000 περίπου.

Μιλάμε επίσης για 70.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και για 27.000 χιλιόμετρα ενδοχώριων υδάτινων διαδρόμων (ποτάμια, λίμνες) στην Ευρώπη και για έναν πληθυσμό της τάξης των 36 εκ. ανθρώπων που ασχολούνται με τα σκάφη αναψυχής και το yachting.

Επιπλέον, σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουμε περίπου 6 εκ. σκάφη αναψυχής, 4.500 μαρίνες με χωρητικότητα 1.75 εκατομμύρια θέσεις ελλιμενισμού, ενώ παράγεται ένας ετήσιος τζίρος της τάξης των 15 δις ευρώ γύρω από το yachting και τις δραστηριότητες των σκαφών αναψυχής , που τροφοδοτούν 303.000 θέσεις εργασίας. «Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον, το οποίο συνοδεύεται από αναπτυξιακές τάσεις και τάσεις εξάπλωσης του δικτύου των μαρίνων, ενώ συνεχώς αυξάνεται η ζήτηση για νέες ποιοτικές υπηρεσίες. Κατά συνέπεια αναδεικνύονται σημαντικές ευκαιρίες με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και λύσεων προς τα σκάφη αναψυχής και τις μαρίνες».

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΟ SaMMY

Η διαδικασία εγγραφής μίας μαρίνας στην πλατφόρμα του SaMMY προσφέρεται εντελώς δωρεάν και μπορεί να γίνει απομακρυσμένα. Κάθε μαρίνα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει το προφίλ της, να αποτυπώσει τις θέσεις ελλιμενισμού, να ενσωματώσει την τιμολογιακή της πολιτική και την πολιτική ακυρώσεων, καθώς και να περιγράψει τα γύρω σημεία ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση που η μαρίνα αποφασίσει να εγκαταστήσει δίκτυα αισθητήρων, προηγείται μία μελέτη πεδίου και έπειτα από τη σχετική συμφωνία μπορεί να προχωρήσει μία εγκατάσταση.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ

Οι υπηρεσίες προς τους τελικούς χρήστες προσφέρονται επίσης δωρεάν για έξυπνα κινητά και φορητές συσκευές (smartphones, tablets κλπ.) που έχουν εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα Android ή ΙOS.

 

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ  ΣΤΟΧΟΙ

Άμεσος στόχος του SaMMΥ είναι η ταχεία διασύνδεση με τις μαρίνες της Ελλάδας και η μεγιστοποίηση του αριθμού των μαρίνων που θα υποστηρίζονται από την πλατφόρμα το καλοκαίρι του 2016. Επόμενο βήμα είναι η εμπορική επέκταση της πλατφόρμας σε Κύπρο, Τουρκία και Αδριατική.

Επιπλέον, το SaMMY στοχεύει να επεκταθεί και σε άλλες κάθετες υπηρεσίες, όπως η δημιουργία δικτύου συνεργαζόμενων μαρίνων, η υποστήριξη των πρακτόρων, η υποστήριξη υπηρεσιών προς τα σκάφη (καύσιμα, καθαριστήρια, delivery, super-market κλπ.).

Το SaMMY έχει ήδη παρουσιαστεί σε εκθέσεις και συνέδρια στη Βαρκελώνη, Τορίνο, Παμπλόνα, Βρυξέλλες, Αθήνα και Λισαβόνα. Στις 15-17 Απριλίου παρουσιάστηκε στην έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας PATRAS IQ, στην Πάτρα.

«Στο επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε στο Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο, στο συνέδριο Build Smart Sustainable Cities στη Νίκαια (Γαλλία), στο 15th East MED Yacht Show στον Πειραιά, στο 2016 Heidelberg Innovation Forum στη Γερμανία και στο Smart City Expo 2016 στη Βαρκελώνη» μας ενημερώνει ο κ. Κωστόπουλος.

Χορηγός των εμφανίσεων του φιλόδοξου προγράμματος, είναι η Πατρινή εταιρεία  Dur.

ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Το Sammy βασίζεται στη λογική της χρέωσης ενός ποσοστού πάνω στην κράτηση, ως ‘service fee’ το οποίο θα συμφωνείται μεταξύ του SaMMY και της κάθε μαρίνας, ανάλογα και με τους πελάτες που θα προσελκύει η πλατφόρμα.

 

Γνωρίστε το SaMMY στο www.sammyacht.com

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight