Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μίμης Ανδρουλάκης στο thebest:Η Ελλάδα ζει ένα φαινόμενο που λέγεται "συγχρονισμός όλων των δαιμόνων"- Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου στην Πάτρα

Μίμης Ανδρουλάκης στο thebest:Η Ελλάδα ζ...

Στο ξενοδοχείο "Βυζαντινό"

Ο Μίμης Ανδρουλάκης, οι εκδόσεις «Πατάκη» και το βιβλιοπωλείο "Discover your way" θα παρουσιάσουν το νέο του βιβλίο στην Πάτρα την Παρασκευή 18 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Βυζαντινό"(Ρήγα Φεραίου 106, πεζόδρομος. τηλ.: 2610 243000).

Με τον Μίμη Ανδρουλάκη θα συνομιλήσουν ο Πέτρος Ψωμάς, εκαπιδευτικός και συγγραφέας αλλά και ο Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας.

Το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις «Πατάκης» με τίτλο «Ταξίδι μέλιτος».Πρόκειται για ένα βιβλίο που «φωτίζει» άγνωστα κομμάτια της ζωής του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου στην Πάτρα μίλησε στο thebest.gr.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Έχετε επισκεφθεί αρκετές φορές την Πάτρα. Ποια είναι η σχέση σας με την πόλη;

Η Πάτρα είναι μια πόλη που χαρακτηρίζεται από βαθιά πνευματικότητα. Είναι αλήθεια ότι  με την Πάτρα έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση όπως είχε αναπτύξει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μια σημαντική προσωπικότητα με ιδιαιτέρες ικανότητες στην εξωτερική πολιτική που πάντα προσπαθούσε να αναπτυχθεί η Πάτρα. Μέσα στο βιβλίο φωτίζονται καταστάσεις και γεγονότα που δείχνουν ότι ήθελε να βαδίσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ταξίδι μέλιτος».Τι σας οδήγησε στο γράψετε ένα βιβλιο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο;

Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο έχουν γραφτεί εκατοντάδες  βιβλία, χιλιάδες άρθρα παγκοσμίως και κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ με ένα μυστηριώδες, άγνωστο γαμήλιο ταξίδι του στην Αμερική εν μέσω Μικρασιατικής εκστρατείας. Ένα ταξίδι που κράτησε επτά μήνες.

Έφτασε στην Νέα Υόρκη , πήγε στο Σικάγο, στην Καλιφόρνια , πέρασε εντυπωσιακές στιγμές στο Χόλυγουντ με ηθοποιούς της εποχής. Πήγε Φλόριντα, Αβάνα.

Φαντάζεστε τον Βενιζέλο να περπατάει στην Λίμα και να ανεβαίνει στο Μάτσου Πίτσου ενώ ζούμε δραματικά γεγονότα στην μικρά Ασία;

Και ποιος είναι αυτός ο Βενιζέλος;

Είναι ένας Βενιζέλος με κομμένα φτερά καθώς έχει χάσει τις εκλογές.

Αυτό για εμένα αποτελούσε ένα τεράστιο θέμα. Μου δίνει την δυνατότητα να αποτυπώσω την ομορφιά του ταξιδιού , το εξωτικό χαρακτήρα αυτού του γαμήλιου ταξιδιού σε συνδυασμό με την υπαρξιακή και την πολιτική αγωνία που βίωνε ενώπιον της συντριβής του Ελληνισμού στην Μ. Ασία.

Μπόρεσα να καταγράψω αυτή την τρομερή αντίφαση, αυτή την ένταση που έζησε με έναν δραματικό τρόπο. ΔΣυ γαμήλιο ταξίδι του ο Ελευθέριος Βενιζέλος μεταφράζει Θουκιδίδη και την Σικελική εκστρατεία των Αθηναίων που οδήγησε στον όλεθρο της Αθήνας. Αυτό είναι μοναδικό. Το βιβλίο μου έδωσε την δυνατότητα να φέρω στην επιφάνεια πλευρές της ζωής του εντελώς άγνωστες.

 

Χρησιμοποίησα την μυθιστορηματική γλώσσα υπακούοντας στην ιστορική αλήθεια των πολιτικών συμβάντων.

Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;

Δεν υπήρχαν στοιχεία.  Έπρεπε  να "σκάψω κάτω από τις πέτρες", να βρω πράγματα τα οποία δεν υπήρχαν και .. τα βρήκα.  Αυτό μου έδωσε την δυνατότητα να φέρω στην επιφάνεια καινούργιες προσωπικότητες , έναν νέο αστερισμό προσώπων. Άνθρωποι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο δράμα που έζησε η Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Στο βιβλίο υπάρχουν όλες οι διάσημες γυναίκες της Ευρώπης , εκείνης της περιόδου.Διασταυρώνονται με τον Βενιζέλο.

Στο βιβλίο υπάρχει για πρώτη φορά όλη η ερωτική ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου …

Υπάρχει για πρώτη φορά όλη η ερωτική ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου  η οποία παρέμενε στην σκιά. Γνωρίζουμε μόνο για τις δυο γυναίκες τις οποίες παντρεύτηκε . Δεν ήταν όμως αυτός ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπάρχει μια παράξενη διασταύρωση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τις πιο συναρπαστικές γυναίκες της εποχής όπως ήταν για παράδειγμα η Βιρτζίνια Γουλφ.

Μέσα από το βιβλίο βλέπουμε την Μικρασιατική καταστροφή με μια άλλη ματιά….

Πράγματι έρχονται στην επιφάνεια νέα στοιχεία μέσα από τα οποία μπορούμε να δούμε αυτό το ζήτημα με άλλο βλέμμα.

Γενικότερα, ο στόχος που είχατε γράφοντας αυτό το βιβλίο επετεύχθη;

Τα τελευταία 15 χρόνια με απασχολεί ένα θέμα. «Ηγεσία προ της αβύσσου».  Η ηγεσία πριν την καταστροφή είναι ένα επίκαιρο θέμα.

Ήθελα να το παρουσιάσω "ζωντανά". Όχι μέσα από στρατηγική και σκέψεις αλλά μέσα από την έμπειρία, την ένταση και το δράμα που ζει μια ηγετική μορφή. Το βιβλίο τον παρουσιάζει λίγους μήνες πριν την καταστροφή. Πώς σκέφτεται, πώς συμπεριφέρεται, πώς βιώνει το δράμα.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή ζει μια καταστροφή….

Η Ελλάδα ζει ένα φαινόμενο που λέγεται «συγχρονισμός όλων των δαιμόνων». Υπάρχει μια παράξενη ομοιότητα με τα γεγονότα που ζήσαμε τότε. Ακόμα και ο κόσμος, ενώ έκανε τόσο μεγάλη διαδρομή, είναι σαν να επιστρέφει σε αυτά που συνέβησαν λίγο μετά την διάσκεψη του Παρισιού , το 1919. Τότε που σχηματίστηκαν τα κράτη. Έχουμε μια παράδοξη επικαιρότητα του βιβλίου «Ταξίδι μέλιτος».

Στην ζωή του Βενιζέλου υπάρχει μια βαριά σκιά που πέφτει πάνω στα συμβάντα, που προειδοποιεί για μια ανεπανόρθωτη καταστροφή που έρχεται. Γι αυτό επέλεξα τον Βενιζέλο αυτή ακριβώς την στιγμή.

Να υποθέσω ότι γράφετε ήδη το επόμενο βιβλίο;

Ένα βιβλίο γράφεται με θυελλώδη τρόπο και πάντα καλοκαίρι. Στο μυαλό μου υπάρχουν τα επόμενα βιβλία. Δουλεύω γι αυτά υπόγεια, συνειδητά και ακούσια αλλά η συγγραφή γίνεται πάντα καλοκαίρι και με ταχύ τρόπο για να βγει το υποσυνείδητο μου.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας…

Τους καλώ να συζητήσουμε την Παρασκευή 18 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό».

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις