Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Απειλούν με κινητοποιήσεις για τη Νότια Χάραξη της Πατρών-Πύργου

Απειλούν με κινητοποιήσεις για τη Νότια ...

Ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό

Έτοιμη για μαζικές διαμαρτυρίας προκειμένου να διεκδικήσει ένα πάγειο αίτημα των τοπικών κοινωνιών είναι η Επιτροπή Πρωτοβουλίας υπέρ της Νότιας Χάραξης του Αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής: "Μετά την συνάντησή μας τον Ιούνιο του 2015 με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη περιμέναμε μέχρι τώρα μάταια να κρατήσει ο υπουργός την υπόσχεσή που μας έδωσε σχετικά με την Νότια χάραξη της Ολυμπίας οδού.

Η υπόσχεση αφορούσε στην εκπόνηση προκαταρτικής μελέτης-έρευνας με τα στελέχη του υπουργείου του σχετικά με τις δυνατότητες της πραγματοποίησης της νότιας χάραξης την οποία και θα μας παρουσίαζε σε επόμενη συνάντησή μας."

Ωστόσο όπως επισημαίνουν εκ μέρους του Υπουργού δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση και δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό νέο.

Στην επιστολή που ρου είχαν στείλει στις 22 Νοεμβρίου ανέφεραν τα εξής:

"Με την παρούσα επιστολή μας, σε συνέχεια της τελευταίας συνάντησης μας στο Υπουργείο σας στις 18/6/2015, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:

1. Δεσμευτήκατε απέναντι μας, ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου, θα εκπονούσαν, σε εύλογο διάστημα δύο τριών μηνών, μια προκαταρτική μελέτη με την οποία θα είχαμε σαφή εικόνα του προεκτιμούμενου κόστους και της κατασκευής και των απαλλοτριώσεων της Νότιας χάραξης του Αυτοκινητοδρόμου Πατρών Πύργου.

2. Από την πλευρά μας προτείναμε, να συνυπολογίσετε και την Νότια χάραξη της Σιδηροδρομικής Γραμμής, πιστεύοντας ότι στην περίπτωση αυτή το όλον κόστος θα ήταν αθροιστικά μικρότερο.

3. Τονίσαμε, ότι από το κόστος αυτό, (της κατασκευής της Νότιας χάραξης), πρέπει να αφαιρεθεί το κόστος της μετατροπής σε αυτοκινητόδρομο, του υφιστάμενου δρόμου Πάτρας Κάτω Αχαΐας, όπως επίσης και το κόστος της διακλάδωσης προς την Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε περιττό να επαναλάβουμε, ότι το αίτημα μας αυτό, στηρίζεται με ομόφωνες αποφάσεις και των δύο Δημοτικών Συμβουλίων, (των Δήμων Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας), δηλαδή τριακοσίων πενήντα χιλιάδων πολιτών.

Θέλουμε δε να επαναλάβουμε, ότι οι ανησυχίες των υπολοίπων, όπως των φορέων του Νομού Ηλείας ή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εδράζονταν στους πιθανούς κινδύνους συνολικής απένταξης του έργου από την κατάτμηση του. Τέτοιοι κίνδυνοι πλέον δεν υπάρχουν.

Εκτιμούμε λοιπόν, ότι όλες οι αντίθετες απόψεις έχουν στην πράξη αμβλυνθεί.Πρέπει να επαναλάβουμε, ότι η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, στην υπάρχουσα χάραξη καταστρέφει μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης. Προς αυτήν αναπτύσσονται και τα δύο αστικά κέντρα, το μεγάλο η Πάτρα και το μικρότερο η Κάτω Αχαΐα.

Η μελλοντική πορεία των υπαρχόντων οικισμών, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την όδευση του αυτοκινητοδρόμου και της νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής. Γιατί: Ένας συνεχής οικιστικός χώρος, μέγιστου πλάτους μεταξύ ακτογραμμής και ορεινής ζώνης τα τριακόσια μέτρα, τριχοτομείται.

Αποκλείονται περιοχές μεταξύ τους, κατασκευάζονται, ιδιαίτερα στον Σιδηρόδρομο, τοιχία και γέφυρες φαραωνικού ύψους, που προκαλούν σοβαρότατη όχληση και τεράστιες περιβαλλοντικές αλλοιώσεις.

Η υπάρχουσα Παλαιά Εθνική Οδός, που σήμερα διασχίζει τους οικισμούς σε απόσταση αναπνοής, από κατοικίες, Σχολεία, Εκκλησίες, έχοντας στην ουσία γεωμετρικά στοιχεία επαρχιακού δρόμου, θα γίνει λόγω και των διοδίων δρόμος τεράστιου κυκλοφοριακού φόρτου, με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται, αλλά και με επιβάρυνση του, ήδη, βεβαρυμμένου κυκλοφοριακού προβλήματος του τέως κεντρικού Δήμου Πατρέων.

Τίθεται σε κίνδυνο η επέκταση της λειτουργίας του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, από Πάτρα προς Κάτω Αχαΐα, όπως είναι ο άμεσος σχεδιασμός και των δύο Δήμων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κύριε Υπουργέ,

Όλα τα παραπάνω, σας τα έχουμε εκθέσει στις δύο μέχρι τώρα συναντήσεις μας, όπως επίσης και κατά την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου σε ημερίδα τοπικής εφημερίδας. Είναι επίσης σε γνώση των τριών Βουλευτών Αχαΐας.Θέλουμε να μας δεχτείτε, να σας επαναλάβουμε τις απόψεις μας και να μας δώσετε την οριστική απάντηση σας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις