Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Στον "αέρα" ρυθμίσεις 5,7 δισ. ευρώ 300.000 οφειλετών

Στον "αέρα" ρυθμίσεις 5,7 δισ....

Τι αλλαγές φέρνει το τρίτο μνημόνιο

Τα πάνω – κάτω φέρνει το νέο Μνημόνιο στον προϋπολογισμό 300.000 οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίοι έχουν διακανονίσει χρέη 5,7 δισ. ευρώ με τη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό που αναμένει 600 εκατ. ευρώ από αυτήν.

Με τις διατάξεις του νέου Μνημονίου, αυξάνεται κατά 40% το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ (από 3% στο 5%) και μειώνεται κάτω από τις 100 ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του χρέους τους.

Παράλληλα, όμως, μπαίνει στον "πάγο" ο στόχος είσπραξης έως 600 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων από τα τέλη Μαρτίου -οπότε ξεκίνησε η ισχύς της – μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου 2015.

Πιο αναλυτικά, με τις διατάξεις που προβλέπει το τρίτο πακέτο διάσωσης που ψήφισε η ελληνική βουλή την περασμένη Παρασκευή "τροποποιούνται οι διατάξεις περί ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση του ν.4321/2015 (σ.σ. καλύπτει και τα ασφαλιστικά ταμεία), με την αύξηση του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς και την προσαρμογή του αριθμού των δόσεων σύμφωνα με την πραγματική οικονομική δυνατότητα των οφειλετών αλλά και του ύψους της οφειλής τους, την προσθήκη όρου απώλειας της ρύθμισης εφόσον ο οφειλέτης δεν τακτοποιεί τις τρέχουσες υποχρεώσεις του".

Τι σημαίνει αυτό;

Πως για να συνεχίζει ένας οφειλέτης με χρέη έως 5000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνει τις δόσεις του χρέους που έχει ρυθμίσει με μηδενικού επιτόκιο, θα πρέπει να προσκομίσει στο ταμείο του δικαιολογητικά με τα οποία να αποδεικνύει πως δεν ασκεί οικονομική δραστηριότητα κατά το τελευταίο έτος και έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ.

Όσοι έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 5000 ευρώ θα δουν το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται κάθε δόσης της ρύθμισης στην οποία έχουν υπαχθεί να αυξάνεται από το 3% στο 5% (ή κατά 40%).

Με την εν λόγω τροποποίηση επιδιώκεται, σύμφωνα με το Μνημόνιο, "η προσαρμογή του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνονται εφεξής όλες οι υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές, στα επίπεδα του επιτοκίου αγοράς, ενώ παραμένει για τους οικονομικά ασθενέστερους μικροοφειλέτες το μηδενικό επιτόκιο, εφόσον πληρούν αθροιστικά κάποιες προϋποθέσεις".

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά