Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας στον αναπληρωτή Υπουργό οικονομικών - "Έχει δημιουργηθεί ασφυξία στις αγορές και τους επαγγελματίες"

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου ...

Από την μη πλήρη απελευθέρωση του συνόλου των τραπεζικών εργασιών

Tην απελευθέρωση όλων των τραπεζικών λειτουργιών που απαιτούνται για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί άμεσα η αγορά και οι επαγγελματίες να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, τόσο έναντι του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων όσο και έναντι των προμηθευτών, ζητά με κατεπείγον έγγραφό του, προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημ. Μάρδα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος.

Επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Νικολούτσος ότι πολλές ακόμη τραπεζικές λειτουργίες βρίσκονται ακόμη σε αναστολή, ενώ τονίζει ιδιαίτερα, ότι οι εγκρίσεις εξαγωγής συναλλάγματος για προμήθεια πρώτων υλών καθυστερούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργούνται φαινόμενα ασφυξίας στην αγορά, αλλά και να προκαλούνται σοβαρές ανατιμήσεις.

Ειδικότερα, η επιστολή του κ. Νικολούτσου, που έχει κοινοποιηθεί επίσης στον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Παύλο Χαϊκάλη, τον Δκτή ΟΑΕΕ Τάσο Πετρόπουλο, στον Δκτή του ΙΚΑ Ιωάννη Θεωνά και τον Υποδκτή του ΙΚΑ Διονύσιο Καλαματιανό αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Kύριε Υπουργέ,

Μετά τις καταστροφικές συνέπειες που δημιούργησε η επιβολή περιορισμών κίνησης κεφαλαίων (capital controls) ανακοινώθηκε ότι η τραπεζική αργία σταμάτησε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου και οι τράπεζες άνοιξαν πάλι.

Το συγκεκριμένο άνοιγμα είναι μόνο κατά όνομα γιατί πλήθος τραπεζικών λειτουργιών είναι ακόμη σε αναστολή δε αγορά και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να υπολειτουργούν και να είναι σε προφανή αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, τόσο προς τους προμηθευτές όσο και προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και ουσιαστικά έχουν μπροστά τους τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις Ιουνίου και Ιουλίου.

Η μη πλήρης απελευθέρωση του συνόλου των τραπεζικών εργασιών, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις και η καθυστέρηση στις εγκρίσεις εξαγωγής συναλλάγματος για προμήθεια πρώτων και βοηθητικών υλών, προκαλούν φαινόμενα ασφυξίας και ενδεχομένως σοβαρές ανατιμήσεις.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και από την διαχείριση των επιταγών κατά την διάρκεια της αργίας των τραπεζών που τυπικά μόνο έληξε στις 20 Ιουλίου.

Πιστεύουμε ότι θα ήταν εφικτή μία συμφωνία τραπεζών και κυβέρνηση ούτως ώστε οι επιταγές να θεωρούνται ενέχυρα και να χρηματοδοτείται ο κομιστής ενώ για τον εκδότη να κλιμακωθεί η πληρωμή σε διάστημα 2 μηνών.

Δεδομένου ότι δεν προβλέπεται κάτι σχετικά στην πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιβάλλεται η άμεση νομοθετική παρέμβαση.

Αντίστοιχες ενέργειες απαιτούνται και από πλευράς Δημοσίου και Ασφαλιστικού Οργανισμού.

Η ψύχραιμη και αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε η τραπεζική αργία, θα ομαλοποιήσει σύντομα τις δυσλειτουργίες της αγοράς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις