Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η συγκλονιστική ιστορία του 17χρονου Αλί από το Αφγανιστάν– Έφυγε σήμερα από την Πάτρα για να συναντήσει μετά από χρόνια τη μητέρα του στη Σουηδία

Η συγκλονιστική ιστορία του 17χρονου Αλί...
Βγενόπουλος Φάνης

Και ένα happy end - Ο 17χρονος είναι ένα από τα πολλά παιδιά που επανενώνονται με τις οικογένειές τους

Ο 17χρονος Αλί είναι ένας από τους χιλιάδες κατοίκους του Αφγανιστάν, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, διωγμένοι από τους πολέμους, την πείνα και τη φτώχεια. Ξεκίνησε με την μητέρα του, αφήνοντας πίσω τα άλλα τρία αδέλφια του, και με τα πόδια περπάτησε επί μήνες, μέσω του Ιράν και της Τουρκίας, για να φτάσει μετά από πολλές κακουχίες και ταλαιπωρίες στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Στο δρόμο ένα όνειρο τον ψύχωνε και του έδινε τη δύναμη να συνεχίσει. Αυτό μιας καλύτερης ζωής στη σύγχρονη γη της επαγγελίας, την Ευρώπη.

Από τα παράλια της Μ. Ασίας με ένα πλοιάριο οι δουλέμποροι τους πέρασαν στη Μυτιλήνη και κατέληξε στην Αθήνα.

Η μητέρα του αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει για να κυνηγήσει το όνειρο της ευτυχίας. Έφυγε από την Ελλάδα, λαθραία, για να φτάσει στην μακρινή Σουηδία.

Όλους αυτούς τους μήνες ο Αλί, κοιμόταν στα παγκάκια της πλατείας Βικτωρίας.

Πριν από πέντε μήνες ο Αλί αποφάσισε να εμπιστευτεί τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis και να ζητήσει τη βοήθειά της, αφού δεν άντεχε άλλο να τριγυρνά απροστάτευτος στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Οι άνθρωποι της Οργάνωσης τον έστειλαν στο Κέντρο Φιλοξενίας ΣΤΕΓΗ PLUS (+) Πάτρας (Σατωβριάνδου 17), όπου ο Αλί βρήκε τη θαλπωρή, που τόσο του είχε λείψει μακριά από τη μητέρα του και τα αδέλφιά του.

 

Άρχισε μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, γράφτηκε στο Τεχνικό Λύκειο, παρακολουθούσε μαθήματα στο εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και σουηδικών, μιας και τα καλά νέα είχαν φτάσει, ενώ συμμετείχε στα μαθήματα ελεύθερης έκφρασης και κατασκευών στο Οροπαίδιο.

Η μητέρα του είχε καταφέρει να μπει στη Σουηδία είχε πάρει άσυλο και έβαζε τα θεμέλια της νέας ζωής της οικογένειάς της. Το πρώτο που έκανε η μητέρα του Αλί, ήταν να δηλώσει στις αρχές της χώρας, ότι έχει αφήσει στην Ελλάδα τον έφηβο γιό της, ζητώντας να έρθει κοντά της.

Έτσι, ξεκίνησε η διαδικασία επανένωσης βάσει του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ».

Πριν από λίγες ημέρες, εγκρίθηκε το αίτημα επανένωσης και τώρα ο Αλί ετοιμάζεται να ταξιδεύσει, νόμιμα, για τη Σουηδία ώστε να συναντήσει τη μητέρα του, η οποία έχει σπίτι, μαθαίνει τη γλώσσα και λαμβάνει επίδομα, μέχρι να βρει εργασία.

Μετά από τόσες ταλαιπωρίες επιτέλους το όνειρο του Αλί γίνεται πραγματικότητα. Όμως δεν είναι ολοκληρωμένο. Στόχος είναι να επανενωθεί και η υπόλοιπη οικογένεια, που σήμερα βρίσκεται στο Αφγανιστάν, στη Σουηδία, ώστε όλοι μαζί να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή.

Βέβαια, ο Αλί δεν είναι ο μόνος φιλοξενούμενος Κέντρου Φιλοξενίας ΣΤΕΓΗ PLUS (+) Πάτρας, που περιμένει να ξαναδεί τους οικείους του, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης. Σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές και οι συγκάτοικοι του Αλίκ στο κέντρο φιλοξενίας της Πάτρας, που βρίσκεται στην οδό Σατωβριάνδου 17, τον αποχαιρέτησαν καθώς έφυγε για να συναντήσει την μητέρα του και την αδελφή του στη Σουηδία. Χθες βράδυ έγινε γιορτή στη «ΣΤΕΓΗ PLUS (+)» για να του ευχηθούν όλοι μαζί καλό ταξίδι και καλή ζωή.

Μέχρι ώρας έχουν φιλοξενηθεί στο Κέντρο, όπως λέει η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια της Στέγης +, που υλοποιεί η Praksis Γεωργία Τζανάκου, 200 παιδιά και έχουν γίνει πολλές επανενώσεις οικογενειών.

Ο μικρότερος φιλοξενούμενος είναι 8 ετών και βρέθηκε μόνος του στο εργοστάσιο της ΑΒΕΞ. Ο πατέρας του 8χρονου βρίσκεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επανένωσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις