Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένωση Δικαστών: Συχνά μάταιη η προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Ένωση Δικαστών: Συχνά μάταιη η προσφυγή ...

«Αναγκαιότητα πραγματικής δικαστικής ανεξαρτησίας εντός των κόλπων της Δικαιοσύνης...»

«Η νομοθετική πρακτική της θέσπισης ολοένα περισσότερων εμποδίων πρόσβασης των πολιτών στα δικαστήρια, καθώς και της συρρίκνωσης του δικαστικού ελέγχου, ιδίως επί διοικητικών πράξεων που επιβάλλουν οικονομικά βάρη, με σκοπό την "επιτάχυνση" και την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού, καθιστούν την προσφυγή στη Δικαιοσύνη δυσχερή, αναποτελεσματική και συχνά μάταιη».

Αυτό σημειώνουν μεταξύ άλλων σε ψήφισμά της Ένωση Διοικητικών Δικαστών μετά την ολοκλήρωση της τακτικής γενικής συνέλευσης τους που πραγματοποίησαν οι διοικητικοί δικαστές το Σαββατοκύριακο.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζουν ότι:

  • Συνεχώς θεσπίζονται νομοθετικά μέτρα τα οποία εμποδίζουν τους πολίτες να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ενώ κάνουν λόγο για αναγκαιότητα πραγματικής δικαστικής ανεξαρτησίας εντός των κόλπων της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, προτείνουν τη λήψη αναγκαίων επτά νομοθετικών μέτρων.

  • Εκφράζουν την πεποίθηση ότι συνιστά επικίνδυνο αποπροσανατολισμό, τόσο της κοινής γνώμης, όσο και των εμπλεκόμενων με τη Δικαιοσύνη φορέων, η μονομερής ενασχόληση με την ποσοτική απόδοση των δικαστηρίων. Είναι κρισιμότερο να αναδειχθούν τα πραγματικά αίτια της υπερσυσώρευσης υποθέσεων στα δικαστήρια, που εντοπίζονται ιδίως στις κοινωνικο-οικονομικές ανισορροπίες, που εκφράζονται στους ίδιους τους νόμους και τον τρόπο νομοθέτησής τους».

  • Και υπογραμμίζουν: «Είναι απαραίτητη η εμπέδωση συνθηκών πραγματικής δικαστικής ανεξαρτησίας εντός των κόλπων της Δικαιοσύνης, που θα επιτρέψουν και θα εμπνεύσουν τον δικαστή να επιτελέσει το δύσκολο έργο του. Οι πανταχόθεν ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στους δικαστές για κορύφωση της ποσοτικής τους απόδοσης πέραν των ανθρώπινων ορίων τους και των ορίων ασφαλείας του δικαιοδοτικού συστήματος, καθώς και η εγκαθίδρυση συνθηκών ιεραρχικής υποταγής των δικαστών,  υποσκάπτουν ευθέως τη δικαστική λειτουργία».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις