Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η Πάτρα της μνήμης, στο χρώμα της σέπιας και το μαγικό ασπρόμαυρο- “Patras Old Photos": Και ξαφνικά το fb άρχισε να ξεχειλίζει από νοσταλγία

Η Πάτρα της μνήμης, στο χρώμα της σέπιας...

Η ανακάλυψη του κρυμμένου θησαυρού, στα παλιά συρτάρια, στις επιστολές της γιαγιάς, στο άλμπουμ του προπάππου, στις συλλογές της μνήμης

Λένε ότι την πόλη σου ή την πατρίδα σου τη νοιάζεσαι περισσότερο όταν ζεις μακριά της. Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε την απόλυτη επιβεβαίωση της ρήσης, καθώς η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας σελίδας στο facebook για την Πάτρα της μνήμης,  έγινε από μια Πατρινιά η οποία ζει στην Αθήνα από τα 18 της χρόνια όταν σπούδαζε εκεί, κυνηγώντας το όνειρό της, χωρίς να αφήσει πίσω της τον ποταμό των αναμνήσεων που "κατοικούν" όπου και η σκέψη σου και σε τρέχουν πίσω στην πόλη που σημάδεψε την παιδικότητα και τη νιότη, στην πόλη της καρδιάς σου.

Η δημιουργός του “Patras Old Photos,-Πάτρα, φωτογραφίες από τα περασμένα χρόνια» είναι η νομικός κ. Μαρία Δημητρακοπούλου, η οποία έκανε το πρώτο βήμα το 2008 με αυτή τη σελίδα - Ομάδα, και συμπαρέσυρε στην διαδικτυακή ανάμνηση της μαγικής ...ασπρόμαυρης  Πάτρας  χιλιάδες Πατρινούς, με μέλη που σήμερα ανέρχονται στα 5.200 και τα οποία αυξάνονται συνεχώς.

Και κάπως έτσι, το fb άρχισε να ξεχειλίζει από νοσταλγία και να γίνεται μόδα η φωτογραφία του παππού με το καλό του το κοστούμι, απόγευμα της Κυριακής στον μώλο.

Και κάπως έτσι η Πάτρα άρχισε να βυθίζεται στις αναμνήσεις της, να ψηλαφίζει το παρελθόν της στο χρώμα της σέπιας και στο κοντράστ του άσπρου- μαύρου και να παίζει διαδικτυακά ένα παιχνίδι ανακάλυψης του κρυμμένου θησαυρού, στα παλιά συρτάρια, στις επιστολές της γιαγιάς, στο άλμπουμ του προπάππου, στις συλλογές της μνήμης, εκεί όπου κατοικεί μια πόλη ανθρώπινη και μαγική: η Πάτρα που αγαπήσαμε.

Μια πόλη που αποκτά το δικό της άλμπουμ και γράφει την ιστορία της ανάρτηση την ανάρτηση αποκαλυπτόμενη στα μάτια που θα την θαυμάσουν περισσότερο: τα μάτια της νέας γενιάς.

Patras old photos-Πάτρα, φωτογραφίες από τα περασμένα χρόνια

 

Όπως μου λέει η κ. Δημητρακοπούλου, η αγάπη της για την Πάτρα και την ασπρόμαυρη φωτογραφία, στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα. Όπως αναγράφεται και στο καλωσόρισμα της σελίδας, «Η Ομάδα "Patras old photos - Πάτρα,φωτογραφίες από τα περασμένα χρόνια" δημιουργήθηκε για να μπορέσει να καταφέρει να αναδείξει και να διατηρήσει περιοχές, μνημεία, κτίρια, αναμνήσεις και προπαντός να διαδώσει την πολιτιστική κληρονομιά και την λαογραφική παράδοση της πόλης μας».

Τα περισσότερα μέλη είναι Πατρινοί, αλλά δεν λείπουν και οι Αθηναίοι και φυσικά οι Πατρινοί του εξωτερικού ή αυτοί που ζουν σε άλλες πόλεις και κρατάνε το νήμα της επαφής με την πόλη τους μέσω του διαδικτύου.

Οι φωτογραφίες προέρχονται είτε από προσωπικές συλλογές των μελών που ποστάρουν τα ευρήματά τους με το όνομά τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η σοβαρότητα και η πιστότητα της ανάρτησης, είτε από φωτογραφίες που ανακαλύπτουν τυχαία ή ψάχνοντας για συγκεκριμένα θέματα στο ιντερνέτ.

Από τις πιο παλιές φωτογραφίες είναι και αυτή που αποτελεί και σήμα κατατεθέν της ομάδας. Πρόκειται για μια κάρτ ποστάλ που, σύμφωνα με το μέλος που την ανέρτησε, είναι του Λουκά Καλογερόπουλου, καλλιτέχνη φωτογράφου και εκδότη, ο οποίος φωτογράφισε τη γυναίκα του να ρεμβάζει στο μπαλκόνι κτιρίου στην Όθωνος & Αμαλίας, την παραλία της πόλης, εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά της Πάτρας με ταχύτητα... θαλάσσης.

Δείτε την

 

Στην Ομάδα Patras Old Photos- Πάτρα, φωτογραφίες από τα περασμένα χρόνια, μπορείς να βρεις τα πάντα. Φωτογραφίες, κάρτες, επιστολές, έγγραφα, και γκραβούρες από όλο το εύρος της ζωής της πόλης τα παλιότερα χρόνια και όχι μόνο. Παράλληλα με τις φωτογραφίες, υπάρχουν θεματικά βιντεάκια στο διαδικτυακό κανάλι της Ομάδας στο Υoutube http://www.youtube.com/channel/UCmREonL0UYIR7uSe330GmWA δημιουργημένα από αναρτήσεις φωτογραφιών που αγαπήθηκαν, συγκίνησαν και δημιούργησαν συναισθήματα, ή αφορούν συγκεκριμένη θεματολογία, ενώ και η μακρόχρονη ιστορία της πόλης ξεδιπλώνεται τόσο μέσα από τα σχόλια, τις αναμνήσεις, τις πληροφορίες των μελών, όσο και με «αφιερώματα» ιστορικού περιεχομένου με συγκεκριμένη θεματολογία, όπως αυτά αναρτώνται από τα μέλη σε φακέλους κειμένων (files).

 

Στόχος των πέντε διαχειριστών της σελίδας, είναι η ταξινόμηση όλων αυτών των φωτογραφιών και του ιστορικού υλικού προκειμένου να δημιουργηθεί, όταν θα υπάρχει χρόνος, μια ιστοσελίδα, ενώ η ομάδα σχεδιάζει και δρομολογεί εκδηλώσεις και δρώμενα στο άμεσο μέλλο, με πρωταρχικό σκοπό να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο την πόλη που ζήσαμε και ζούμε. Μέσα από τη μνήμη, τη μαρτυρία, την οπτική επαφή με το παρελθόν να μπορέσουμε να μάθουμε την πόλη μας, να ακολουθήσουμε βήμα βήμα την εξέλιξή της ως σήμερα, να συγκρατήσουμε και να διατηρήσουμε στη θύμιση όσα έχουν χαθεί πίσω στο χρόνο, να ανακαλύψουμε εκ νέου την όμορφη Πάτρα.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight