Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Οι χειμερινοί κολυμβητές συνεχίζουν τις βουτιές τους παρά το κρύο – Πίνουν... τσίπουρα και σφύζουν από ζωή – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Οι χειμερινοί κολυμβητές συνεχίζο...
Χριστακόπουλος Θάνος

Μας αποκάλυψαν τα μυστικά τους

Τί κι αν η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά κι όλοι οι υπόλοιποι ντυνόμαστε καλά με ζεστά ρούχα και αξεσουάρ (καπέλα, γάντια κ.α.). Ορισμένοι Πατρινοί αψηφούν το κρύο, φορούν τα μαγιό τους και πέφτουν στα παγωμένα νερά της θάλασσας δείχνοντας μάλιστα να το... απολαμβάνουν.

Το Ρίο, η Πλαζ, το Μονοδένδρι κ.α. είναι οι παραλίες της περιοχής που παίρνουν ζωή καθημερινά από δεκάδες συμπολίτες που συνεχίζουν τα μπάνια τους «βρέξει-χιονίσει».

Οι χειμερινοί κολυμβητές του Ρίου μάλιστα διατηρούν και Σύλλογο ο οποίος απαρτίζεται από 100 μέλη, κάθε ηλικίας.

 

 

 

Μια άλλη ομάδα, η KatoKrata crew, διατηρεί ιστοσελίδα (winterswimmers.blogspot.gr) όπου αναρτούνται φωτογραφίες και βίντεο από τις χειμερινές τους εξορμήσεις στη θάλασσα, ενώ γίνεται και ενημέρωση στους επισκέπτες της, για τις ημέρες και τις ώρες των μπάνιων.

 

 

 

Περίπου 25 με 30 Πατρινοί απολαμβάνουν τα χειμερινά τους μπάνια στα Ροΐτικα. Ανάμεσά τους, όπως πληροφορείται το thebest.gr, άνθρωποι ηλικίας έως και 85 ετών καθώς και μια έγκυος στον 8ο μήνα.

Κολυμπάνε, γνωρίζονται μεταξύ τους, πίνουν τα τσίπουρά τους, κάνουν τις πλάκες τους και αναζωογονούνται.

Εκεί συναντήσαμε, κάποιους εξ' αυτών, το πρωί της Τρίτης. Η συννεφιά και η υποψία βροχής (που αργότερα) επιβεβαιώθηκε απέτρεψε αρκετούς να κατέβουν στην παραλία. Παρά ταύτα πάνω από 10 άτομα δεν χάλασαν τη ρουτίνα τους.

Μιλήσαμε με ορισμένους από αυτούς και μάθαμε κάποια από τα «μυστικά» τους καθώς και το τί τους προσφέρει η κολύμβηση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η κυρία Αιμιλία, είναι 72 ετών, τα τελευταία 12 χρόνια, από τότε που βγήκε στην σύνταξη, συνεχίζει τα μπάνια της μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Στα πολλά κρύα του χειμώνα κάνει μια διακοπή κι επιστρέφει δριμύτερη στα τέλη Μαρτίου.

«Είναι μια συνήθεια που νιώθω να μου κάνει πολύ καλό. Μου προσφέρει ενέργεια και με βοηθάει να διατηρούμαι σε καλή κατάσταση. Όταν η θάλασσα δεν είναι κρύα κολυμπάω για περίπου 45 λεπτά, άλλες φορές μένω μέσα λιγότερο, 20 με 30 λεπτά», μας λέει.

Όταν έχει ήλιο η κυρία Αιμιλία κάνει το ντουζάκι της, αλλάζει και μετά κάνει την ηλιοθεραπεία της, σε διαφορετική περίπτωση φεύγει άμεσα για το σπίτι.


 

Ο Κώστας, πολύ νεώτερος στην ηλικία, κάνει χειμερινά μπάνια εδώ και περίπου 2 χρόνια. Του αρέσει πάρα πολύ η εμπειρία και δεν κατεβαίνει στην παραλία μόνο όταν την περιοχή πλήττει σφοδρή κακοκαιρία. Και αυτός πάντως σταματάει για περίπου 15 μέρες μετά τις Εορτές των Χριστουγέννων.

«Ειδικά τον χειμώνα είναι φανταστικό να βλέπεις τα χιονισμένα βουνά κι εσύ να είσαι στη θάλασσα. Παραμένω μέσα για περίπου 20 με 25 λεπτά, μετά το σώμα μου χτυπάει το καμπανάκι, παγώνουν τα άκρα μου και πρέπει να βγω», μας εξηγεί ο Κώστας. Και Κώστας θεωρεί ότι αυτή του η συνήθεια τον έχει βοηθήσει αρκετά στη ζωή του καθώς έχει βελτιώσει την φυσική του κατάσταση και την υγεία του, τον βοηθάει να χαλαρώνει και να ξεφεύγει από τις δυσκολίες της ζωής του.

Όσο για το κρύο η απάντησή του αφοπλιστική: «Όταν θα μπεις νιώθεις μια παγωμάρα για 2-3 λεπτά μετά όμως τέλος. Στο μυαλό είναι όλα!».

 

 

 

Ο Φρατζέσκο κολυμπάει τους χειμώνες από πέρυσι. «Δεν κρυώνω», μας λέει, «η θάλασσα ήταν υπέροχη, παρά την συννεφιά». Τις πιο δύσκολες ημέρες δεν ξεπερνάει τα 15 λεπτά, την ημέρα που τον συναντήσαμε όμως, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 11 βαθμούς, κολύμπησε για μισή ώρα.

«Όταν άρχισα εγώ ήταν λιγάκι δύσκολο επειδή αποφάσισα να ξεκινήσω μέσα στον χειμώνα. Τώρα όμως έχω πια συνηθίσει και δεν σταματάω με τίποτα. Μάλιστα όταν έξω κάνει κρύο, μέσα είναι πιο καλά», υπογραμμίζει.

Όσο για το πώς ξεκίνησε εξηγεί ότι πάντα του άρεσε να γυμνάζεται και ένας φίλος του γιατρός τον παρότρυνε να δοκιμάσει τα χειμερινά μπάνια. «Έχω δει μεγάλη διαφορά. Σε βοηθάει να νιώθεις όμορφα, να ξεπερνάς πόνους κ.α.».

 

 

Η κυρία Κωνσταντίνα εδώ και 5 χρόνια σπάνια χάνει μπάνιο κι έτσι ξεπερνάει τα 350 μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Μας αποκαλύπτει ότι πάντα πριν πάει στη θάλασσα παρακολουθεί τον καιρό και ανάλογα με τη θερμοκρασία που δίνουν οι μετεωρολόγοι τόσο κάθεται και μέσα στο νερό.

«Αν έχει 10 βαθμούς κολυμπώ για 10 λεπτά, εάν έχει 15 βαθμούς 15 λεπτά και πάει λέγοντας. Αυτό είναι ένα μυστικό που έμαθα από τους παλαιότερους», σημειώνει.

Είναι πεπεισμένη ότι τα χειμερινά μπάνια της έχουν προσφέρει πάρα πολλά: «Δεν αρρωσταίνω πλέον ποτέ. Έχει δυναμώσει ο οργανισμός μου. Στο αριστερό μου γόνατο έχω μια χονδροπάθεια, τώρα πηγαίνω πολύ καλύτερα και μάλλον θα γλιτώσω το χειρουργείο. Επίσης αντιμετώπιζα πρόβλημα με τα πνευμόνια μου και πλέον ανασαίνω άνετα.

Όπως σημειώνει πλέον η συνήθειά της αυτή της έχει γίνει «εξάρτηση» και καλεί και άλλους συμπολίτες να το δοκιμάσουν…

Η κυρία Μαρία, τέλος, για πρώτη χρονιά φέτος συνεχίζει τα μπάνια της και το χειμώνα. Και αυτή μέχρι τώρα έχει χάσει ελάχιστες, βουτιές στη θάλασσα και έχει εθιστεί.

«Τα αποτελέσματα, αν και ακόμα είναι νωρίς, είναι ήδη ορατά. Έχω σοβαρό πρόβλημα με το πόδι μου. Τώρα πια όμως το πατάω καλύτερα, σχεδόν δεν πονάω και οι γιατροί με παροτρύνουν να συνεχίσω κι αισιοδοξούν ότι θ’ αποφύγω το νυστέρι», λέει μιλώντας στο thebest.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight