Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Νέοι, ανεργία και ελεύθερος χρόνος - Τα βασικά συστατικά μιας γεμάτης καφετέριας

Πάτρα: Νέοι, ανεργία και ελεύθερος χρόνο...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Δεν είναι τυχαίο οτι αυξάνονται κάθε μήνα οι σχετικές επιχειρήσεις

Το οτι σχεδόν κάθε μήνα ανοίγει και μια νέα καφετέρια, είτε με μετατροπή προηγούμενου επαγγελματικού χώρου, είτε κατόπιν αναζήτησης νέας στέγης για να κατασκευαστεί άλλο ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν είναι τυχαίο. Αυτό που λένε όλοι, πως έχουν γεμίσει οι καφετέριες κι ας υπάρχει τόση ανεργία, δεν είναι αποτέλεσμα του άμεσου επακόλουθου αλλα προφανώς.. οι συνέπειες. Δεν είναι τυχαίο που ξεφυτρώνουν η μια μετά την άλλη καφετέριες σε κάθε μηκος και πλάτος και της Πάτρας.

Αφθονος ελεύθερος χρόνος, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, part time, και περιστασιακές, δουλειές του ποδαριού, είναι ο κανόνας και στην Πάτρα του 2014. Αγχος, εργασιακή αβεβαιότητα, ψυχολογικές μεταπτώσεις, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για μια στιγμή χαλάρωσης, κουβέντα και ανάλυση του προβληματισμού με φίλους ή γνωστούς. Τα "απόνερα" της εργασιακής αβεβαιότητας, ή ακόμη και της έλλειψης εργασίας προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που πρέπει να ανακοπούν απο έναν "κυματοθραύστη". Οχι και τόσο πολύπλοκο. Κάτι εύκολο, κάτι απλό και προσβάσιμο στον καθένα. Ενας καφές, ατελείωτες ώρες στο facebook ακόμη και κατα τη διάρκεια του καφέ, συζητήσεις -πολλές φορές δίχως νόημα- και ψυχανάλυση.

Κάπως έτσι, οι καφετέριες είναι γεμάτες, οι παρέες μιλούν για διάφορα -κυρίως διαπροσωπικές σχέσεις και η ώρα περνά. Η ρουτίνα έχει καλύτερη "γεύση" συνοδευόμενη από την καφεΐνη. Εννίοτε και το κάπνισμα που αν και βλάπτει συντηρεί τις μηχανικές μας κινήσεις σε εγρήγορση και η ώρα κυλά κατα προσέγγιση του καθενός, τουλάχιστον όχι μοναχικά.

Ψυχολόγοι απο την Αχαϊκή πρωτεύουσα που έχουν εντρυφήσει στο θέμα μας λένε πως τουλάχιστον η καθημερινή συναναστροφή με φίλους, γνωστούς κ.α. μας απομακρύνει απο το ενδεχόμενο της ψυχολογικής κατάπτωσης στα όρια της κατάθλιψης. Το να μην κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Η εξωστρέφεια, σε κάθε της μορφή, κάνει καλό μας λένε οι ίδιοι. Το γέλιο, η ατάκα, ακόμη και το κουτσομπολιό, προσθέτει κάτι στην καθημερινότητα, κάνοντας την ημέρα λίγο διαφορετική, ακόμη κι αν το υποκείμενο βρίσκεται στο φάσμα της ανεργίας. Κάτι που του στερεί την χαρα της δημιουργικής συμμετοχής, της απόλαυσης των αγαθών που προσφέρει ο μηνιαίος σταθερός μισθός, αλλα ακόμη και η εμπλοκή σε μια δουλειά τουλάχιστον για ένα 8ωρο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν κάτι, ότι κι αν είναι αυτό, (γυμναστήριο, τζόκινγκ, χορό, κ.α.) για να αφαιρέσουν απο τις ατελειώτες  ώρες της ημέρας. Η οποία είναι πολύ βαρετή, όπως μας λένε και οι ψυχολόγοι, αν δεν έχεις κάτι να κάνεις, όντας άνεργος, ή ημιαπασχολούμενος.

Ο καφές είναι η εύκολη απόδραση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις