Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:«Απόδραση» από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου – Oι κρατούμενοι που αγάπησαν τη λογοτεχνία

Πάτρα:«Απόδραση» από τις φυλακές Αγίου Σ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ετοιμάζεται η βιβλιοθήκη για τους κρατούμενους

«Απόδραση» από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου και τις δύσκολες συνθήκες κράτησης, μαζί με τον Τζέιμς Τζόυς, τον Ουμπέρτο Έκο, τον Τζόζεφ Κόνραντ και άλλους συγγραφείς. Στον στενό χώρο του κελιού, χωρίς στοιχειώδης πολλές φορές συνθήκες κράτησης 50 έγκλειστοι της  φυλακής της  Πάτρας, προσπαθούν μαζί με τους ειδικούς του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και να ενισχύσουν την ψυχολογία τους.

Πρόσφατα ζήτησαν να δημιουργηθεί  μια βιβλιοθήκη και η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του ΚΕΘΕΑ ήταν γενναιόδωρη.  Εκατοντάδες βιβλία συγκεντρώθηκαν και η δημιουργία της βιβλιοθήκης για τα μέλη των ομάδων  συμβουλευτικής και υποστήριξης  μέχρι τα Χριστούγεννα θα  έχει ολοκληρωθεί , όπως επισημαίνει στο thebest.gr  η Ελευθερία Παππά, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ.

«Εμείς μέσα στα πλαίσια όλων των δυσκολιών που υπάρχουν σε μια φυλακή προσπαθούμε να βοηθούμε τους ανθρώπους να κάνουν τη ζωή τους λίγο καλύτερη. Για παράδειγμα επιδιώκουμε με τη δημιουργία βιβλιοθήκης να περνάνε λίγο πιο δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο κι από εκεί και πέρα προσπαθούμε να τους στηρίξουμε στο πώς μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Είσαι στη φυλακή για κάποιο λόγο από εκεί και πέρα πώς θα μπορείς να είσαι με έναν καλύτερο τρόπο;» εξηγεί τη φιλοσοφία του προγράμματος που ακολουθείται στις φυλακές η κ. Παππά.

«Η δημιουργία βιβλιοθήκης ήταν δικό τους αίτημα. Υπάρχει βιβλιοθήκη μέσα στις φυλακές και λέγανε τι βιβλίο μας προτείνετε να διαβάσουμε; Θέλουμε να περάσουμε τον χρόνο μας. Κι έτσι  είπαμε να ζητήσουμε την υποστήριξη του κόσμου και πραγματικά υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Συγκεντρώσαμε εκατοντάδες βιβλία. Μέχρι τις γιορτές η  δημιουργία της βιβλιοθήκης για τα μέλη των ομάδων θα έχει ολοκληρωθεί.

Στις ομάδες συμβουλευτικής και υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ στον Άγιο Στέφανο συμμετέχουν περίπου 50 άτομα ηλικίας  30 έως 60 ετών και το πρόγραμμα διαρκεί ένα σχεδόν χρόνο. «Περνάνε πολύ δύσκολα όχι μόνο λόγω της ψυχολογίας τους, αλλά είναι και οι συνθήκες κράτησης πολύ άσχημες. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και κτιριακά.  Δεν έχουν θέρμανση, είναι δύσκολα τα πράγματα σε μια φυλακή και είναι και το κομμάτι της χρήσης που τους δυσκολεύει πάρα πολύ».

Για τα Χριστούγεννα το ΚΕΘΕΑ ετοιμάζει δημιουργικές και υποστηρικτικές δράσεις

«Για τα Χριστούγεννα προγραμματίζουμε δράσεις που αφορούν τη δημιουργία χριστουγεννιάτικων κατασκευών. Επίσης ο Σύλλογος Γονέων του ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο  θα τους προσφέρει τρόφιμα γιατί είναι δύσκολα τα πράγματα»


H κ. Ελευθερία Παππά , υπέυθυνη του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ

Μερικά από τα βιβλία που συγκεντρώθηκαν για τους κρατούμενους

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις