Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παραδόθηκε ο αναστηλωμένος Βυζαντινός Ναός του Αγ. Νικολάου στο Αγρίδι Αχαΐας - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Παραδόθηκε ο αναστηλωμένος Βυζαντινός Να...

Παρέστη και ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης

Ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νίκος Τσούκαλης παρευρέθηκε τη Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014, στη σεμνή τελετή παράδοσης στην τοπική κοινότητα Αγριδίου Αχαΐας και τους επισκέπτες της περιοχής του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Νικολάου. Το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγριδίου Αχαΐας και Συντήρηση των Τοιχογραφιών του» εκτέλεσε η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων Α. Γ. Λεβέντη και Χ. Κ. Λεβέντη.

Στην τελετή, στην οποία ήταν παρούσα η Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Λίνα Μενδώνη, τιμήθηκαν οι αξιότιμοι χορηγοί του έργου από την επιβλέπουσα αρχαιολόγο του έργου Δρ. Αναστασία Κουμούση, προϊσταμένη της 6ης Εφορείας, και την τοπική Μητρόπολη.

Η επιτυχής ολοκλήρωση μέσα σε μόλις μια διετία της τόσο επιμελημένης αναστήλωσης του μνημείου έγινε εφικτή με την άοκνη συνδρομή και προσπάθεια όλης της αξιόλογης επιστημονικής ομάδας εργασίας των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και των συνεργατών της.

Παρευρέθηκαν μέλη του προσωπικού από την ομάδα εργασίας και όλες της υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αχαΐα, φορείς της τοπικής κοινωνίας και πλήθος κόσμου.

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στο χωριό Αγρίδι, σε ένα ορεινό τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Ο ναός οικοδομήθηκε τον 13ο αιώνα και τοιχογραφήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες ενός τοπικού άρχοντα κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Αποτελεί πλέον μετά την αποκατάσταση ένα αξιόλογο μνημείο της περιοχής που κοσμεί τον οικισμό του Αγριδίου και συντελεί στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της ορεινής Αχαΐας.

Μετά την τελετή έγινε ξενάγηση από την επιβλέπουσα στο έργο με σύντομη περιγραφή της διαδικασίας των εργασιών και των δυσχερειών της αναστήλωσης του μνημείου.

Παρουσιάστηκαν επί τόπου στο κοινό οι εργασίες αποκατάστασης που αντιμετώπισαν τις κακότεχνες νεωτερικές επεμβάσεις στο ναό και τα στατικά προβλήματα που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό του 2008. Εντυπωσίασε ο εικονογραφικός διάκοσμος και ο περιβάλλων χώρος που διαμορφώθηκε με ήπιες επεμβάσεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις