Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έκλεισε οριστικά η "Ημέρα" της Πάτρας

Έκλεισε οριστικά η "Ημέρα" της Πάτρας

Ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα η αναστολή έκδοσης της εφημερίδας

Οριστικό τέλος για την εφημερίδα "Ημέρα". Χθες  το απόγευμα η ιδιοκτησία της εφημερίδας, μέσω εκπροσώπων της, ανήγγειλε την οριστική αναστολή της έκδοσης. Συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή των εργαζομένων ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια άσχημη εξέλιξη, καθώς κλείνει μια από τις ιστορικότερες εφημερίδες της πόλης και οδηγούνται στην ανεργία δεκάδες άτομα.

Η Ημέρα  ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1945 με το όνομα Σημερινή και εκδιδόταν από ομάδα τυπογράφων. Το 1951 ανέλαβε τη Σημερινή ο Χρήστος Ριζόπουλος, εργαζόμενος στην εφημερίδα, και την μετονόμασε σε «Η Ημέρα». Το νέο όνομα είχε προτείνει ο τότε Αχαιός Βουλευτής Φωκίων Ζαΐμης. Στην συνέχεια, το 1990, την εφημερίδα που πάντα κινείτο στο χώρο της κετροαριστεράς, ανέλαβε ο Ανδρέας Χριστόπουλος, σημερινός εκδότης της εφημερίδας «Σημερινή», ο οποίος επίσης ήταν εργαζόμενος στην εφημερίδα.   Η «Ημέρα» πέρασε το 2005  στον Θεόδωρο Καμπέρο και στην Εκδοτική Πατρών Α.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων και της Ένωσης Υπαλλήλων και Γραφικών Τεχνών χαιρετίζουν την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου, στις εφημερίδες «Αλλαγή», «Γεγονότα», «Ημέρα» και «Σημερινή» της Πάτρας.
Το μήνυμα που εστάλη ήταν σαφές. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο δεν πρόκειται να δεχθούν πρακτικές που παγιώνουν καταστάσεις αυθαιρεσίας και παρανομίας και θα συνεχίσουν τους αγώνες τους έως ότου επέλθει καθεστώς πλήρους νομιμότητας σε ό,τι αφορά στην κανονική καταβολή των αμοιβών, στην ασφαλιστική κάλυψη των συναδέλφων, στην απαρέγκλιτη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Η ενότητα του κλάδου είναι η μεγάλη ισχύς του, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην συνέλευση των εργαζομένων στις τέσσερις εφημερίδες, το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ και φυσικά στην απεργία της ίδιας μέρας.
Οι εργαζόμενοι στον Τύπο διεκδικούν το αυτονόητο και το νόμιμο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Διεκδικούν την αξιοπρεπή διαβίωση τους, την εργασιακή τους ασφάλεια και το δικαίωμα σε μια κανονική σύνταξη.

Σε ό,τι αφορά στην παράνομη και προσχηματική απόφαση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Ημέρα» κ. Θεόδωρου Καμπέρου να αναστείλει την έκδοση της εφημερίδας, με άλλοθι την απεργία των εργαζομένων, τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Συντακτών και της Ένωσης Υπαλλήλων Τύπου και Γραφικών Τεχνών, διαμηνύουν στον κ. Καμπέρο ότι αν αναζητεί άλλοθι και προσχήματα ας ψάξει αλλού να τα βρει και όχι στην δίκαιη απεργία των εργαζομένων.
Η απόφαση αυτή εξωθεί στην ανεργία περίπου 50 εργαζόμενους, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί το πείσμα της ιδιοκτησίας. Δεν είναι δυνατόν η κοινή γνώμη της πόλης να δεχθεί ότι η κήρυξη μιας 24ωρης απεργίας μπορεί να έχει ως φυσιολογικό αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας ενός μέσου ενημέρωσης.

Καλούμε τον κ. Θεόδωρο Καμπέρο να ανακαλέσει την απόφαση του, καλούμε επίσης τους φορείς της πόλης να υποστηρίξουν το αίτημα επαναλειτουργίας της εφημερίδας, με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και στην βάση της τήρησης όλων των προβλεπομένων απο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όρων και προϋποθέσεων.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ

«Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και συνολικά οι εργατική τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης μας πρέπει να απορρίψουν τον άθλιο και προκλητικό εκβιασμό του κεφαλαιοκράτη Καμπέρου, που εκφράστηκε με άρθρα σε τοπικές εφημερίδες από διάφορες καλοπληρωμένες γραφίδες που τελούν υπό τις διαταγές του!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πάτρας του  ΠΑΜΕ και συνεχίζει:

«Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι: Χρόνια τώρα στο πλευρό του Καμπέρου βρίσκεται ο Φούρας και η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ. Ο «νέος» υπουργός Εργασίας δεν γνωρίζει τίποτα για τις δραστηριότητες του κουμπάρου του;

Δίπλα του είναι σταθερά οι γνωστοί απεργοσπάστες, πολυθεσίτες «συνδικαλιστές» του ΠΑΣΟΚ που ελέγχουν την πλειοψηφία του ΕΚ της Πάτρας.

Με πρόσχημα πάντα το «καλό των εργαζομένων» οι κύριοι αυτοί έχουν προσφέρει επανειλημμένως την απλόχερη υποστήριξη τους με πολλούς τρόπους στον κεφαλαιοκράτη. Μέχρι κι «εγγυητές» του, προσφέρθηκαν ο κ. Καλής και η παρέα του!

Αν και για να είμαστε δίκαιοι, δεν θυμόμαστε κανέναν κεφαλαιοκράτη στη περιοχή μας να διαμαρτυρήθηκε ποτέ, έστω για τα μάτια του κόσμου, για τις παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου υπέρ των εργαζομένων!

Πράγμα πολύ φυσικό, αφού οι κύριοι της πλειοψηφίας του ΕΚ μαζί με τις συνιστώσες του ΠΑΣΟΚ στη πόλη μας (ΣΕΑΜ-ΣΥΝ-ΚΟΕ) πορεύονται από κοινού στις Πρωτομαγιάτικες «διαδηλώσεις» παρέα με τον Αντζουλάτο και τους υπόλοιπους «φτωχούς πλην τίμιους» κεφαλαιοκράτες της περιοχής,  εκφράζοντας και μ’ αυτό τον τρόπο τις συμφωνίες που έχουν συνυπογράψει με τους βιομήχανους της Δυτικής Ελλάδας στην τοπική ΟΚΕ.

Πρόκειται για πιστά αντίγραφα των συμφωνιών που έχουν κάνει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, στη ΓΣΕΕ, με τον ΣΕΒ.

Δεν χρωστάμε σε κανένα κηφήνα.

Οι κεφαλαιοκράτες και η αγορά τους δεν «χαρίζουν» δουλειά. Αυξάνουν τα κέρδη τους απ’ την εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης. Το σύστημα τους γεννάει την ανεργία γιατί η παραγωγή στον καπιταλισμό γίνεται άναρχα, με μόνο σκοπό την δημιουργία εμπορευμάτων για κέρδος-και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας-την όσο γίνεται μεγαλύτερη ληστεία της εργατική σου δύναμης.

Γυρίζουν τα ρολόγια της ιστορίας πιο πίσω κι απ’ το Σικάγο. Οι κεφαλαιοκράτες και η αγορά τους είναι ανίκανοι να λύσουν ακόμη και τα πιο απλά ζητήματα που αφορούν την ζωή των εργαζομένων. Χωρίς εμάς όμως δεν μπορούν να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουν τον πλούτο και δεν τους έχουμε καμία ανάγκη.

Το νομοθετικο πλαισιο που στηριξαν στην Ε.Ε. ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. ΣΥΝ- ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ, ενισχύει τον ψευτοτσαμπουκα και τους εκβιασμούς του κάθε  σύγχρονου δουλεμπόρου

Ο κεφαλαιοκράτης Καμπέρος και οι εταιρείες του, «Σύγχρονη Κατασκευή» (κατασκευαστική εταιρεία πολυτελών κατοικιών), εφημερίδες και ραδιοσταθμοί, η γνωστή εταιρεία logistics (μεταφορές παντός είδους εμπορευμάτων, απ’ όλο τον κόσμο και σ’ όλο το κόσμο), καθώς κι η εταιρεία με τα 3 ελικοπτεράκια, έκαναν τζίρο το 2008, 45 εκατομμύρια ευρώ, με 3 εκατομμύρια ευρώ κέρδη. Αυτά επισήμως! Γιατί ανεπισήμως, δεν έχουμε πληροφόρηση!

Είτε με κέρδη όμως, είτε με «ζημιές» για τους κυρίους με τα ελικοπτεράκια, τα δικά μας δικαιώματα πάντα ζημιές θα μετράνε, όσο δεν αποφασίζουμε να αποσυνδεθεί η πάλη για ζωή με δικαιώματα, από την κερδοφορία του κάθε κεφαλαιοκράτη.

Τα δικά τους κέρδη προϋποθέτουν την χασούρα μισθών και δικαιωμάτων. Ζωή με δικαιώματα για μας, σημαίνει να χτυπηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ

Δύναμη μας η συλλογική δράση, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Τιμώρησε με όλους τους τρόπους τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς υπηρέτες των «Καμπέρων». Αποδυνάμωσε σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κλάδους τους υπηρέτες του κεφαλαίου. Βάλε πλάτη να φτιαχτούν παντού επιτροπές αγώνα του ΠΑΜΕ."

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις