Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τεράστια αναγνώριση για τους μαθητές του Λυκείου Δεμενίκων που έδωσαν τα χρήματα της εκδρομής τους για τη θεραπεία 15χρονου μαθητή - Τους τίμησε η Ακαδημία Αθηνών!

Πάτρα: Τεράστια αναγνώριση για τους μαθη...

Βράβευση και για τον Πατρινό Θεόδωρο Γ. Γιαννόπουλο

Η χθεσινή πανηγυρική συνεδρία και η απονομή των ετήσιων βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών δεν ήταν, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, η τελευταία εκδήλωση της χρονιάς. Το ανώτατο πνευματικό ιδρύμα της χώρας ήταν όμως και φέτος πιστό και σταθερό στα κριτήριά του βραβεύοντας σε όλες τις Τάξεις, νέους επιστήμονες και δημιουργούς, αλλά και ανθρώπους που έχουν ήδη διανύσει μια μεγάλη διαδρομή στον τομέα τους.

Ξεχωριστή θέση, όπως κάθε χρονιά έχουν στις επιλογές της Ακαδημίας Αθηνών τα βραβεία της Τάης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Στο πλαίσιο αυτό τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που λειτουργούν ή λειτούργησαν, ενίοτε με κίνδυνο της ζωής τους, για το καλό των συνανθρώπων μας.

Ετσι φέτος τιμήθηκαν ο 15χρονος Τηλέμαχος Τσιμηρίκας, που κάηκε στην προσπάθειά του να σώσει από την πυρκαγά τα δύο μικρότερα αδέλφια του και οι μαθητές της Γ' Τάξεως Λυκείου Δεμενίκων Πατρών, που διέθεσαν το ποσόν για την πενθήμερη εκδρομή τους στη νοσηλεία και εγχείριση του 15χρονου Μανώλη, μαθητή του 11ου Γυμνασίου Πατρών.

Επίσης ο Πατρινός Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος, βραβεύτηκε για το βιβλίο του «Πόθεν και πότε οι Έλληνες; Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επιστήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού". Ο κ. Γιαννόπουλος απέσπασε το Λυκούργειο βραβείο το οποίο  απονέμεται σε πρωτότυπη επιστημονική συνθετική εργασία, αναφερομένη σε θέμα από την ιστορία του ελληνικού έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων.

Παράλληλα τιμήθηκαν και φέτος άνθρωποι ή ομάδες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην καταγραφή και στη συλλογή όψεων της πατρίδας μας, όπως το Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» για «το εθνικής σημασίας επιτελεσθέν έργο της συντάξεως της ελληνικής βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα», το ζεύγος Γιώργος και Εύη Μπεληγιάννη, για το λεύκωμά τους «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας», ο αντιναύαρχος ε.α. Αναστάσιο Κ. Δημητρακόπουλος για το πεντάτομο έργο του «Β Παγκόσμιος Πόλεμος – Οι πολεμιστές του Ναυτικού θυμούνται», το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα «Β. Παπαντωνίου» ή ο Αλεξανδρινός αρχιτέκτονας Mohamed Fouad Awad, «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του υπέρ της διατηρήσεως και αναδείξεως της ιστορικής και αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο».

Στην Τάξη Θετικών Επιστημών, οι ερευνητές και η μάχη κατά των μορφών του καρκίνου βραβεύτηκαν φέτος. Στην Τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών είχαν μερίδιο και επιβράβευση όλες οι γενιές. Για το σύνολο του έργου τους τιμήθηκαν ο στιχουργός και συγγραφέας Μάνος Ελευθερίο,ο ποιητής και πανεπιστημιακός δάσκαλος Νάσος Βαγενάς, ο ποιητής και ψυχίατρος Θανάσης Χατζόπουλος. Δίπλα τους νεότεροι συγγραφείς τιμήθηκαν για συγκεκριμένα βιβλία, όπως ο Σωτήρης Δημητρίου, η Αμάντα Μιχαλοπούλου.

Τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών

1. Βραβείο εις μνήμην Φωτεινής Κουνάδη – Κατσαρέλη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση ορθόδοξων ελληνικών ιεραποστολών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, στην Ιεραποστολή Kolwezi της Επισκοπής Κατάγκα του Κονγκό για την μακροχρόνια φιλανθρωπική και κοινωνική της δράση που επιτελείται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

2. Βραβείο της Ακαδημίας μετά θάνατον στον 15χρονο Τηλέμαχο Τσιμηρίκα, ο οποίος κάηκε στην προσπάθειά του να διασώσει από πυρκαγιά τα δύο μικρότερα αδέλφια του.

3. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, την αρχαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη της Ελλάδος, για τη μακρόχρονη, πολυδιάστατη και πολύτιμη προσφορά της ως εστία πολιτισμού που προάγει την επιστημονική έρευνα και την πνευματική δημιουργία στην Κέρκυρα, τα Επτάνησα και την Ελλάδα.

4. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» (1974) για τις συλλεκτικές, ερευνητικές και εκδοτικές δραστηριότητές του.

5. Έπαινος, οίκοθεν, στην Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» (1896) για τη μακρόχρονη προσφορά της στους τομείς της αρχαιολογίας, ιστορίας και λαογραφίας της περιοχής του Αλμυρού και όλης της Θεσσαλίας.

6. Έπαινος, οίκοθεν, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης για την πολυσχιδή κοινωνική και πολιτιστική του δραστηριότητα.

7. Έπαινος, οίκοθεν, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κέλλης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας για την κάτω από αντίξοες συνθήκες συμβολή του στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

8. Έπαινος, οίκοθεν, στους μαθητές της Γ΄ Τάξεως Λυκείου Δεμενίκων Πατρών, οι οποίοι πρώτοι διέθεσαν το χρηματικό ποσό που προοριζόταν για την πενθήμερη εκδρομή τους, στη νοσηλεία και εγχείρηση του μαθητή του 11ου Γυμνασίου Πατρών που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις