Στα 127,1 εκατ. ευρώ σκαρφάλωσαν τα καθαρά κέρδη της
Στα 127,1 εκατ. ευρώ σκαρφάλωσαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ τοι πρώτο εξάμηνο του 2013, έναντι 22,9 εκατ. ευρώ την αντίστοχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η εταιρεία.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €170,2 εκατ. έναντι €52,5 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2012.
Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) είναι αυξημένα κατά €97,3 εκατ. (+19,9%) σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2012 και ανήλθαν σε €586,3 εκατ., κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους του ενεργειακού μείγματος κατά €146 εκατ. (-8,1%), με το περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 19,9%, σε σύγκριση με 16,6% το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 1.064 GWh (-3,5%), στις 29.217 GWh, έναντι 30.281 GWh το α’ εξάμηνο του 2012. Αν εξαιρέσουμε τις εξαγωγές και την άντληση, η ζήτηση μειώθηκε κατά 3,3% (-923 GWh). Στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, ο ρυθμός μείωσης της συνολικής ζήτησης επιβραδύνθηκε σε 2% από 4,9% στο πρώτο τρίμηνο.
Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, μειώθηκαν κατά 479 GWh (-1,9%), σε 24.604 GWh, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, παρά τη μικρή ανάκτηση μεριδίου 0,4% στη λιανική αγορά. Τα αντίστοιχα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,9% λόγω των τιμολογιακών αυξήσεων από 1/1/2013 , οι οποίες αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη μείωση του όγκου των πωλήσεων και την επιδείνωση του μείγματος πωλήσεων της ΔΕΗ.
Ο κύκλος εργασιών σημείωσε μικρή αύξηση κατά €13,2 εκατ. (+0,4%) και διαμορφώθηκε σε €2.951,2 εκατ. Στον κύκλο εργασιών συμπεριλαμβάνεται ποσό € 3,1 εκατ. που αφορά τη συμμετοχή χρηστών του δικτύου για τη σύνδεσή τους σε αυτό.
Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά €21,6 εκατ. σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2012, λόγω της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και από το γεγονός ότι στην αντίστοιχη περίοδο του 2012 υπήρχε αυξημένος αριθμός αιτήσεων για συνδέσεις με το δίκτυο από παραγωγούς ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών).
Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ κάλυψαν το 63,8% της συνολικής ζήτησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το α΄ εξάμηνο του 2012 ήταν 67%.
Σε απόλυτα μεγέθη, σημειώθηκε μείωση η οποία ανήλθε σε 1.635 GWh, που οφείλεται στη μικρότερη παραγωγή των μονάδων λιγνίτη και φυσικού αερίου, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή.
Επιπλέον, η παραγωγή τρίτων από ΑΠΕ αυξήθηκε στις 4.167 GWh (+1.195 GWh) και το αντίστοιχο μερίδιό τους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 14,3% από 9,8%.
Οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά €255,5 εκατ. (-17%) σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2012, κυρίως λόγω των χαμηλότερων δαπανών για φυσικό αέριο και δευτερευόντως για υγρά καύσιμα.
Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των δαπανών για αγορές ενέργειας, το οποίο οφείλεται στη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) κατά 39,5%, από €60,8/MWh σε €36,8/MWh, αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη δαπάνη για την ανάκτηση του μεταβλητού κόστους τρίτων συμβατικών παραγωγών.
Η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπής CO2 ανήλθε σε €106,2 εκατ., αυξημένη κατά €105,8 εκατ. σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2012, λόγω του γεγονότος ότι από 1/1/2013, η ΔΕΗ δεν διαθέτει πλέον δωρεάν δικαιώματα εκπομπής CO2. Οι εκπομπές CΟ2 για το α΄ εξάμηνο του 2013 ανήλθαν σε 18,8 εκατ. τόνους, έναντι 22,9 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η συνολική μείωση των αμοιβών προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας που κεφαλαιοποιείται, ανήλθε σε €10,3 εκατ. (-1,9%), μεταξύ των δύο περιόδων. Το μέγεθος αυτό προκύπτει αφού έχει αφαιρεθεί ποσό ύψους €6 εκατ. από το συνολικό κόστος μισθοδοσίας το οποίο πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ από το κράτος και το οποίο αφορά 480 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το ΤΑΥΤΕΚΩ.
H μείωση του αριθμού του μισθοδοτούμενου τακτικού προσωπικού ανήλθε σε 680 εργαζόμενους, από 20.534 στις 30 Ιουνίου 2012 σε 19.854 στις 30 Ιουνίου 2013. Σημειώνεται ότι, παρά το μειωμένο προσωπικό, οι ώρες για υπερωρία και βάρδια μειώθηκαν αθροιστικά κατά 4,3%.
• Το α΄εξάμηνο του 2013, το 46% των συνολικών εσόδων απορροφήθηκε από τις δαπάνες καυσίμων, CO2 και αγορών ενέργειας, έναντι 51,2% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση του ποσοστού των δαπανών για υγρά καύσιμα και φυσικό αέριο σε 16,1% από 23,6% των συνολικών εσόδων.
Αντίθετα, η συμμετοχή της δαπάνης για την ανάκτηση του μεταβλητού κόστους τρίτων συμβατικών παραγωγών αυξήθηκε σε 7,3% από 4,2%, ενώ για τα δικαιώματα CO2 διαμορφώθηκε σε 3,6%. Οι προβλέψεις απορρόφησαν το 6,4% των συνολικών εσόδων το α’ εξάμηνο του 2013 έναντι 4,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










