Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Η παράνομη υλοτομία, οι απειλές προς τους δασικούς και τα «καπαρωμένα» δέντρα στα δάση

Δυτική Ελλάδα: Η παράνομη υλοτομία, οι α...

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέτει σε κίνδυνο τα δάση της περιοχής

Ιστορίες καθημερινής τρέλας εκτυλίσσονται στα δάση της Αχαΐα και των υπόλοιπων Νομών της Δυτικής Ελλάδας καθώς η παράνομη υλοτομία «ανθεί» ειδικά φέτος που η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση σε ξύλα. Η παρανομία χτυπάει «κόκκινο» με αποτέλεσμα τη «νύφη» να πληρώνουν τα δάση της περιοχής.

Μάλιστα οι παράνομοι υλοτόμοι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν με όρους «μαφίας», αφού καταφεύγουν σε απειλές κατά των δασικών υπαλλήλων που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ φθάνουν στο σημείο να «καπαρώνουν» δέντρα που θεωρούν ότι τους ανήκουν.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr o Γενικός Διευθυντής Δασών και υπεύθυνος αγροτικών υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αντώνης  Καταρτζόπουλος, το πρόβλημα φέτος παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

«Υπάλληλοι της δασικής υπηρεσίες, στην Στροφυλιά, στον Άγιο Νικόλαο Σπάτων, στην Κεφαλονιά και αλλού έχουν δεχθεί ευθείες απειλές από λαθροϋλοτόμους που πιάστηκαν στα πράσα», υπογραμμίζει ο κ. Καταρτζόπουλος. Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι «ενδιαφερόμενοι» να γράφουν σε δέντρα τα αρχικά τους περνώντας έτσι το μήνυμα ότι οι συγκεκριμένοι κορμοί τους ανήκουν... έστω κι αν δεν διαθέτουν σχετική άδεια για να τους κόψουν.

Μάλιστα σε δάση της περιοχής έχει εσχάτως παρατηρηθεί το φαινόμενο να δημιουργούν γούβες γύρω από δέντρα π.χ. κουκουναριές, προκειμένου ν’ αδυνατήσουν οι ρίζες τους, να πέσουν τα δέντρα και στη συνέχεια να μπορούν να τα ξυλέψουν.

Συν τοις άλλοις, ανάμεσα στους παράνομους υλοτόμους, λειτουργεί άψογα ο «ασύρματος» με αποτέλεσμα ο ένας να ενημερώνει τον άλλο για αυτοψίες που πραγματοποιεί η δασική υπηρεσία κι έτσι ν’ αποφεύγουν την σύλληψη.

«Από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να προφυλάξουμε τα δάση μας. Έχουν καταρτιστεί προγράμματα καθημερινών περιπολιών, είναι όμως αδύνατον να είμαστε πανταχού παρόντες», επισημαίνει ο κ. Καταρτζόπουλος, ο οποίος μέσω της υπηρεσίας που προΐσταται έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο για την βελτίωση των ελέγχων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται: Η λειτουργία των υπηρεσιών σε 16ωρη βάση, η αύξηση των κονδυλίων για τα καύσιμα των οχημάτων της υπηρεσίας, η καλύτερη συνεργασία με τη Αστυνομία και τους Δήμους, καθώς και η αυστηροποίηση των πινών για όσους συλλαμβάνονται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις