Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι περιλαμβάνει η μελέτη για την παραλιακή ζώνη του Αιγίου και τα «Γαλαξειδιώτικα»

Τι περιλαμβάνει η μελέτη για την παραλια...

Ποδηλατόδρομοι, πλακοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμός και πολλά άλλα στο σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής

Στο πλαίσιο της υπ' αρ. πρωτ. 2994/16.09.2011 Πρόσκλησης της Ε.Δ.Α του Ε.Π. «Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013» για την υποβολή προτάσεων Οριστικών Σχεδίων «Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ)» και προτάσεων Οριστικών «Σχεδίων Παρεμβάσεων Τοπικής Ανάπτυξης (ΣΠΤΑ)», ο Δήμος Αιγιαλείας αποτελεί δυνητικό Δικαιούχο της πρόσκλησης και συμμετέχει στην υποβολή προτάσεων «Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ)». Στο πλαίσιο αυτό συντάχθηκε η παρούσα μελέτη, την οποία παρουσίασε αποκλειστικά το www.aigialeianews.gr και αφορά την Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της πόλης του Αιγίου και την αισθητική αναβάθμιση της σύνδεσης αυτής με την άνω πόλη.

Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει δύο τμήματα:

α) το παραλιακό μέτωπο της πόλης από την περιοχή του Λιμένα Αιγίου έως την περιοχή του Παλαιού Λιμεναρχείου (από Δυτικά προς Ανατολικά) και από την οδό Ζωοδόχου Πηγής έως τη θάλασσα (από Νότια προς Βόρεια) και

β) μέρος της συνοικίας Γαλαξειδιώτικα (οδούς Κων/πόλεως, Ομήρου, Μπιζανίου, Βαλτετσίου, Βαλαωρίτου, Σουλίου, Κιλκίς, Σάκαλη, τις δύο ανώνυμες οδούς, οι οποίες συνδέουν τις οδούς Κων/πόλεως και Αγ. Ανδρέα δυτικά της περιοχής μελέτης και τέλος της ανώνυμης οδού, η οποία είναι κάθετη στην οδό Κων/πόλεως και οδηγεί στον Ι. Ν. Αγ. Ανδρέα), καθώς και τις συνδέσεις της παραλιακής ζώνης με την προαναφερθείσα συνοικία και την άνω πόλη: σκάλες Κων/πόλεως προς την οδό Μιχαλοπούλου και τους χαρακτηρισμένους ιστορικούς τόπους της οδού Μιχαλοπούλου, του πλακόστρωτου Παλαιών Σφαγείων και τέλος τις σκάλες Φιλοποίμενος.

Οι εν λόγω περιοχές έχουν μεγάλη ιστορική αξία για την πόλη του Αιγίου, καθώς η μεν πρώτη συγκέντρωνε κατά το παρελθόν την οικονομική ζωή της πόλης με την ύπαρξη και λειτουργία πολυάριθμων βιοτεχνιών και βιομηχανιών και πετρόκτιστων σταφιδαποθηκών, απ' όπου το φημισμένο προϊόν της περιοχής, η σταφίδα «vostizza» εξάγονταν στα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.

Η δε συνοικία Γαλαξειδιωτίκων αποτελεί μία από τις παλαιότερες του Αιγίου. Επιπλέον σώζεται πλήθος αξιόλογων κτηρίων και ιστορικών τόπων τοπικής και υπερτοπικής σημασίας στην περιοχή ανάπλασης.

Οι εργασίες που προβλέπονται, σύμφωνα με τη μελέτη, αφορούν πλακοστρώσεις οδών, ασφαλτοστρώσεις, αναβάθμιση των υφιστάμενων κοινοχρήστων χώρων με παράλληλη ενοποίησή τους με στόχο τη βελτίωση της προσπελασιμότητας και την ανάκτηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, εξυγίανση και εμπλουτισμός των υφιστάμενων χώρων πρασίνου, δημιουργία νέων, καθώς και ηλεκτροφωτισμός της περιοχής και προβολή - ανάδειξη χώρων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την παραλιακή ζώνη οι προτεινόμενες επεμβάσεις είναι οι εξής:

- Διατήρηση κτηρίου παλαιού Λιμεναρχείου και αναδιαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου-πλατείας βορείως του εν λόγω κτηρίου.

- Διατήρηση πλατείας Δώδεκα Βρυσών και των υφιστάμενων πλακοστρώσεων ως έχουν και επέκταση προς βορά των μαρμάρινων πλακών στο χαμηλότερο επίπεδο της πλατείας.

- Διατήρηση μεγαλύτερου μέρους πλατείας Μαχαίρα στην υφιστάμενη κατάσταση με τοπικές επεμβάσεις (άρση και αντικατάσταση φθαρμένων κυβολίθων) και άρση των πλακοστρώσεων και αντικατάστασή τους στο σημείο του βαθμιδωτού άξονα κίνησης, ο οποίος επεκτείνεται βόρεια και συνδέεται με τις προτεινόμενες πλακοστρώσεις σε χαμηλότερη στάθμη.

- Συντήρηση και αποκατάσταση του παλαιού κυβολιθόστρωτου, το οποίο σώζεται βόρεια των παλαιών σταφιδαποθηκών από τον Λιμένα Αιγίου έως το φάρο και εξυγίανση της υπόλοιπης επιφάνειας με καθαρισμό και εφαρμογή πατημένου χώματος.

- Διατήρηση ως έχει του ήδη διαμορφωμένου πλακόστρωτου χώρου, νοτίως του φάρου, με τοπικές επεμβάσεις για την αντικατάσταση φθαρμένων υλικών επιστρώσεων.

- Κατασκευή πλακοστρώσεων με μαρμαροκυβόλιθους εκατέρωθεν της διατηρούμενης σιδηροδρομικής γραμμής για τη δημιουργία ζώνης περιπάτου, τόσο νοτίως παράλληλα με τον προτεινόμενο ποδηλατόδρομο όσο και βόρεια, στην εναπομείνασα επιφάνεια έως τη θάλασσα. Η πλακόστρωση αυτή θα εφαρμοστεί και σε επιλεγμένους, σύμφωνα με τη μελέτη, κάθετους, προς την οδό Ζωοδόχου Πηγής, άξονες καθώς και σε τμήματα των νέων πλατειών και του φάρου του παλαιού λιμένα.

- Κατασκευή έγχρωμου βοτσαλωτού δαπέδου στις υπάρχουσες και προτεινόμενες πλατείες και στο προτεινόμενο διευρυμένο πεζοδρόμιο της οδού Ζωοδόχου Πηγής.

- Κατασκευή ποδηλατόδρομου διπλής κυκλοφορίας καθ' όλο το μήκος της περιοχής μελέτης, από τον Λιμένα Αιγίου έως την περιοχή του παλαιού Λιμεναρχείου, στη θέση της σωζόμενης, κατά τμήματα και εν αχρηστία, σιδηροδρομικής γραμμής.

- Επένδυση σκαλοπατιών με πλάκες γρανίτη (πάτημα και ρίχτι) στα υφιστάμενα κλιμακοστάσια των κοινοχρήστων χώρων και κατασκευή νέων κιγκλιδωμάτων, στις θέσεις που ορίζονται από τη μελέτη.

- Δημιουργία χώρων στάσης σε επιλεγμένα σημεία με την κατασκευή και τοποθέτηση παγκακίων και πέργκολας (3) για τη σκίαση των χώρων αυτών, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, ποδηλατοστασίων και αποτρεπτικών μπαρών.  σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης και τις υποδείξεις της επίβλεψης.

- Δημιουργία οδηγού όδευσης τυφλών κατά μήκος των πεζοδρομίων των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Παυσανίου (σύμφωνα με την υπ' αρ. 52907/Φ.Ε.Κ. τ.Β', 2621/31-12-2009 απόφαση του ΥΠΕΚΑ) και ραμπών στην ένωση πεζοδρομίων και οδοστρώματος και όπου προβλέπεται για την εξυπηρέτηση ατόμων με δυσκολία κίνησης. Κατασκευή ράμπας στον κοινόχρηστο χώρο μεταξύ φάρου και πλατείας Δώδεκα Βρυσών, για την κάλυψη της υψομετρικής διαφοράς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο χαμηλότερο επίπεδο.

- Αναβάθμιση και εμπλουτισμού πρασίνου περιοχής μελέτης με νέες δενδροφυτεύσεις, και γενικότερα με δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (σε όλο το μήκος της περιοχής επέμβασης και κυρίως στους κοινόχρηστους χώρους - πλατείες, υφιστάμενους και νέους).

- Νέος ηλεκτροφωτισμός της εν λόγω περιοχής με μοντέρνα φωτιστικά μονού ή διπλού βραχίονα, επίτοιχα φωτιστικά για φωτισμό διαδρόμων κίνησης, στα επιλεγμένα από τη μελέτη σημεία, καθώς και επιδαπέδιους προβολείς έμπροσθεν της πλατείας Δώδεκα Βρυσών.

Όσον αφορά τη συνοικία Γαλαξειδιωτίκων καθώς και τις συνδέσεις της παραλιακής ζώνης με την προαναφερθείσα συνοικία και την άνω πόλη, οι προτεινόμενες επεμβάσεις είναι οι εξής:

- Κατασκευή πλακοστρώσεων με μαρμαροκυβόλιθους στις οδούς Κων/πόλεως, στο βόρειο τμήμα της Ομήρου, Μπιζανίου, Βαλτετσίου, Βαλαωρίτου, Σουλίου, Κιλκίς, Σάκαλη, σε δύο ανώνυμους οδούς, οι οποίες συνδέουν τις οδούς Κων/πόλεως και Αγ. Ανδρέα δυτικά της περιοχής μελέτης και τέλος σε ανώνυμη οδό κάθετη στην οδό Κων/πόλεως, που οδηγεί στον Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα.

- Πλακόστρωση με πλάκες μαρμάρου στον χώρο περιμετρικά του Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα.

- Ασφαλτόστρωση της οδού Ομήρου από την οδό Αγ. Ανδρέου έως την οδό Βασ. Γεωργίου.

- Κατασκευή έγχρωμου βοτσαλωτού δαπέδου στα πλατύσκαλα και επένδυση σκαλοπατιών με πλάκες γρανίτη (πάτημα και ρίχτι) στα υφιστάμενα κλιμακοστάσια που συνδέουν τις οδούς Κων/πόλεως και Μιχαλοπούλου.

- Δημιουργία χώρων στάσης σε επιλεγμένα σημεία (πλησίον των δύο ναών και στην οδό Κων/πόλεως) με την κατασκευή και τοποθέτηση παγκακίων και τοποθέτηση κάδων, σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης και τις υποδείξεις της επίβλεψης.

- Συντήρηση του λίθινου αναλημματικού τοίχου, με εφαρμογή νέων αρμολογημάτων, μεταξύ των Παλαιών Σφαγείων και της οδού Μιχαλοπούλου.

- Καθαίρεση δαπέδου από σκυρόδεμα στα πλατύσκαλα της οδού Φιλοποίμενος και κατασκευή νέου δαπέδου από ακανόνιστες πλάκες τραβερτίνης, συντήρηση υφιστάμενων παγκακίων, τοποθέτηση νέων και συντήρηση των υφιστάμενων κιγκλιδωμάτων. Επιπλέον προτείνεται η υπογειοποίηση του εναερίου δικτύου ΔΕΗ στην οδό Φιλοποίμενος.

- Η ανακατασκευή χλοοτάπητα στον υφιστάμενο χώρο πρασίνου στη συμβολή των οδών Μιχαλοπούλου και Ζωοδόχου Πηγής με εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου και συμπληρωματικές φυτεύσεις. Αναβάθμιση του υφιστάμενου χώρου στη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου και Ομήρου, με επαναφύτευση, τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα. και αρδευτικού δικτύου. Τέλος, στο πρανές της οδού Κωνσταντινουπόλεως διαμόρφωση της κόμης υφιστάμενων δένδρων, με απομάκρυνση ξερών και επικίνδυνων κλάδων και γενικότερα συνεχής καθαρισμός και αποψίλωση στους άξονες της εν λόγω περιοχής και τους βαθμιδωτούς άξονες κίνησης (κλιμακοστάσια).

- Νέος ηλεκτροφωτισμός της εν λόγω περιοχής με μοντέρνα φωτιστικά μονού βραχίονα, επίτοιχα φωτιστικά για το φωτισμό του λίθινου αναλημματικού τοίχου της οδού Μιχαλοπούλου (Παλαιά Σφαγεία, μεταξύ των λίθινων αντηρίδων), καθώς και ειδικούς προβολείς για τον φωτισμό του βράχου της προαναφερθείσας οδού. Τέλος, νέος ηλεκτροφωτισμός με παραδοσιακού τύπου φωτιστικά στην οδό Φιλοποίμενος.

Στόχος των προαναφερθέντων παρεμβάσεων είναι η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και η σύνδεσή της με την άνω πόλη του Αιγίου με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου - συνεκτικού χώρου στην περιοχή δράσης για την βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Για την σύνταξη της παρούσας μελέτης ελήφθη υπόψη το προς αναθεώρηση σχέδιο πόλεως Αιγίου, στο οποίο προτείνονται πεζοδρομήσεις στις, προς πλακόστρωση, οδούς τόσο της παραλιακής ζώνης όσο και της συνοικίας Γαλαξειδιωτίκων. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις, στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, έγιναν λαμβάνοντας υπόψη ότι με την παράδοση σε χρήση των οδών αυτών, είναι αναγκαίο το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις και να εφαρμόσει τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα συνάδουν με τις επιταγές (πεζοδρομήσεις, απαγορεύσεις στάθμευσης κ.τ.λ.) του προς αναθεώρηση σχεδίου πόλεως Αιγίου, προς αποφυγή φθορών καθώς και για την προστασία και λειτουργικότητα του προτεινόμενου έργου ανάπλασης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας έχει ήδη εγκρίνει την αναγκαιότητα εκτέλεσης του έργου : «Ανάπλαση παραλιακής ζώνης και αισθητική αναβάθμιση σύνδεσης της παραλίας με την άνω πόλη», καθώς και την υπ' αριθ. 42/ 2012 μελέτη του παραπάνω έργου που σύνταξαν οι κ.κ.:

1) Κωνσταντίνος Δημητρούλιας, Αρχιτέκτων Μηχανικός,

2) Χαράλαμπος Στεφανίδης, Πολιτικός Μηχανικός,

3) Σπυρίδων Προσελέντης, Μηχανολόγος Μηχανικός, και

4) Ελευθερία Ρέππα, Γεωπόνος, υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Αιγιαλείας, και θεωρήθηκε από τους κ.κ.: 1) Κωνσταντίνο Χατζηγεωργίου Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Τμηματάρχη της Τ.Υ. και 2) Ανδρέα Τσιγκρή, Πολιτικό Μηχανικό, Δ/ντή της Τ.Υ.

Το σύνολο του προϋπολογισμού του ανωτέρω έργου, ανέρχεται στο ποσό των 3 εκ. ευρώ. των οποίων 2.642.880,33  ευρώ αφορά εργασίες (συμπεριλαμβανομένων Ο.Ε.&Γ.Ε.18%, Απρόβλεπτα 15% και Αναθεώρηση 4%), ενώ το ποσό των 607.862,48 ευρώ αφορά την δαπάνη Φ.Π.Α. 23%. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ/Ε.Π. «Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013» και θα εκτελεστεί μετά από Δημοπρασία και σύμφωνα με τις διατάξεις εκτελέσεως Δημοσίων Έργων.
Δημήτρης Ζωιτσούδης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις