Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

«Η Κοινωνική Συμφωνία» είναι η ρεαλιστική φωνή αντίστασης στο μνημόνιο, που συνυπέγραψαν Βενιζέλος και Σαμαράς»

«Η  Κοινωνική Συμφωνία» είναι η ρεαλιστι...

Ομιλία της Μαρίας Κυριακόπουλου στο Αίγιο

Η βουλευτής Αχαΐας της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Μαρία Κυριακοπούλου, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου της «Κοινωνικής Συμφωνίας», που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου την Τετάρτη 26/4/2012 τονίζοντας τα εξής:

«Φίλοι και φίλες με πολλούς από εσάς μας ένωσαν κοινοί αγώνες, κοινές ανησυχίες και μια ισχυρή θέληση να αγωνιστούμε και να αλλάξουμε την μοίρα αυτής της χώρας.

Είναι  οι ανάγκες της κοινωνίας που γέννησαν την Κοινωνική Συμφωνία ως ανάχωμα στις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα σε βαθειά ύφεση και διεύρυνση της φτώχειας.

Η « Κοινωνική Συμφωνία» είναι μια δυνατή και ρεαλιστική φωνή αντίστασης στο μνημόνιο, στην ύφεση και την διάλυση της κοινωνίας. Για έναν εναλλακτικό δρόμο μέσα στην Ευρωζώνη, που θα οδηγεί την Ελλάδα σε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία ισχυρή και όχι χρεωκοπημένη και παραδομένη.

Είναι η απάντηση για μια αξιόπιστη λύση εξόδου από την κρίση. Διαθέτει την πίστη και την ικανότητα να υπερασπιστεί μια πρόταση στηριγμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοσιονομικής τάξης με άμβλυνση των  προβλημάτων των πολιτών.

Στην παρούσα πολιτική συγκυρία, μέσα από πλήθος παρεμβάσεων και από νωρίς είχαμε βάλει «κόκκινες γραμμές» και είχαμε προειδοποιήσει ότι οι πολιτικές του μνημονίου οδηγούν την Ελλάδα σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και σε διάλυση της κοινωνίας. Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που καλούμασταν να στηρίξουμε, έρχονταν σε ευθεία σύγκρουση με την κοινωνία και με τις αρχές που πρεσβεύαμε όλα αυτά τα χρόνια. Καταψηφίσαμε το νέο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση που οδηγούν την χώρα μας και τις επόμενες γενιές σε υποδούλωση στις αγορές, θέτοντας εκβιαστικά διλλήματα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Σε όλες τις πολιτικές υπάρχουν όρια ιδεολογικών και πολιτικών αρχών και ρεαλιστικών προτάσεων και προσεγγίσεων. Δυστυχώς παρά την μεγάλη οικονομική κρίση ούτε με τη συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) δεν περιορίστηκε η σπατάλη, δεν χτυπήθηκε η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο που ξεπερνά το 1,5 δις € ετησίως, δεν στηρίχθηκαν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί, δεν υπήρχε πρόγραμμα μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Δημοσίου  σε δημόσια κτίρια για την εξοικονόμηση 1,5 δις € ετησίως, δεν υπήρχε περιορισμός των δαπανών του Δημοσίου και δεν έγινε η απαιτούμενη σύγκρουση με το σύνολο των εστιών διαφθοράς που πλουτίζουν σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Από την πρώτη στιγμή η <<Κοινωνική Συμφωνία>> ασκώντας σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους του μνημονίου, έθεσε ως επιτακτικό στόχο την έξοδο της χώρας μας από την κρίση με την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης που αξιοποιεί τους ανενεργούς πόρους και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, κατανέμει δίκαια τα βάρη και στηρίζει το κοινωνικό κράτος.

Μπορούμε να αναφέρουμε την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών που δόθηκαν στις Τράπεζες, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, του παρεμπορίου, του λαθρεμπορίου, προκειμένου τα έσοδα αυτά να δοθούν για την στήριξη του εισοδήματος των περισσότερων αδύνατων κοινωνικών ομάδων και τη σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, που  αντισταθμίζουν την υφεσιακή και ανορθολογική πολιτική του μνημονίου.

Γι αυτό τον λόγο η «Κοινωνική Συμφωνία», εδώ και καιρό εμμένει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των δανείων φυσικών προσώπων, νοικοκυριών και προσωπικών εταιρειών, με στόχο την ανακούφιση και την ελάφρυνση των δανειοληπτών.

Πρόκειται για την πρόταση νόμου, που είχαμε καταθέσει στη Βουλή και η οποία σας είναι γνωστή προβλέπει:

• «Κούρεμα» όλων των καταναλωτικών, επαγγελματικών και στεγαστικών δανείων των φυσικών προσώπων και προσωπικών εταιριών.

• Αναστολή εξυπηρέτησης των  δανείων των ανέργων  για 2 χρόνια.

• Απαγόρευση του πλειστηριασμού ακινήτων των παραπάνω οφειλετών μέχρι 31.12.2018 και  παράταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι 31.12.2015 για απαιτήσεις μέχρι ποσού 300.000 ευρώ.

Η Κοινωνική Συμφωνία πιστεύει ακράδαντα ότι είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ωστόσο, απαιτείται ισχυρή θέληση και ικανότητα, την οποία δεν διαθέτουν τα κόμματα που υποστηρίζουν τυφλά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Μπορούμε ως χώρα να καταθέσουμε το δικό μας σχέδιο που θα οδηγεί την Ελλάδα σε έξοδο από την κρίση, χωρίς να εκχωρείται η εθνική μας κυριαρχία και να καταπατώνται οι κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών.

Μπορούμε να διαπραγματευθούμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή.

Γι αυτό και πιστεύω ότι η Κοινωνική Συμφωνία στις εκλογές της 6ης Μαΐου θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή.

Τα μηνύματα που έχουμε από την κοινωνία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Πολλά στελέχη από τον προοδευτικό χώρο ανά την Ελλάδα, αλλά και πολλοί πολίτες  προσέρχονται ως μέλη στην «Κοινωνική Συμφωνία», για να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την αναγέννηση της ελπίδας στην πατρίδα μας.

Η πολιτική του Μνημονίου, που οι κ. Βενιζέλος και Σαμαράς έχουν συνυπογράψει, είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο που βαθαίνει την ύφεση και οδηγεί τη χώρα μας στην υποτέλεια και τον λαό μας στην εξαθλίωση.

Αυτός ο φαύλος κύκλος, αυτό το αδιέξοδο, μπορεί να ανατραπεί εάν στις εκλογές της 6ης Μαΐου οι πολίτες επιλέξουν με την ψήφο τους να εμπιστευθούν τις δυνάμεις που έχουν δώσει δείγματα γραφής, που έχουν σχέδιο, που είναι αποφασισμένοι να πουν «όχι» και να διαπραγματευθούν έναν εναλλακτικό προοδευτικό και αποτελεσματικό δρόμο για έξοδο από την κρίση.

Η «Κοινωνική Συμφωνία» φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταλύτη σε αυτήν την προσπάθεια, γιατί για εμάς η κοινωνία και η δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών.

Για μας η «Κοινωνική Συμφωνία» αποτελεί το νέο κοινωνικό συμβόλαιο»

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις