Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Πήραν στο...κατόπι τους αστυνομικούς!-Όλα όσα συνέβησαν απο το πρωί στην παρέλαση- Δείτε φωτό και βίντεο

Πάτρα:Πήραν στο...κατόπι τους αστυνομικο...

Χωρίς κυβερνητική εκπροσώπηση και άδεια απο βουλευτές η εξέδρα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το πρωί το κέντρο της Πάτρας, λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση των μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Η ένταση είχε ξεκινήσει από νωρίς στην οδό Μαιζωνος, μεταξύ Αγ. Νικολάου και Ερμού, όταν δεν επετράπη σε πολίτες να προσεγγίσουν τη Μητρόπολη για να παρακολουθήσουν τη δοξολογία .

Οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει  από νωρίς σε προσαγωγές δεκάδων ατόμων στο πλαίσιο των εντολών για "μηδενική ανοχή". (Πληροφοριες θέλουν μάλιστα τουλάχιστον 30 άτομα να οδηγούνται στην Ασφάλεια). Την ίδια ώρα η Μπάντα του Δήμου εμφανίστηκε έξω από την Μητρόπολη με μαύρα περιβραχιόνια.

Η ένταση συνεχίστηκε και λίγο αργότερα στην πλατεία Όλγας, όταν πολίτες επιχείρησαν να προσεγγίσουν την οδό Αγίου Ανδρέου, για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα άτομο προσήχθη στην Ασφάλεια.

Μέσε σε λίγα λεπτά η Αγίου Νικολάου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με τους αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά κατά των μελών των λαϊκών συνελεύσεων της Πάτρας και άλλω πολιτών,που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια με νερό κατά των αστυνομικών. Η αστυνομία είχε στήσει κάγκελα στο ύψος του Ιντεάλ για να αποτρέψει την προσέγγιση και στο σημείο διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα. Η ρίψη των χημικών έγινε ενώ όλες οι καφετέριες ήταν γεμάτες από κόσμο, ο οποίος έφυγε για να γλιτώσει.

 

Η παρέλαση τελικά ξεκίνησε χωρίς την παρουσία κυβερνητικού εκπροσώπου και με τις περισσότερες καρέκλες στην εξέδρα των επισήμων άδειες. Παρόντες στην εξέδρα ήταν οΜητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, οι Αντιδήμαρχοι Γ. Σιγαλός, Αχ. Γεωργακόπουλος, κ. Ρούβαλη, και Βαφέας, καθώς και εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών, ενώ δίπλα από την εξέδρα ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος.Νωρίτερα στη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, το παρών έδωσε η βουλευτής Μαρία Κυριακοπούλου.

Ορισμένοι από τους μαθητές που παρήλασαν αποδοκίμασαν τους επισήμους, με μούντζες. Κάποιοι άλλοι δε, δεν στρέφουν το κεφάλι τους προς την εξέδρα. Την ίδια ώρα οι συγκεντρωμένοι χειροκροτούσαν θερμά τους μαθητές.Τα συμβαίνοντα στην Πάτρα κατέγραφε και κάμερα  από τη Γαλλία.

Επίσης θερμά χειροκροτήθηκαν και δέκα περίπου πολίτες, οι οποίοι παρέλασαν , μετά τους μαθητές και πριν τα στρατιωτικά τμήματα, κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες ηρώων και σύγχρονων αγωνιστών, όπως της Μπουμπουλίνας, του Σωτήρη Πέτρουλα, του Γρ. Λαμπράκη και άλλων.

Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης και την ώρα που είχαν αποχωρήσει οι επίσημοι, οι πολίτες επιχείρησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και νέες συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι πολίτες πήραν στο... κατόπι τους αστυνομικούς πετώντας μπουκάλια. Έπικράτησε νέα ένταση, έγινε εκ νέου ρίψη χημικών και τελικά κάποιοι αστυνομικοί αναγκάατηκαν να οπισθοχωρήσουν.

Η χρήση χημικών απο την αστυνομία αλλά και το γεγονός των ιδιαίτερα αυξημένων μέτρων προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις πολιτών που αναγκάστηκαν να φύγουν άρον άρον απο το κέντρο λόγω της χρήσης δακρυγόνων.

Ομάδες πολιτών και φοιτητών αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως  «παιδεία, ψωμί, ελευθερία».

Πολίτες χαρακτήριζαν πρωτοφανή τα μέτρα της αστυνομίας, στο πλαίσιο των οποίων απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στην Αγίου Ανδρέου στο ύψος της Αγίου Νικολάου, για πρώτη φορά δεν υπήρχε απλός κόσμος. Η έντονη αστυνομική παρουσία κατόπιν της εντολής, που είχε δοθεί από κεντρικά, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις μεγάλων πόλεων, να μην διαλυθούν με κανένα τρόπο οι παρελάσεις, σχολιάστηκε αρνητικά από τον κόσμο και προκάλεσε ένταση.

Αυτή μεταφράστηκε και στο τέλος της παρέλασης όπου οι συγκεντρωμένοι στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου μπήκαν τελικά στην Αγίου Ανδρέου αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να οπισθοχωρούν και στο τέλος να περάσουν τα κάγκελα που είχαν στηθεί και στο κάτω μέρος της πλατείας Τριών Συμμάχων, να επιβιβαστούν στις μηχανές και να φύγουν. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία φοιτητών και πολιτών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις