Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τιμήθηκε η Μάχη του Σαραβαλίου - Δείτε φωτό

Πάτρα: Τιμήθηκε η Μάχη του Σαραβαλίου - Δείτε φωτό

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 190 χρόνων από τη μάχη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο Πνευματικό Κέντρο Σαραβαλίου, η εκδήλωση που διοργάνωσε από κοινού η Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδος του Δήμου Πατρέων με το Ιστορικό Σωματείο «Η Μάχη του Σαραβαλίου» και τον Σύλλογο Αγίου Στεφάνου Σαραβαλίου για την επέτειο από τα 190 χρόνια της Μάχης του Σαραβαλίου το 1822 με Αρχιστράτηγο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Την Κυριακή εξάλλου, ο Δήμος Πατρέων διοργάνωσε  στο Κάστρο Σαραβαλίου, την επετειακή εορτή «Η Μάχη του Σαραβαλίου 1822, με αρχιστράτηγο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη» . Τελέστηκε δοξολογία, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις από τη θεατρική ομάδα του Χορευτικού – Λαογραφικού Ομίλου Μεσσάτιδας «Ο Φίλερης», το Χορευτικό του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Σαραβαλίου και το χορευτικό του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Δεμενίκων, δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 

Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση της Παρασκευής, ο Πατρινός γλύπτης  κ. Ευστάθιος Λεοντής παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία του Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Κάστρου στο Σαραβάλι. Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης και η παρουσίαση του βιβλίου «ΟΜΠΛΟΣ – ΣΑΡΑΒΑΛΙ – ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» του συγγραφέα Νικόλαου Καλυβά από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ανδρέα Φίλια και τον Εκπαιδευτικό Ανδρέα Παναγόπουλο.

 

 

Τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Δημαρά, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας κ. Χαράλαμπος Στανίτσας, ο οποίος στο χαιρετισμό του ανέφερε:

Φίλες και φίλοι,

Γιορτάζουμε σήμερα τα 190 χρόνια από μια ιστορική μάχη για την Μεσσάτιδα αλλά και για ολόκληρη την Αχαΐα.  Η μάχη που έδωσε σε αυτόν εδώ τον τόπο ο Κολοκοτρώνης στις 9 Μαρτίου 1822, είναι μια μάχη- ορόσημο για την περιοχή και ένας σημαντικός σταθμός στον αγώνα που δόθηκε ενάντια στους Τούρκους, για την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια ελεύθερη κοινωνία.

Ήταν κατά την πρώτη πολιορκία της πόλης από τους Έλληνες και στο Σαραβάλι είχε στρατοπεδεύσει και είχε το στρατηγείο όλων των ελληνικών δυνάμεων ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Η μάχη διεξήχθη ανάμεσα στον Κολοκοτρώνη και τους Τούρκους που ήταν κλεισμένοι στο κάστρο της Πάτρας.

Η νίκη υπήρξε ένα ακόμη παράδειγμα της

δύναμης και της τόλμης του ελληνικού λαού που σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις βρίσκει τον τρόπο να σηκώσει το ανάστημά του και να υπερασπιστεί τα δίκαιά του.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σε ανάμνηση της μάχης γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις και αναπαράστασή της.

Και κάθε φορά, αναρωτιόμαστε αν αξιοποιήθηκαν ή χάθηκαν οι θυσίες των προγόνων μας.

Ειδικά σήμερα, που σχεδόν 200 χρόνια μετά τον αγώνα τους, βλέπουμε τους Έλληνες, να έχουν υποστεί μια άλλου είδους υποδούλωση, οικονομική αυτή τη φορά, περισσότερο ύπουλη και που δεν αντιμετωπίζεται τόσο εύκολα.

Ωστόσο όπως ξέρουμε όλοι, όποιος ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει

Τα παθήματα του παρελθόντος γίνονται μαθήματα, και η γνώση γίνεται το όπλο των λαών απέναντι στο μέλλον.

Ο ενημερωμένος πολίτης είναι δύσκολο να παρασυρθεί από την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα και μπορεί να κρίνει και ν’ αποφασίζει ορθά για ό,τι τον αφορά και να μην αφήνει άλλους ν’ αποφασίζουν για λογαριασμό του.

Αυτό ας είναι το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης και αυτός ας είναι ο οδηγός ιδίως της νέας γενιάς για τις δύσκολες μέρες που ζούμε αλλά και αυτές που θα’ ρθουν και θέλουν  τη σκέψη μας σε εγρήγορση και την μνήμη μας εναργή.

 

 

Στην ομιλία του για την επέτειο ο Βοηθός Δημάρχου Χαράλαμπος Καρκούλιας ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι η περιοχή του Σαραβαλίου φέρει μεγάλο ιστορικό φορτίο. Είναι μια περιοχή που οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν, πολέμησαν, όπου άλλοι έχασαν την ζωή τους, και άλλοι κατάφεραν να ζήσουν και να απολαύσουν τα αγαθά της ελευθερίας για την οποία τόσο γενναία πολέμησαν.

Με αισθήματα συγκίνησης λοιπόν και υπερηφάνειας αποτιμούμε σήμερα με ταπεινότητα και περισυλλογή φόρο τιμής στην επέτειο για τα 190 χρόνια από την Ιστορική Μάχη του Σαραβαλίου με Αρχιστράτηγο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Η πολυσέλιδη Ιστορία αυτού του μεγάλου ήρωα αριθμεί πολλούς αγώνες για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία. Το μεγαλείο του έχει αποκτήσει δικαίως διαστάσεις θρύλου και συνιστά ίσως την πιο ηχηρή και αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση του αδάμαστου χαρακτήρα και της λεβεντιάς του.

O Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν αρκέστηκε στα υλικά αγαθά και στις εφήμερες ανέσεις. Δεν βολεύτηκε στη σιγουριά του αλλά μπήκε δυναμικά στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδος, θέλοντας πρώτα απ' όλα να υπηρετήσει μία πατρίδα που έπρεπε να ξαναγίνει μεγάλη, ανεξάρτητη και ισχυρή.

Είχε πει τότε: «Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την επανάσταση δεν σκεφτήκαμε ούτε πόσοι είμαστε ούτε πόσα άρματα έχουμε».

Δείχνοντας με αυτά τα λόγια την αυτοπεποίθηση και την δύναμη που είχε μέσα του αυτός ο άνδρας. Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι πρέπει και εμείς να αντιμετωπίσουμε την σημερινή πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικρόψυχες και εγωκεντρικές αποφάσεις. Οι αγώνες των προγόνων μας πρέπει να είναι η πυξίδα του προσανατολισμού μας μεταλαμπαδεύοντας τη φλόγα της αντίστασης σε κάθε μορφή σύγχρονης βίαιης κυριαρχίας.

Η Ελευθερία, η Αλληλεγγύη, η Αυτοθυσία και η Πίστη στην Ειρήνη, είναι τα ιδανικά που οι πρόγονοί μας τίμησαν με κόστος την ίδια τους την ζωή. Η δική μας υποχρέωση απέναντι στη θυσία τους είναι να διαφυλάξουμε αυτά τα ιδανικά, να τα υπερασπιστούμε και να τα κάνουμε πράξη με τις επιλογές μας μεταγγίζοντας τα, ανόθευτα στα παιδιά μας.

Βέβαια εάν ο Κολοκοτρώνης που ήταν οραματιστής και είχε ονειρευτεί να παραδώσει στους απογόνους του μια Ελλάδα αυτοκυριαρχούμενη και δεχτούμε ότι εθνική ανεξαρτησία είναι να αποφασίζουμε εμείς για τα θέματά μας, για τις συμμαχίες μας, για το μέλλον μας, τότε θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι η επανάσταση του 1821 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Σήμερα που η χώρα μας δέχεται για άλλη μια φορά συνεχείς προκλήσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, βιώνοντας μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, μια πολυεπίπεδη κρίση που προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στην εθνική μας υπόσταση και ταυτότητα, έχουμε την ανάγκη για επικαιροποίηση των μηνυμάτων που η θυσία των προγόνων μας οριοθέτησε.

Έχουμε την ανάγκη να πιστέψουμε πως δεν είναι μακριά οι εποχή που δοκιμαστήκαμε σε μια άλλη μορφή σκλαβιάς και καταφέραμε να βγούμε νικητές.

Έχουμε την ανάγκη να πιστέψουμε στην κινητήρια δύναμη της ψυχής μας στην ιστορικά επιβεβαιωμένη γενναιότητα μας κάνοντας, την υπέρβαση ως έθνος αλλά και ως κοινωνία.

Εθνική ομοψυχία λοιπόν και συστράτευση σ’ έναν κοινό στόχο, διαρκής αγώνας και απόρριψη κάθε μισαλλόδοξης σκέψης, αυτό είναι το κυρίαρχο αίτημα των καιρών που πρέπει να ενστερνιστούμε ως λαός, προκειμένου να πετύχουμε την ανόρθωση της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.

Με όλο το σεβασμό στην μέγιστη προσφορά του ‘’Γέρου του Μοριά’’ στην πόλη μας αλλά και στην απελευθέρωση της πατρίδος με όλες τις υπηρεσίες ανιδιοτέλειας και ανδρείας του, καλούμαστε να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία όλων των Σαραβαλιωτών και του πρώην Δήμου Μεσσάτιδος για την τοποθέτηση του Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πλατεία Κάστρου εδώ στο Σαραβάλι.

Τη φιλοτέχνηση του Ανδριάντα ανέλαβε ο Πατρινός Γλύπτης κυρ. Ευστάθιος Λεοντής ο οποίος θα μας παρουσιάσει την προετοιμασία του Ανδριάντα, ενός έργου που καλώς ερχόντων των πραγμάτων θα μπορούμε να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια αυτή τη χρονιά ανήμερα της επόμενης μεγάλης γιορτής της παλιγγενεσίας την 28η Οκτωβρίου.

Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς, που είχατε την καλοσύνη να τιμήσετε με την παρουσία σας τη σημερινή μας εκδήλωση τιμώντας αυτή την Ιστορική Επέτειο και την μνήμη όσων την καθιέρωσαν, πιστοί στην δέσμευσή μας να δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στην θυσία τους όχι μια φορά το χρόνο αλλά κάθε μέρα με τον δικό μας έντιμο προσωπικό αγώνα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις