Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Οι προτάσεις της ΟΙΚΙΠΑ για τη λαθροϋλοτομία στη Στροφυλιά

Πάτρα: Οι προτάσεις της ΟΙΚΙΠΑ για τη λα...

Κατέθεσε υπόμνημα στον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Τάσο Αποστολόπουλο

 

Συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε η ΟΙΚΙΠΑ, μέσω των εκπροσώπων της Θωμά Κουτρούμπα και Διονύση Μαμάση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τη λαθροϋλοτομία, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15-2-2012, με πρωτοβουλία του Γ. Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσου Αποστολόπουλου. Παρατίθεται το υπόμνημα της ΟΙΚΙΠΑ που κατατέθηκε στον κ. Αποστολόπουλο.

"Το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας επιδεινώνουν:

• Η παρατεταμένη κακοκαιρία,

• Η αυξημένη τιμή του πετρελαίου και

• Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΗ φύλαξη του δάσους  της Στροφυλιάς

Η έλλειψη φύλαξης τα Σαββατοκύριακα τις αργίες αλλά και τις απογευματινές ώρες απ’ τους δασοφύλακες του Δασαρχείου Πατρών, έχουν αποθρασύνει τους λαθροϋλοτόμους.

Οι λαθροϋλοτόμοι δεν περιορίζονται στην κοπή ξερών ή πεσμένων δέντρων, αλλά κόβουν καθημερινά χλωρά δέντρα πεύκων, κουκουναριών και βελανιδιών.

Η κοπή των δέντρων δεν γίνεται μόνο από κατοίκους της περιοχής αλλά και κατοίκους άλλων περιοχών.

Τα ξύλα που κόβονται δεν καλύπτουν σε όλες τις περιπτώσεις οικιακές ανάγκες αλλά γίνονται αντικείμενο εμπορίου.

Οι καθημερινές περιπολίες του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης οι οποίοι εποπτεύουν την περιοχή όλες τις μέρες της εβδομάδας, πρωί και απόγευμα, δεν αρκούν για να αποτρέψουν τους εισβολείς.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο όταν:

Την περίοδο της ξύλευσης (Οκτώβριος-Νοέμβριος και Φεβρουάριος) το Δασαρχείο Πατρών δίνει (και επισήμως)  άδεια για την κάλυψη οικιακών αναγκών σε κατοίκους της περιοχής, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αυστηρού ελέγχου.

Αναφορές εποπτών

Σύμφωνα με αναφορές των εποπτών του Φορέα Διαχείρισης, το φαινόμενο έχει ενταθεί τους μήνες Δεκέμβριο 2011 και Ιανουάριο 2012 όπου η περίοδος ξύλευσης έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα  μεγάλος αριθμός χλωρών δένδρων Κουκουναριάς, Χαλεπίου πεύκης και Βελανιδιάς να απομακρύνονται.

Ο ΦΔ μέσω των εποπτών του, έχει καταγράψει 31 περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας για όλη τη περιοχή ευθύνης του από 1/1/2011 μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου 2012 όπου διαπιστώθηκε η αποψίλωση 8 ατόμων κουκουναριάς και Χαλεπίου Πεύκης στη περιοχή των Σαμαρεϊκών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Να φυλάσσεται το δάσος πρωί απόγευμα και Σαββατοκύριακα (εργάσιμες και  αργίες) με μεικτές περιπολίες των εποπτών του φορέα με τους Δασικούς υπαλλήλους, με τροποποίηση του προγράμματος των δασικών υπαλλήλων.

2. Να περιοριστεί ο χρόνος ξύλευσης  σε 15 μέρες τον Οκτώβριο και 15 το Φεβρουάριο.

3. Να δίνονται ονομαστικές άδειες στους δικαιούχους ξύλευσης απ’ τις δασικές υπηρεσίες, να γίνεται σήμανση των προς υλοτομία δέντρων και  να αναφέρεται η ποσότητα της ξυλείας που θα αποληφθεί.

4. Να ενημερώνεται ο Φορέας για τη λίστα των δικαιούχων, τη θέση της ξύλευσης, και την ποσότητα των ξύλων.

5. Να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και συνεργασία των δασικών υπηρεσιών της Αχαΐας και Ηλείας με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις