Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χωρίς φαγητό οι φυλακές Πάτρας και Αλικαρνασσού

Χωρίς φαγητό οι φυλακές Πάτρας και Αλικαρνασσού

Τριτοκοσμικές οι συνθήκες κράτησης...

Καζάνι που βράζει οι ελληνικές φυλακές με χιλιάδες κρατούμενους στοιβαγμένους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και χωρίς φαγητό και το προσωπικό να διαμαρτύρεται για σειρά προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον κλάδο των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων. Ο αριθμός των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας ανέρχεται σήμερα στους 12.703 που είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ενώ η χωρητικότητα όλων των καταστημάτων κράτησης είναι 9.300 άτομα.

Χωρίς φαγητό

Στις φυλακές της Πάτρας και της Αλικαρνασσού, όπου σήμερα κρατούνται περίπου 1.000 άτομα, οι φυλακισμένοι στερούνται την τροφή. Οι καταγγελίες που πέρασαν τα κάγκελα των φυλακών και είδαν πριν δύο ημέρες το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για κλειστά μαγειρεία λόγω έλλειψης χρημάτων αφήνοντας νηστικούς τους περισσότερους φυλακισμένους.

Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων που απασχολούνται στα μαγειρεία, αποφάσισε να προχωρήσει στην εξωτερική προμήθεια γευμάτων, αλλά μόνο για τους ασθενείς!

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αγοράσουν τρόφιμα από τις καντίνες ή να μείνουν νηστικοί. Αν λάβουμε υπόψη ότι το 60% των εγκλείστων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι φτωχοί και δεν μπορούν να προμηθευτούν τα στοιχειώδη είδη διατροφής και υγιεινής, γίνεται κατανοητό πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

Στη Λάρισα

Σε αναβρασμό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες και η φυλακή της Λάρισας, με τους κρατούμενους να διαμαρτύρονται  για τον υπερκορεσμό των εγκαταστάσεων και την κατάσταση που επικρατεί ως εκ τούτου στο ίδρυμα. Οι κρατούμενοι σε καθημερινή βάση παραμένουν έξω από τα κελιά τους για ένα δίωρο περίπου, μεταξύ γεύματος και απογευματινού προαυλισμού.

Το αδιαχώρητο σε Κορυδαλλό και Χαλκίδα

Με κλείσιμο των φυλακών απειλούν οι διευθυντές των φυλακών Κορυδαλλού και Χαλκίδα με έγγραφο τους στις αρμόδιες αρχές, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη χώρων στα σωφρονιστικά καταστήματα τα οποία χαρακτηρίζονται υπερπλήρη.

Οι διευθυντές των δύο αυτών φυλακών απέστειλαν πρόσφατα έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις εισαγγελικές αρχές της χώρας, με το οποίο γνωστοποιούν ότι δεν έχουν χώρο για άλλους κρατούμενους και κλείνουν τις πόρτες των φυλακών που διευθύνουν.

Χαρακτηριστικό ήταν το έγγραφο του διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού που  υπογραμμίζει: «Σας αναφέρουμε προς ενημέρωσή σας ότι από σήμερα 27 Ιανουαρίου 2012 αδυνατούμε να παραλάβουμε κρατουμένους, λόγω ασφυκτικής υπερπλήρωσης του καταστήματός μας, η δύναμη του οποίου ανέρχεται σε 2.345 κρατουμένους».

Κρατούμενοι κοιμούνται στους διαδρόμους

Σε ότι αφορά το σωφρονιστικό κατάστημα των Ιωαννίνων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι γνωστά, αλλά αντί αυτά να αντιμετωπίζονται, συνεχώς διογκώνονται.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται σε 260, την στιγμή που η φυλακή έχει δυναμικότητα 90 κρατουμένων, ενώ υπάρχουν αιτήματα για την κράτηση ακόμη 50 κρατουμένων που βρίσκονται σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με καταγγελίες των υπαλλήλων δεν είναι λίγες οι φορές που κρατούμενοι κοιμούνται ακόμη και στους διαδρόμους των φυλακών μιας και στα κελιά επικρατεί το αδιαχώρητο.

Και όμως…φυλακές υπάρχουν

Την ίδια ώρα υπάρχουν σωφρονιστικά καταστήματα που, ενώ είναι σχεδόν έτοιμα από το 2009, δεν λειτουργούν.

Πρόκειται για τρία σωφρονιστικά καταστήματα, στη Νιγρίτα Σερρών, τη Δράμα και τα Χανιά, που πριν από τρία χρόνια είχαν φθάσει σε σημείο αποπεράτωσης, στη συνέχεια όμως οι εργασίες πάγωσαν, καθώς από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο υπουργείο Δικαιοσύνης δόθηκαν μόνον 5 εκατ. ευρώ για το σύνολο των υποδομών του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις