Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

1o Forum Ενέργειας: Η εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων καθοριστικής σημασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας

1o Forum Ενέργειας: Η εξωτερική θερμομόν...

Σημαντικές  πληροφορίες και τεχνικές λεπτομέρειες για την εξωτερική θερμομόνωση  κτιρίων παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Εξωτερική Θερμομόνωση Κτιρίων / Εξοικονόμηση Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας, το πλαίσιο του 1ου Forum Ενέργειας, που διοργανώνει η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» σε συνεργασία με το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδος.

Στην εκδήλωση που παρακολούθησαν αρκετοί τεχνικοί των κατασκευών, μίλησαν οι κ.κ. Παντελής Πατενιώτης, Γενικός Δ/ντης του Πανελληνίου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης – EPS, και Χρήστος Τέας, Τεχνικός Δ/ντης Baumit Hellas  οι οποίοι αναφέρθηκαν κατ΄ αρχάς στις μεγάλες προκλήσεις του χώρου των κατασκευών για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, βάσει των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα πλεονεκτήματα που έχει η εφαρμογή της διογκωμένης πολυστερίνης στο κέλυφος των κτιρίων.

Σημαντική επισήμανση η οποία έγινε στο  πλαίσιο της εκδήλωσης, ήταν η  διαπίστωση ότι ο ΚΕΝΑΚ που  τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, δεν έχει λάβει  υπόψη του τις οδηγίες της  Ε.Ε. για τα λεγόμενα «παθητικά σπίτια», όπου οι όροι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης από το 2018 θα είναι πολύ αυστηροί (έως 15 κιλοβατώρες ανά τ.μ. το χρόνο). Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πετενιώτη, θα έχει ως αποτέλεσμα, όλα τα νέα κτίρια που κατασκευάζονται σήμερα στην Ελλάδα με τον ΚΕΝΑΚ, σε λίγα χρόνια να μην πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ενεργειακής κατανάλωσης, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο και τους μηχανικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σπίτια που κατασκευάστηκαν  με τον κανονισμό προ του 1971, καταναλώνουν 200 – 225 κιλοβατώρες ανά τ.μ. το χρόνο, στην συνέχεια μειώθηκε στα 140 – 160 και με τον ΚΕΝΑΚ έφτασε στις 70 – 90 κιλοβατώρες ανά τ.μ. το χρόνο, όταν οι κανονισμοί για τις παθητικές κατοικίες που θα ισχύουν από το 2018 θέτουν όριο από 0 – 15 κιλοβατώρες ανά τ.μ. το χρόνο, δηλαδή σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Οι κ.κ. Πατενιώτης και Τέας, τόνισαν ότι η βιομηχανία διογκωμένης πολυστερίνης έχει από  σήμερα την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, μέσα από την εφαρμογή αυτού του θερμομονωτικού υλικού το οποίο παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων, καθώς είναι άριστο δομικό υλικό, με μηδενικές μεταβολές, διάρκεια ζωής όση και του κτιρίου, και πολλές άλλες θετικές ιδιότητες.

Τα δύο  στελέχη της βιομηχανίας διογκωμένης πολυστερίνης (EPS), ανέφεραν ακόμα ότι αυτό το θερμομονωτικό υλικό εφαρμόζεται σε ποσοστό 83% - 95% παγκοσμίως και τα μεγάλα του πλεονεκτήματα είναι ότι εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή «αναπνοή» της τοιχοποιίας, εκτός από την εξωτερική τοιχοποιία, εφαρμόζεται στα δάπεδα και στις οροφές, είναι πολύ ανθεκτικό, ικανοποιεί όλες τις ανάγκες οποιουδήποτε αρχιτεκτονικού σχεδίου, είναι προϊόν αβλαβές για την υγεία καθώς χρησιμοποιείται ευρέως και από την βιομηχανία τροφίμων και παρέχει σημαντική αντισεισμική ενίσχυση στα κτίρια, καθώς σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, αποσβαίνει το 50% των σεισμικών κυμάτων.

Η διογκωμένη πολυστερίνη χρησιμοποιείται ακόμα  και σε πολύ μεγάλα κατασκευαστικά έργα, όπως στην οδοποιία και την  γεφυροποιία, με πιο χαρακτηριστικό το έργο στο πέταλο του Μαλιακού, αλλά και σαν υλικό πλήρωσης θεμελίων με σημαντική μείωση του κόστους και των ροπών.

Σύμφωνα με τον κ. Πατενιώτη, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πάνω από 5 εκ. κατοικίες χρήζουν  άμεσης ενεργειακής αναβάθμισης και ο τομέας της διογκωμένης πολυστερίνης είναι ελπιδοφόρος καθώς μπορεί να ικανοποιήσει με χαμηλό κόστος και με σύντομη απόσβεση, τις ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας.

Συνοπτικά, ο κ. Πατενιώτης ανέφερε ότι με 10 κιλά EPS εξοικονομούμε 4000 λίτρα πετρέλαιο σε διάρκεια 50 ετών, έχουμε άριστη θερμομόνωση και ηχομόνωση, είναι υλικό πολύ ανθεκτικό στην υγρασία, αντιστέκεται στη φθορά για όλη την διάρκεια ζωής της κατασκευής γενικότερα, δεν γερνάει και δεν αποσυντίθεται, έχει ευέλικτες μηχανικές ιδιότητες και πολλαπλή χρηστικότητα, είναι το φθηνότερο της αγοράς γιατί χρησιμοποιεί την λιγότερη δυνατή ενέργεια για την παραγωγή του. Επίσης, είναι βιολογικά αδρανές, δεν χρειάζεται κανένα μέσον προστασίας για την εφαρμογή του, και σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει εξοικονομεί εισόδημα κατά 34%, βελτιώνει την υγεία κατά 10 – 11%, μειώνει την σχετική υγρασία και την εμφάνιση μυκήτων, είναι απόλυτα ασφαλές, δεν περιέχει φρέον στη μάζα του και είναι 100% ανακυκλώσιμο.

Την υποστήριξη της εκδήλωσης είχε αναλάβει η  εταιρεία UNISOL AE.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις