Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τροχαία: Ακτή Δυμαίων, Ν.Ε.Ο Πατρών – Αθηνών και Ακρωτηρίου οι καρμανιόλες της Πάτρας

Τροχαία: Ακτή Δυμαίων, Ν.Ε.Ο Πατρών – Αθ...

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Αστυνομίας για τα τροχαία κατά την τετραετία 2008 – 2011

Οι οδικοί άξονες της Πάτρας όπου παρατηρούνται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα είναι η οδός Ακτή Δυμαίων, η Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών και η οδός Ακρωτηρίου. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Τμήμα Ασφάλειας - Τάξης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την τετραετία 2008-2011.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα έγιναν ημέρα Σάββατο, κυρίως το βράδυ, και η μεγαλύτερη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων παρουσιάζεται από Πέμπτη έως Κυριακή.

Στόχος της Αστυνομίας, μέσω της δημοσιοποίησης των στοιχείων είναι, η εξαγωγή συμπερασμάτων – μέσα από την επεξεργασία των στατιστικών - για την λήψη μέτρων και αποφάσεων, που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.


Καταγραφή τροχαίων ατυχημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.

Κατά την τετραετία 2008-2011, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, συνέβησαν συνολικά 1167 τροχαία ατυχήματα. Αναλύοντας τα, προκύπτει ότι τα μισά σχεδόν ατυχήματα (ποσοστό 46%) καταγράφηκαν στα αστικά κέντρα του Νομού, ενώ το υπόλοιπο 54% σε όλο το άλλο οδικό δίκτυο (Εθνικό, Επαρχιακό, Αγροτικό κ.τλ.).

Ειδικότερα, τα τροχαία ατυχήματα των αστικών περιοχών της Αχαΐας κατανέμονται σε ποσοστό 68% στην Πάτρα, 29% στο Αίγιο και το υπόλοιπο 3% σε Κάτω Αχαΐα, Καλάβρυτα και Ακράτα.

Ανάλογη είναι η κατανομή και των παθόντων από τα τροχαία αυτά ατυχήματα, όπου σημειώνεται 67% στην πόλη της Πάτρας, 30% στο Αίγιο και 3% στα λοιπά αστικά κέντρα του Νομού.

Καταγραφή τροχαίων ατυχημάτων στην Πάτρα

Στη διάρκεια της τετραετίας 2008-2011, στην πόλη της Πάτρας συνέβησαν συνολικά 363 τροχαία ατυχήματα. Από αυτά το 8% ήταν θανατηφόρα ατυχήματα, το 24% με σοβαρό τραυματισμό και το υπόλοιπό 67% με ελαφρύ τραυματισμό.

Από το σύνολο των τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν στον αστικό ιστό της πόλης, τραυματίστηκαν συνολικά 496 άτομα. Ποσοστό 6% των παθόντων τραυματίστηκε θανάσιμα, 19% υπέστη σοβαρό τραυματισμό και το υπόλοιπο 75% τραυματίστηκε ελαφρά.

Οδικοί άξονες της Πάτρας, με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα.

Οι οδικοί άξονες της Πάτρας όπου παρατηρούνται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα είναι η οδός Ακτή Δυμαίων, η Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών και η οδός Ακρωτηρίου.

Διασταυρώσεις της Πάτρας, με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα

Οι διασταυρώσεις της Πάτρας, με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα είναι της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών – Αθηνών με τις οδούς Διγενή Ακρίτα, Ιλισού, Μυριβήλη και Αμερικής, οι συμβολές της οδού Ακτής Δυμαίων με τις οδούς Ανθείας, Μενεσθέως, Ελευθερίου Βενιζέλου και  Γλαύκου και η διασταύρωση της οδού Γούναρη με την οδό Μαιζώνος.

Διασταυρώσεις της Πάτρας με τους περισσότερους παθόντες.

Αντίστοιχα, οι διασταυρώσεις της Πάτρας με τους περισσότερους παθόντες είναι σχεδόν όλες οι διασταυρώσεις της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών – Αθηνών με τις καθέτους της, οι συμβολές της Ακτής Δυμαίων με τις κάθετες σε αυτήν οδούς  καθώς και η διασταύρωση της οδού Γούναρη με την οδό Μαιζώνος.

Άλλες επικίνδυνες διασταυρώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι εφιστάται η προσοχή των οδηγών στις παρακάτω διασταυρώσεις της Πάτρας καθότι παρατηρείται μεγάλη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων:
Βορείου Ηπείρου και Παναχαϊκού.

Σολωμού και Γεωργίου Ολυμπίου.

Μπουκαούρη και Γεωργίου Ρούφου.

Ηρώων Πολυτεχνείου και Αγίου Κωνσταντίνου.

Ακρωτηρίου και Γλαύκου.

Κανακάρη και Παπαφλέσσα.

Οδοί με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα

Αν επικεντρωθούμε ειδικά, στις διασταυρώσεις όπου κατεγράφησαν τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα παρατηρούμε ότι η οδός Ακτή Δυμαίων βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας και ακολουθούν η Νέα Εθνική Οδός Πατρών– Αθηνών, η Ηρώων Πολυτεχνείου και η Πατρών Κλάους.

Οδικοί άξονες που παρατηρούνται παρασύρσεις πεζών.
Συνίσταται η ιδιαίτερη προσοχή των πεζών στις οδούς Κορίνθου, Νέα Εθνική Οδός Πατρών Αθηνών, Ακρωτηρίου, Ακτή Δυμαίων, Ηρώων Πολυτεχνείου και Πατρών Κλάους καθότι έχουν καταγραφεί οι περισσότερες παρασύρσεις πεζών.

Είδος τροχαίων ατυχημάτων

Διαχωρίζοντας το είδος της σύγκρουσης των τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν την τετραετία 2008-2011 παρατηρούμε τα εξής ποσοστά:

Σύγκρουση οχημάτων 60%.

Παράσυρση πεζού 24%.

Εκτροπή 7%.

Ανατροπή 5%.

Πρόσκρουση 3%.

Άλλου είδους ατύχημα 1%.

Αίτια τροχαίων ατυχημάτων

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα ήταν:

Η παραβίαση σημάνσεων.

Η παραβίαση προτεραιότητας.

Η παραβίαση σηματοδότη.

Η υπερβολική ταχύτητα.

Η απόσπαση προσοχής του οδηγού.

Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Το αντικανονικό προσπέρασμα.

Ημέρες της εβδομάδας που συνέβησαν τα ατυχήματα

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, παρατηρείται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (17%) των τροχαίων ατυχημάτων σημειώθηκαν ημέρα Σάββατο, ενώ ακολουθούν οι ημέρες Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή με ποσοστό 15%.

Το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται την Τετάρτη και αγγίζει το 11%.

Ώρες της ημέρας που συνέβησαν τα ατυχήματα

Τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα, ποσοστό 34%, καταγράφονται τη νύχτα από ώρα 22:00 έως 05:00 ενώ το απόγευμα από ώρα 17:00 έως 22:00 σημειώνεται το 31% των ατυχημάτων. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων είναι μικρότερος.

Συνοπτικός απολογισμός

Συνοψίζοντας, από τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα των τροχαίων ατυχημάτων που καταγράφηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, κατά την τετραετία 2008-2011, απορρέουν τα εξής:

Το 46% των τροχαίων ατυχημάτων συνέβη σε αστικά κέντρα, ενώ το  54% σε όλο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο (Εθνικές οδοί, Επαρχιακές οδοί κλπ).

Τα τρία από τα δέκα ατυχήματα που έλαβαν χώρα σε αστικά κέντρα του Νομού έγιναν στην πόλη του Αιγίου.

Το 22% των θανάσιμα τραυματισμένων προέρχεται από τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικά κέντρα.

Οι οδικές αρτηρίες της Πάτρας με τα περισσότερα ατυχήματα είναι:

Η οδός Ακτή Δυμαίων.

Η Νέα Εθνική οδός Πατρών Αθηνών.

Η οδός Ακρωτηρίου.

Οι διασταυρώσεις της Πάτρας με τους περισσότερους παθόντες είναι:

Η διασταύρωση της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών Αθηνών με την οδό Διγενή Ακρίτα.

Η συμβολή της οδού Ακτή Δυμαίων με την οδό Ανθείας.

Η διασταύρωση της Ν.Ε.Ο.Πατρών-Αθηνών με την οδό Ιλισού.

Το 24% των ατυχημάτων που κατεγράφησαν στην Πάτρα ήταν παράσυρση πεζού.

Το βασικότερο αίτιο των τροχαίων ατυχημάτων είναι η παραβίαση σημάνσεων.

Τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα έγιναν ημέρα Σάββατο και η μεγαλύτερη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων παρουσιάζεται από Πέμπτη έως Κυριακή.

Η πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων έλαβε χώρα νυχτερινές και απογευματινές ώρες της ημέρας.

Τα ανωτέρω στοιχεία αποτελούν καταγραφή των τροχαίων ατυχημάτων, που συνέβησαν στην Πάτρα και στην Αχαΐα και αξιοποιούνται ως βασικά εργαλεία για την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών, με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η δημοσιοποίηση τους  αποσκοπεί στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

(Στα στατιστικά δεδομένα περιλαμβάνονται μόνο τα τροχαία ατυχήματα με τραυματισμό ατόμου).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις