Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παρατηρήσεις - προτάσεις του Δικτύου Φορέων για την Προστασία από την Ηχορύπανση προς τους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Πατρέων

Παρατηρήσεις - προτάσεις του Δικτύου Φορ...

Δίκτυο φορέων για την προστασία από την ηχορύπανση

Το παρακάτω έγγραφο επιδόθηκε στο Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και στους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Πατρέων χθες, 11 Απριλίου 2012 λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του (2.30μμ) όπου ως 29ο θέμα συζήτησης στη συνεδρίασή του είναι η ψήφιση νέου κανονισμού χορήγησης αδειών λειτουργίας μουσικής και μουσικών οργάνων σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

Δίκτυο φορέων για την προστασία από την ηχορύπανση

Όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη διασκέδαση

Στην ησυχία, στον ύπνο, στην ανάπαυση

Το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την Ηχορύπανση ζητά να ενταχθούν θετικές διατάξεις ώστε ο νέος Κανονισμός να είναι λειτουργικός και να μη διαιωνίζει την υπάρχουσα κατάσταση, η οποία είναι υπεύθυνη για τις συνεχείς αντιπαραθέσεις και τις κακές σχέσεις πολιτών και ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τουλάχιστον να υπάρξουν έστω και την τελευταία στιγμή μερικές προσθήκες -ώστε ο ανυπεράσπιστος πολίτης να μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του- για να τεθεί ένας φραγμός στην ανεξέλεγκτη ηχορύπανση, η οποία υποβαθμίζει το επίπεδο ζωής στους βιοτικούς χώρους, καθιστώντας την καθημερινή διαβίωση αφόρητη.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε τα εξής:

1) Αν οι περίοικοι σε ένα χώρο διασκέδασης διαμαρτυρηθούν για προβλήματα που δημιουργούνται από ηχορύπανση, τότε ο Δήμος να επιλαμβάνεται άμεσα της αντιμετώπισης του προβλήματος με κλιμακούμενες ενέργειες.

2) Να δημιουργηθεί στην υπηρεσία του Δήμου που εκδίδει τις άδειες χρήσης μουσικής, γραφείο συλλογής επωνύμων ή ανωνύμων παραπόνων, που θα εκτιμά τις καταγγελίες και θα κάνει προτάσεις προς την επιτροπή ποιότητας ζωής.

3) Να θεσμοθετηθεί η παρουσία του Δικτύου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με συμβουλευτικό ρόλο.

4) Αναφορικά με το ωράριο και τις τυχόν παρατάσεις αυτού, προτείνουμε να εφαρμοστεί αυτό που ισχύει στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, δηλαδή για τη χειμερινή περίοδο ως τις 22.00 και για τη θερινή περίοδο ως τις 23.00, με δυνατότητα παράτασης Παρασκευής-Σαββάτου και παραμονές αργιών ως τις 24.00 ή ως τις 01.00 αντίστοιχα.

5) Σχετικά με τις πηγές των μουσικών οργάνων να είναι σαφές ότι το όριο των 80 και 100db αναφέρεται στην πηγή και εκτός των καταστημάτων δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να ακούγεται μουσική.

6) Για τις παραβάσεις που τελούνται, να ενημερώνεται άμεσα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, να λαμβάνει ταχύτατα αποφάσεις (οι καθορισμένες από το νόμο προθεσμίες για την επιβολή των ποινών να τηρούνται) και να παρακολουθεί τη διαδικασία εφαρμογής αυτών, προς αποφυγή δυσλειτουργιών που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν.

7) Με δεδομένο ότι σε καταστήματα που είχαν πάνω από δέκα παραβάσεις, τελικά δεν ανακλήθηκε από το Δήμο η άδειά τους, ούτε σφραγίστηκαν, με το σκεπτικό ότι παρεγράφησαν με τον πρόσφατο Νόμο τα σχετικά αδικήματα, να επανεξετάσει ο Δήμος το ζήτημα, διότι η ανάκληση της άδειας (άρθρο 2 Π.Δ. 180/79) προβλέπει ανάκληση και σφράγιση με μόνη τη βεβαίωση 3 παραβάσεων από τα αστυνομικά ή άλλα όργανα.

8) Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα να είναι ύψους τουλάχιστον 500 ευρώ, όπως και σε άλλες πόλεις. Το ποσό των 200 ευρώ είναι πολύ χαμηλό, δεν δρα αποτρεπτικά, αφού οι παραβάτες θα έχουν κερδίσει πολλά περισσότερα από τις πολλές καταστρατηγήσεις που θα έχουν κάνει, και με δεδομένο ότι για ελάχιστες από αυτές θα έχουν τιμωρηθεί.

Σε μια εποχή που η πολιτική επικαιρότητα βάζει άλλα θέματα στο προσκήνιο, εμείς επιμένουμε να έχουμε το βλέμμα μας επικεντρωμένο στις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών, διεκδικώντας λόγο και ρόλο σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας, όπως η προστασία και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις