Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τρέχουν οι διαδικασίες για το υδατοδρόμιο- Πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις;

Πάτρα: Τρέχουν οι διαδικασίες για το υδα...
Χριστακόπουλος Θάνος

Καθοριστικός ο Μάιος για τις εξελίξεις

Με την κρυφή ελπίδα να υπάρξουν κάποιες πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις προς το τέλος της θερινής περιόδου προχωράει τις διαδικασίες που σχετίζονται με την λειτουργία του υδατοδρομίου ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών. Μέσα στον Μάιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη διαχείριση και την λειτουργία των εγκαταστάσεων που έχουν ήδη πάρει όλες τις απαιτούμενες άδειες από την πολιτεία.

Η προθεσμία της διαβούλευσης για το σχέδιο της διακήρυξης για την λειτουργία του υδατοδρομίου τελειώνει την προσεχή Δευτέρα και στην συνέχεια ο ΟΛΠΑ θα συζητήσει όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν προκειμένου σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για την προκήρυξη. Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Νίκος Κοντοές, θα ενσωματωθεί στο σχέδιο ότι μπορεί να ενσωματωθεί και μετά θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός ο οποίος θα διαρκέσει 40 μέρες.

«Είναι ένας σύνθετος διαγωνισμός καθώς δεν είναι καθαρά μειοδοτικός. Μετράει και η εμπειρία όλων εκείνων που θα εκφράσουν ενδιαφέρον να αναλάβουν όλη τη διαχείριση εδάφους του υδατοδρομίου μου μας. Εμείς ως ΟΛΠΑ θα λαμβάνουμε ένα πάγιο ποσό από την εταιρία που θα το αναλάβει και επιπλέον ένα ποσοστό επί των εσόδων από το πτητικό έργο όταν αυτό θα ξεκινήσει τελικά».

Εδώ εστιάζεται και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς μπορεί μέσα στο καλοκαίρι να έχει βρεθεί η εταιρεία που θα διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις όμως να υπάρχουν τελικά πτήσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις αεροπορικές εταιρείες που θα θελήσουν να εμπλακούν με την υπόθεση και να ξεκινήσουν πτήσεις. Με δεδομένο όμως ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν, εκτός της Πάτρας, μόνο άλλα δύο αδειοδοτημένο υδατοδρόμια, εκείνα των Παξών και της Κέρκυρας δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα ξεκινήσει άμεσα το πτητικό έργο.

Πληροφορίες πάντως που προέρχονται από 1-2 εταιρείες που ασχολούνται με το αντικείμενο της διαχείρισης εδάφους φαίνεται πως έχει εκφραστεί ένα αρχικό ενδιαφέρον που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα υποτυπώδες πρόγραμμα πτήσεων μεταξύ των τριών αυτών υδατοδρομίων.

Η εξέλιξη που θα μπορούσε να είναι καταλύτης ευχάριστων δεδομένων για την Πάτρα σε σχέση με το υδατοδρόμιο είναι το νέο νομικό πλαίσιο που διαμορφώνει αυτή την περίοδο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες στόχος του Υπουργείου είναι να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο που θα διευκολύνει τις αδειοδοτήσεις και θα αποσαφηνίζει πλήρως τους ρόλους ενός εκάστου των εμπλεκομένων.

Εάν και όταν αυτό συμβεί υπάρχει η αισιοδοξία ότι και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδος, κυρίως νησιά του Ιονίου θα τρέξουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία υδατοδρομίων που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί ένα επαρκές δίκτυο διαδρομών που θα κάλυπταν το εμπορικών ενδιαφέρον του εταιριών ώστε να ξεκινήσουν πτήσεις υδροπλάνων.

Τότε, σύμφωνα με τον ΟΛΠΑ, η λειτουργία του υδατοδρομίου θα καταστούσε την Πάτρα και το λιμάνι της κεντρικό κόμβο ενός πρώτου δικτύου υδατοδρομίων στη Δυτική Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική και γενικότερη οικονομική αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιφέρειας. Παράλληλα, προσδοκούνται σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Πάτρας, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση της εναλλακτικής τουριστικής διακίνησης, η μεταφορά επιβατών και φορτίων κ.ά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις