Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χουσεΐν, Αντάν, Χασάν, Σουλεΐμαν: Παιδιά που ήταν μόνα και φοβισμένα στην Πάτρα όμως βρήκαν τον... δρόμο τους!

Χουσεΐν, Αντάν, Χασάν, Σουλεΐμαν: Παιδιά...
Χριστακόπουλος Θάνος

Κατάφεραν να επανενωθούν με συγγενείς τους στην Ευρώπη

Έζησαν την φρίκη του πολέμου, βρήκαν τη δύναμη να ξεκινήσουν ένα μεγάλο κι επικίνδυνο ταξίδι από την άκρη του κόσμου προς την γη της δικής του απαγγελίας, πάλεψαν με όλες τις αντιξοότητες και τα κυκλώματα, ξεπέρασαν τις δυσκολίες, έχασαν όμως στην πορεία συγγενείς και φίλους, όμως δεν το έβαλαν κάτω και τα κατάφεραν. Ο Χουσεΐν, Ο Αντάν, ο Χασάν, ο Σουλεΐμαν κι εκατοντάδες άλλα προσφυγόπουλα που πέρασαν από την Πάτρα, πέτυχαν τελικά αυτό που αρχικά φαινόταν ακατόρθωτο.

Πέτυχαν, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, να επανενωθούν με τα μέλη της οικογένειάς τους και να φτιάξουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Όμως ακόμα και αυτό που αυτό που φαίνεται όμως αυτονόητο δηλαδή η αποδοχή του αιτήματος ανήλικων παιδιών να ξαναβρούν τις οικογένειές τους δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση. Τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Praksis που «έτρεξαν» τις διαδικασίες χρειάστηκαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι και δύο χρόνια μέχρι να πετύχουν το στόχο τους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του 6χρονου Χουσεΐν τον οποίο οι άνθρωποι της Praksis εντόπισαν σ’ επίσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΑΒΕΞ απέναντι από τον νέο λιμάνι της Πάτρας.

Τον πήραν μαζί τους στον ξενώνα ασυνόδευτων προσφύγων και άρχισε τις διαδικασίες να βρουν τον πατέρα του ο οποίος λίγε μέρες νωρίτερα είχε φύγει από την Πάτρα κρυμμένο μέσα σε νταλίκα. Τελικά μετά από 2 ολόκληρα χρόνια, και απορριπτικές απαντήσεις στα αιτήματα που είχαν κατατεθεί, κατάφερε να βρεθεί και πάλι με τον πατέρα του και να ταξιδέψει νόμιμα στην Αγγλία.

Επιτυχή κατάληξη είχαν και οι προσπάθειες επανένωσης και του 16χρονου Αντάν από την Συρία με τον αδελφό του που είχε φθάσει στην Αυστρία. Ο Αντάν το είχε σκάσει από κέντρο υποδοχής όπου διέμενε στα νησιά του Αιγίου λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούσαν εκεί κι εντοπίστηκε την Πάτρα, κάτω από νταλίκα, στην προσπάθειά τους να περάσει στην Ιταλία. Οι εθελοντές του Praksis συνεργάστηκαν με τους Λιμενικούς, ανέλαβαν τον μικρό και τελικά κατάφεραν να πετύχουν το πολυπόθητο ταξίδι στην Αυστρία όπου συναντήθηκε με τον αδελφό του.

Συγκλονιστική και η ιστορία των δίδυμων Χασάν και Χουσεΐν, των 15χρονων προσφυγόπουλων από την Συρία που βρέθηκαν μόνα τους, στη μέση του πουθενά. Τα παιδάκια είχαν χάσει και τους δύο γονείς τους και παρά τις αντιξοότητες και τις συνεχείς αναποδιές δεν σταμάτησαν να αναζητούν τον τρίτο τους αδελφό που είχε καταφέρει να φθάσει στη Δανία. Αρχικά το αίτημα επανένωσης των παιδιών απορρίφτηκε από τις δανέζικες αρχές όμως οι άνθρωποι της  Praksis δεν το άβαλαν κάτω. Τελικά πέτυχαν μετά από έναν ολόκληρο χρόνο να νικήσουν την γραφειοκρατία και τα δίδυμα να φθάσουν μέχρι τη Δανία.

Αίσιο τέλος είχε και η Οδύσσεια του 12χρονου Σουλεΐμαν ο οποίος επί ενάμιση χρόνο παρέμενε εγκλωβισμένος στην Πάτρα αφού τα σχετικά αιτήματα απορρίπτοντας μιας και η περίπτωσή του θεωρείται «ιδιαίτερη» λόγω και της μικρής τους ηλικίας. Ο Σουλεΐμαν αρχικά φιλοξενήθηκε σε κέντρο υποδοχής, στην συνέχεια βρέθηκε στην Πάτρα, όπου διέμεινε για ένα διάστημα στο ξενοδοχείο του Ρίου που νοίκιαζε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Εκεί ήταν στο πλευρό του η θεία του η οποία όμως έφυγε για την Σουηδία. Ο Σουλεΐμαν παρακαλούσε να φύγει και αυτό για την Σουηδία καθώς γνωρίζει ότι η μητέρα του παραμένει στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και όταν εκείνος έφθανε στην σκανδιναβική χώρα όπου επίσης βρίσκεται η αδελφή του, θα μπορούσε να «τραβήξει» με ασφάλεια εκεί και την μητέρα τους. Τελικά η «κραυγή αγωνίας» του 12χρονου εισακούστηκε πριν από λίγες ημέρες και τώρα ο Σουλεΐμαν περιμένει να κάνει το ταξίδι που ονειρευόταν τόσους και τόσους μήνες.

Ξεχωριστή είναι και η περίπτωση ενός 14χρονου από το Αφγανιστάν για τον οποίο είχε δοθεί σήμα μέσω του Ερυθρού Σταυρού ότι αναζητά τον αδελφό του στην Ευρώπη. Το ίδιο είχε κάνει κι εκείνος ο οποίος βρίσκεται τώρα στην Φιλανδία. Τελικά μετά από έναν ολόκληρο χρόνο κατέστη δυνατή η ταυτοποίησή τους και άνοιξε ο δρόμος για να συναντηθούν και πάλι.

«Βέβαια δεν έχουν όλες μας οι προσπάθειες αίσιο τέλος. Για παιδιά από άλλες χώρες όπως το Πακιστάν τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Σε γενικές γραμμές οι διαδικασίες μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρονοβόρες και να διαρκέσουν από 8 μήνες έως και πάνω από 2 χρόνια», επισημαίνει η κυρία Γεωργία Τζανάκου από το Praksis. Αυτή την στιγμή στην Πάτρα η ΜΚΟ φιλοξενεί 30 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ορισμένα εκ των οποίων περιμένουν απάντηση για άσυλο στην Ελλάδα καθώς έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην χώρα μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις