Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Υποτροφίες στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε κρατούμενους- Η συγκίνηση των δικαιούχων

Υποτροφίες στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστ...

40 συνολικά

Την παροχή συνολικά 40 υποτροφιών σε κρατούμενους  προβλέπει η Συμφωνία Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου( με έδρα την Πάτρα) καθηγητής Βασίλης Καρδάσης, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού.

Στην ίδια Συμφωνία προβλέπεται και η δημιουργία κατεύθυνσης αντεγκληματικής – σωφρονιστικής πολιτικής και διοίκησης στο πλαίσιο προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΕΑΠ, με ταυτόχρονη επιδότηση των σπουδών των υπαλλήλων των φυλακών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Για το θέμα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του ΕΑΠ όποιος εξήγησε ότι οι μισές από τις υποτροφίες δίνονται από το Υπουργείο και άλλες μισές από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Παρόντες στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε ήταν και οι κρατούμενοι που πήραν, μετά από κλήρωση τις υποτροφίες και οι σκηνές που εκτυλίχθησαν ήταν πραγματικά συγκινητικές καθώς και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι με τον τρόπο αυτό του δίδεται μια σημαντική ευκαιρία να αλλάξουν δρόμο στη ζωή τους και να δουν το μέλλον τους διαφορετικά.

«Είναι μια πολύ γόνιμη συνεργασία που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή ενός πλαισίου συμφωνίας χθες το πρωί. Τα κριτήρια συμμετοχής τους στα προγράμματα ήταν  να μην έχουν άλλο πτυχίο,  γιατί οι υποτροφίες αφορούν προπτυχιακές σπουδές, και να είναι σε φυλακές που να έχουν πρόσβαση σε διαδίκτυο κι αίθουσες διδασκαλίας, να υπάρχει δηλαδή σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Κατά συνέπεια οι μεγάλες φυλακές της χώρας έχουν ενταχθεί.

Γνώρισα τα παιδιά και ήταν πάρα πολύ συγκινητικό. Τους ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στις σπουδές τους, τους ενθαρρύναμε και τους καλέσαμε να βρουν μιμητές. Παράλληλα τους υποσχεθήκαμε ότι εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για φοίτηση στο ΕΑΠ, θα προσφέρουμε και άλλες υποτροφίες σε κρατούμενους. Άρα ο αριθμός 20 είναι μια πρώτη εναρκτήρια συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρθηκε ήταν διπλάσιος από τις προσφερόμενες υποτροφίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρδάσης.

Όλοι όσοι κέρδισαν τις υποτροφίες ήταν ιδιαιτέρως χαρούμενοι κι ικανοποιημένοι όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος του ΕΑΠ είναι προφανές ότι χρειάζονται μεγάλη στήριξη και διευκολύνσεις προκειμένου να καταφέρουν να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Πρέπει να υπάρξει μια ενθάρρυνση και διευκόλυνση των φοιτητών.

«Χρειάζονται στήριξη, εδώ ένας ελεύθερος άνθρωπος και αντιμετωπίζει δυσκολίες, πολύ περισσότερο ένας άνθρωπος που είναι έγκλειστος. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει το ενδιαφέρον από μέρους του Υπουργείου και από μέρους δικού μας, ώστε να ενθαρρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι και να υπάρξουν και άλλου τύπου πρωτοβουλίες. Το να έρθουν στις συναντήσεις μπορεί να σκοντάφτει στις ιδιαίτερες συνθήκες όσοι δικαιούνται όμως αδείας θα διευκολύνονται να πάνε και στις συναντήσεις με τους καθηγητές.

Γενικά θα φροντίσουμε να τους διευκολύνουμε σε απίστευτο βαθμό, πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που έχουμε ως Πανεπιστήμιο, που έχει συνταγματική τάξη, που ταιριάζει με το ακαδημαϊκό περιβάλλον κ.α. Αυτό που διαπίστωσα ιδίοις όμμασι και είναι λένε οι άνθρωποι του Υπουργείου είναι ότι ενδιαφέρονται να φτιάξουν τέτοιες αίθουσες σε όλες τις φυλακές της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ένα περιβάλλον οι άνθρωποι αυτοί να διαβάζουν και να ασχολούνται με τις σπουδές τους πέραν του κελιού που μένουν».

Αναφορικά τέλος με τις σπουδές των σωφρονιστικών υπαλλήλων στο πλαίσιο προπτυχιακού προγράμματος του ΕΑΠ ο κ. Καρδάσης υπογράμμισε:

«Σχεδιάζουμε, επεξεργαζόμαστε και είμαστε σε φάση πολύ προχωρημένη, ένα προπτυχιακό πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση, με τον Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είχε μια πολύ καλή ιδέα το Υπουργείο Δικαιοσύνης να υπάρχει κατεύθυνση στο 4ο έτος σπουδών και να μπορούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να παρακολουθήσουν κατεύθυνση σωφρονιστικής και εγκληματολογίας.

Και το επίπεδο θα ανεβάσει και θα δώσει διέξοδο σε ανθρώπους που θέλουν να είναι ενημερωμένοι για το αντικείμενο με το οποίο απασχολούνται. Και από αυτούς όσοι με είδαν στις φυλακές του Κορυδαλλού ήταν ενθουσιασμένοι με την προοπτική να σπουδάσουν πάνω στο αντικείμενό τους. Έχουμε δεσμευθεί και τα δύο μέρη να το προβλέψουμε στο σχεδιασμό. Γενικά στο 4ο έτος ένα πρόγραμμα σπουδών που κατ’ εξοχήν απευθύνεται στους Δημοσίους Υπαλλήλους, πρέπει να έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με τους τομείς της δημόσια διοίκηση, να παίρνει και την ανάλογη κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις