Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Το thebest.gr θυμάται την Eurovision της Αθήνας πριν από 10 ολόκληρα χρόνια, τότε που κέρδισαν οι Lordi!

Το thebest.gr θυμάται την Eurovision της...

Η Ελλάδα με το "Everything" και την Άννα Βίσση πήρε την αξιοπρεπή 9η θέση

Κι όμως στις 18 και 20 Μαΐου 2016 συμπληρώνονται 10 ολόκληρα χρόνια, από τη χρονιά που η Ελλάδα διοργάνωσε στην Αθήνα, τον δημοφιλή διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

To 2005 είχε κερδίσει στο Κίεβο της Ουκρανίας η Έλενα Παπαρίζου με το «My number one» κι έτσι η χώρα μας και δη η ΕΡΤ κλήθηκε να διοργανώσει τoν 51ο Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που είχε πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του μπάσκετ, στην Καλογρέζα (στάση Ειρήνη στον ηλεκτρικό).

Ο ημιτελικός με τη συμμετοχή 23 χωρών (πέρασαν οι 10 και διαγωνίστηκαν μαζί με άλλες 14 στον τελικό) είχε γίνει την Πέμπτη 18 Μαΐου και ακολούθησε ο τελικός το Σάββατο 20/5 με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από την Άννα Βίσση ντυμένη με δημιουργία του Ζαν Πολ Γκοτιέ, να τραγουδά την μπαλάντα «Everything» του Νίκου Καρβέλα και παρά τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, απλά μπήκε στην πρώτη δεκάδα, στην 9η θέση με 128 βαθμούς.

Και τα δύο σώου που παρουσίασαν ο Σάκης Ρουβάς και η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος, παρουσιάστρια και ηθοποιός Μαρία Μενούνος με γκεστ την Νάνα Μούσχουρη την βραδιά του τελικού να γυρίζει (για την ακρίβεια) αναποδογυρίζει την κλεψύδρα, ήταν εντυπωσιακά ενώ την πρωτιά είχαν τελικά κερδίσει τα «τέρατα», το 5μελές συγκρότημα χέβι μέταλ Lordi από την Φινλανδία με το πολύ καλό και ξεσηκωτικό κομμάτι «Hard rock hallelujah» με 292 βαθμούς.

Την τελετή του βραβείου της Γιουροβίζιον είχε ανακοινωθεί πως θα την έκανε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσσόπουλος που για άγνωστο λόγο δεν ανέβηκε στη σκηνή κι έτσι το τρόπαιο παρέδωσε στους Lordi με τις αποκρουστικές μάσκες αλλά την ευρηματική παρουσία και ωραίο τραγούδι, ο Πατρινός πρόεδρος τότε της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος.

Έξω από το ΟΑΚΑ είχαν στηθεί σταντ χορηγών εταιρειών ενώ τα αναμνηστικά της Γιουροβίζιον της Αθήνας είχαν «τσιμπημένη» τιμή. Απ’ όσο θυμόμαστε, τα καπελάκια τζόκει έκαναν 14 ευρώ και τα απλά μπλουζάκια 21 ευρώ. Άλλες εποχές που έρρεε το χρήμα!

Την 2η θέση είχε πάρει η ποιοτική έθνικ μπαλάντα «Λέιλα» από την Βοσνία Ερζεγοβίνη με τον Χάρι Μάτα Χάρι, την 3η ο καταπληκτικός Ρώσος Ντίμα Μπιλάν με το ωραιότερο ίσως τραγούδι εκείνης της Γιουροβίζιον, το «Never let you go» (ο Μπιλάν κέρδισε την Γιουροβίζιον 2 χρόνια αργότερα το 2008 με το «Believe me»), την 4η ο Ρουμάνος Μιχάι Τραιστάριου με το χορευτικό «Tornero» που διασκευάστηκε και στα ελληνικά ως «Τρομερό» ενώ την 5η θέση πήρε η μεγάλη ανταγωνίστρια εκείνης της χρονιάς της Άννας Βίσση, η Σουηδή Καρόλα (νικήτρια της Γιουροβίζιον το 1991) με το τραγούδι «Invincible» και 170 βαθμούς!

*Στην Eurovision της Αθήνας είχε κάνει και γκεστ εμφάνιση η Έλενα Παπαρίζου ως η νικήτρια του διαγωνισμού του 2005 και είχε κλέψει τις εντυπώσεις κοινού και δημοσιογράφων τραγουδώντας το κομμάτι "Ζιγκολό" σε σημείο κάποιοι Ευρωπαίοι να πουν πως αν η Παπαρίζου είχε εκπροσωπήσει και πάλι την Ελλάδα εκείνη την χρονιά θα ξανακέρδιζε άνετα!

*Από την Πάτρα είχαν πάρει διαπίστευση και παρακολούθησαν τον διαγωνισμό της Eurovision στην Αθήνα ο γράφων (τότε για λογαριασμό της εφημερίδας "Η Ημέρα") και η Χρυσή Κοσμάτου από την ΕΡΑ Πάτρας.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight