Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Ναυάγησε" το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης- Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής πρότίθεται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπτας

"Ναυάγησε" το Eurogroup της Με...

Η ελληνική πρόταση

23:30 «Ναυάγησε» το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών να παίρνουν αναβολή για μετά το Πάσχα. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, Michel Reijns, με ανάρτηση του στο twitter «Δεν υπάρχει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Θα γίνει συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο προληπτικών μέτρων και το χρέος σε επόμενο στάδιο».

No additional #eurogroup on #Greece this Thursday, more time needed. Meeting on first review, contingency package and debt at later stage

— Michel Reijns (@MichelReijns) April 26, 2016

Όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, οι διαπραγματεύσεις παγώνουν καθώς το ΔΝΤ επιμένει στη νομοθέτηση πρόσθετου πακέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και οι δανειστές δεν φαίνεται να αποδέχεται τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής των δαπανών» που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Μετά από έναν πυρετο διαβουλεύεσεων

Της οριστικής απόφασης για τη μη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, προηγήθηκε ένας πυρετός διαβουλεύσεων.

Το ελληνικό σχέδιο παρουσιάστηκε το απόγευμα απο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κουαρτέτο στο Hilton και αμέσως μετά η συναντηση διακοπηκε κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων των δανειστών προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη των πιστωτών, στην οποία συμμετείχε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ελληνική πρόταση

Στο επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων βρέθηκε η ελληνική πρόταση για τα πρόσθετα, εφεδρικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ στα οποία επιμένει το ΔΝΤ – μια πρόταση, η οποία προβλέπει όχι την εκ προοιμίου νομοθέτηση τους αλλά έναν Μηχανισμό Εξισορρόπησης με βάση τον οποίον ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται για την αυτόματη ενεργοποίηση «κόφτη» κρατικών δαπανών εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.

Η πρόταση προβλέπει ότι η επαλήθευση υλοποίησης των στόχων θα γίνει το 2017 και το 2018 και ότι η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών θα περιλαμβάνει ακόμη και κυρώσεις σε βάρος του εάν δεν υλοποιήσει τη συμφωνία.

Επιβεβαιώνοντας την κατάθεση της ελληνικής πρότασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι σήμερα συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ εαν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και επεσήμανε ότι «οι θεσμοί μας άκουσαν».

Ο Γερουν Νταισελμπλουμ ωστόσο από την πλευρά του είχε δηλώσει νωρίτερα στην ολλανδική τηλεόραση ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δις ευρώ. Αντιθέτως, ειπε πως το 95% του βασικού πακέτου μετρων έχει κλείσει: «Το 95% του πακέτου των μέτρων πρέπει να ληφθούν ούτως ή άλλως», είπε ο επικεφαλής του  Εurogroup προσθέτοντας: «Πρόκειται για έναν αριθμό μεγάλων μεταρρυθμιστικών μέτρων, μέτρων που θα βάλουν και πάλι σε τάξη τον προϋπολογισμό, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, συγκλίνουμε στο 95%, νομίζω συμφωνούμε σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα, προληπτικά μέτρα, τόνισε:«Είπαμε επίσης ότι επειδή υπάρχει σε πολλά σημεία αβεβαιότητα και επειδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο 'γκρίζες', πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή».

 

 

 

 

22:02 Σε τηλεδιάσκεψη των πιστωτών, στην οποία θα μετάσχει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κρίνεται τελικά απόψε εάν θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη για να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση.

Βασικό αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης είναι η ελληνική πρόταση για τα πρόσθετα, εφεδρικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ στα οποία επιμένει το ΔΝΤ – μια πρόταση, η οποία προβλέπει όχι την εκ προοιμίου νομοθέτηση τους αλλά έναν Μηχανισμό Εξισορρόπησης με βάση τον οποίον ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται για την αυτόματη ενεργοποίηση «κόφτη» κρατικών δαπανών εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.

Η πρόταση προβλέπει ότι η επαλήθευση υλοποίησης των στόχων θα γίνει το 2017 και το 2018 και ότι η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών θα περιλαμβάνει ακόμη και κυρώσεις σε βάρος του εάν δεν υλοποιήσει τη συμφωνία.

Το ελληνικό σχέδιο παρουσιάστηκε το απόγευμα απο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κουαρτέτο στο Hilton και αμέσως μετά η συναντηση διακοπηκε κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων των δανειστών προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε οτι είναι πιθανό να υπάρξει νέος γύρος συναντησεων σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη εκκρεμεί το εάν θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Επιβεβαιώνοντας την κατάθεση της ελληνικής πρότασης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σήμερα συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ εαν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και επεσήμανε ότι «οι θεσμοί μας άκουσαν».

Νωρίτερα, ο Γερουν Νταισελμπλουμ είχε δηλώσει στην ολλανδική τηλεόραση ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συμφωνία για τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δις ευρώ.

Αντιθέτως, ειπε πως το 95% του βασικού πακέτου μετρων έχει κλείσει: «Το 95% του πακέτου των μέτρων πρέπει να ληφθούν ούτως ή άλλως», είπε ο επικεφαλής του  Εurogroup προσθέτοντας: «Πρόκειται για έναν αριθμό μεγάλων μεταρρυθμιστικών μέτρων, μέτρων που θα βάλουν και πάλι σε τάξη τον προϋπολογισμό, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, συγκλίνουμε στο 95%, νομίζω συμφωνούμε σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα, προληπτικά μέτρα, τόνισε:«Είπαμε επίσης ότι επειδή υπάρχει σε πολλά σημεία αβεβαιότητα και επειδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο 'γκρίζες', πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή».

 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις